Jöhet a román Orban

Szerző: Bukovics Martin
2019.10.10. 17:10

Oké, hogy annyi Dăncilănak, de mi lesz most? Milyen opciói vannak a román elnöknek? És miért szavazta meg az RMDSZ a kormány bukását? Az Azonnali Eckstein-Kovács Pétert kérdezte a román kormánybuktatásról.

Jöhet a román Orban

A PSD-vezette kormányok számos bizalmatlansági indítványt túléltek már – hogyhogy most bukott meg Viorica Dăncilă kormánya?

Mert most jött el az ideje.

Ez egy ilyen lélekvásárlás: most jött össze az a kritikus számú politikus, aki aláírta a bizalmatlansági indítványt és meg is szavazta. Ez nem varázslat, hanem matematika.

Mi lesz ezután?

Jó kérdés. A kormányt gyakorlatilag a Pro România és a neve alapján liberális ALDE képviselői és szenátorai buktatták meg a többi ellenzéki párttal egyetértésben. Az aduász Klaus Werner Johannis államelnök kezében van, mert ő kéri fel kormányalakításra a miniszterelnök-jelöltet. Ez egy háromesélyes játszma. Felkérheti ugyanis az ellenzék vezérét, egy Orban nevűt, de nem Viktort, tehát Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjét. De van olyan opció is, hogy egy technokratát kér fel, ahogyan ez 2016-ban történt Dacian Cioloș-sal.

A harmadik opció pedig az, hogy egy olyan „baloldali” személyiséget kér fel, aki élvezi mind a PSD, mind a Pro România, mind az ALDE bizalmát – ezen pártok ugyanis rendelkeznek a parlamenti többséggel, a jelöltjük pedig átmenne a parlamenten.

Melyik a legesélyesebb opció a három közül?

Nem szoktam lottózni.

Tudna-e sikeresen működni egy kisebbségi jobboldali kormány?

Hogyne. De ha lenne egy baloldali összefogás, az nem kisebbség lenne. Kevés valószínűségét látom azonban annak, hogy az ő koalíciójuk kormányozna tovább. Klaus Johannis ugyanis a PNL kreatúrája és főnöke, nem igazán engedhetné meg magának nagy népszerűségvesztés nélkül, hogy azok köréből nevesítsen egy miniszterelnököt, akiket mind a parlament, mind a romániai állampolgárok nemtől, fajtól, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egy nagy szarnak tartanak.

Az RMDSZ is megszavazta annak a kormánynak a bukását, amit korábban kívülről támogatott. Mi ennek az oka?

Az RMDSZ-nek vannak normális pillanatai, és most történetesen normális volt.

+ + +

Eckstein-Kovács Péter Kolozsváron élő erdélyi magyar politikus, 1996 és 2008 között 12 éven át volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, volt kisebbségügyi miniszter 1999 és 2000 között, illetve 2008 és 2010 között Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsadója. 2011-ben pályázott az RMDSZ elnöki tisztségére, de alulmaradt a jelenlegi elnökkel, Kelemen Hunorral szemben. 

Az elmúlt években mintegy különutasként, egyre többször bírálta az RMDSZ és a kormányzó szociáldemokraták (PSD) kapcsolatát, főleg az igazságügyi törvények módosítása kapcsán, mígnem egy 2018-as korrupcióellenes tüntetésen bejelentette, hogy kilép a szövetségből. Saját szavai szerint azért nem tudott tovább közösséget vállalni velük, mert segédkeztek a jogállam megcsonkításában. A román ellenzék egy része idén nyáron őt jelölte az ombudsmani posztra, az akkor még létező PSD-ALDE parlamenti többség azonban az akkor még kormánypárti ALDE egy az EP-ből kihullott politikusát szavazta meg

Az idén májusi, Kolozsváron készített nagyinterjúnkat itt olvashatod Eckstein-Kovács Péterrel!

FOTÓ: Ludovic Orban / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek