Úgy vagyok román nacionalista, mint ahogy Soros-ügynök. Dacian Cioloș az Azonnalinak

Szerző: Bakó Bea
2019.07.03. 16:22

Mit szólnak liberális frakciótársai ahhoz, hogy nacionalista román szervezetnek volt a tagja, és hogyan kellene megoldani az úzvölgyi konfliktust? Az újdonsült Renew Europe-frakció vezetőjét, Dacian Cioloșt kérdeztük Strasbourgban.

Úgy vagyok román nacionalista, mint ahogy Soros-ügynök. Dacian Cioloș az Azonnalinak

Az ALDE-ból, a macronistákból és a román újhullámos USR+PLUS pártokból álló Renew Europe nevű liberális EP-frakció vezetőjévé avanzsált Dacian Cioloș korábbi román technokrata miniszterelnök azon apropóból tartott sajtótájékoztatót az Európai Parlament strasbourgi épületében, hogy elmondja: egy Európa jövőjéről szóló állandó konferencia létrehozását javasolják, amelyben nem csak az EU-s intézmények, de a civil társadalom is részt venne a terveik szerint.

Mivel a román politikusról múlt decemberben derült ki, hogy a kilencvenes években szélsőséges, nacionalista román szervezetekben is tevékenykedett, az Azonnali inkább azt akarta tőle megtudni: nem kellett-e emiatt magyarázkodnia a liberális frakcióban, bánja-e ezt egyáltalán, és nem akar-e emiatt bocsánatot kérni a magyaroktól?

Cioloș állítja: nem nacionalista

Cioloș konkrétan nem válaszolt egyik kérdésre se, ehelyett arról beszélt: 1990-ben lépett ki először Romániából, két hónappal a rendszerváltás után, és amióta először kapcsolatot létesített Európával és az EU-val, azóta elkötelezett európai. Európa más országaiban tanult, európai intézményekben dolgozott, erősen Európa-párti pártot vezet. Azt ugyan

elismerte, hogy egy nacionalista „kulturális szervezetben” benne volt Kolozsváron, de szerinte ez alapján azt állítani, hogy nacionalista, az olyan, mint amikor azt mondták róla független miniszterelnökként az ellenfelei, hogy „a Soros György-féle nemzetközi erők felvásárolták”.

„Amikor meg mezőgazdasági EU-biztos voltam, akkor azt mondták, hogy azért, mert francia a feleségem, és az apósom francia titkosügynök. Az ilyen vádaskodás azoknak való, akik mendemondákról akarnak beszélgetni, de nem nekem.” Cioloș azt kérte: azt nézzük, hogy mit csinált az elmúlt pár évben, és ne azt, hogy mit mondanak róla.

Az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatban megkérdeztük, hogy legálisnak tartja-e oda a román emlékmű felállítását, és hogyan lehetne szerinte a problémát megoldani. Az első kérdésre Cioloș kikerülte a válaszadást, a másodikra azt mondta: a politikai erők párbeszéde révén lehetne ezt megoldani, és a román kormánynak biztosítania kell, hogy a hatóságok betartsák a törvényeket.

Mint mondta, a gyerekkorát a nagyszüleinél, egy negyven százalékban magyarok által lakott faluban töltötte, így

tudja, hogy az átlagemberek szintjén nincs ilyen „úgynevezett konfliktus” a két nép között.

Ez csak a politikai vita szintjén van, és ami vicces, hogy mindig valamilyen választási kampányban kerül elő.

Lesz-e belőle elnökjelölt?

Rákérdeztek nála arra is, hogy vannak-e Romániában politikai ambíciói, és elindul-e az őszi elnökválasztáson. Erre azt mondta, hogy nem rossz az, ha valakinek van ambíciója a hazájában, hiszen őt a románok szavazták be az EP-be. Az USR-PLUS szövetség fog elnökjelöltet állítani, de még nem tudják, hogy ki lesz az, július végéig eldöntik. Cioloș nem zárta ki, hogy ő indul el elnökjelöltként. Mint mondta, ez is lehetséges.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek