Az elrabolt lány keresése helyett a helyi maffiával egyeztettek a román rendőrök

Szerző: Pintér Bence
2019.08.02. 18:18

Tovább dagad a romániai botrány, az oktatási minisztert is lemondatták.

Az elrabolt lány keresése helyett a helyi maffiával egyeztettek a román rendőrök

Tovább dagad Romániában a tizenöt éves Alexandra Măceșanu elrablása és meggyilkolása kapcsán kialakult botrány. A lány hiába beszélt a lány többször is a rendőrséggel, azok mégis csak órákkal később, a lány halála után törték csak rá az ajtót annak elrablójára, egy hatvanöt éves férfira, aki korábban is gyilkolhatott a környéken.

A legfrisebb hírek szerint a rendőrség a munka helyett arra koncentrált, hogy a helyi maffiával egyeztessen.

A kolozsvári Transindex portál összefoglalója szerint több román médium is olyan beszélgetések birtokába került, amiből világos: a rendőrség a lány eltűnésének bejelentése után felvette a kapcsolatot a legnagyobb helyi bűnszervezet vezetőjével, aki a rendőröket a rivális banda címeire irányította – ám a másik bandát is rendőrök értesítették az eseményekről.

Az érintettek mindezt el is ismerték, a rendőr szerint azért hívta a maffiafőnököt, hogy gyorsabban megtalálják a lányt, de ami biztos:

a rendőrség legalább két helyen azért tartott házkutatást, mert egy maffiafőnök odaküldte őket.

Saját bevallása szerint azért tett így egyébként, mert riválisa kerítéssel is foglalkozik, tehát el tudta képzelni, hogy köze van az ügyhöz. A másik bandavezér szerint azonban ő sosem foglalkozott kerítéssel, csak uzsora miatt van eljárás vele szemben. Ezeken a helyszíneken rögtön rajtaütöttek egyébként, de a valódi emberrabló háza előtt órákig vesztegeltek a rendőrök.

A gyilkosság miatt már leváltották a helyi rendőri vezetőket, az országos rendőrfőkapitányt, és lemondott a belügyminiszter is.

Kormányválság jöhet Romániában?

Mindeközben az ügy további hullámokat vet a politikában:

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök azért menesztette most oktatási miniszterét a Facebookon keresztül, mert az azt mondta a tévében, hogy neki megtanították kiskorában, hogy ne üljön be idegenek autójába.

A kirúgásáról a tévéből értesülő miniszter, Ecaterina Andronescu később azt mondta, hogy ő nem akarta megbántani az áldozatot kijelentésével.

A gyilkosság miatt több ezren tüntettek a belügyminisztérium bukaresti épülete előtt, augusztus 10-én pedig a tavaly szétvert tüntetésre emlékezve szerveznek egy újabbat Bukarestben. Romániában 2015-ben a Colectiv nevű klubban kialakult tűz és az annak kapcsán kiderülő korrupciós ügyek is politikai felforduláshoz vezettek, tüntetések kezdődtek, és le kellett mondania a Ponta-kormánynak.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek