Ezek újfent kicsinálták a PSD pártelnökét, távozik Dăncilă

2019.11.26. 09:24

A miniszterelnökként is megbuktatott Viorica Dăncilănak még azt követően sem sikerült magától a lemondásra jutni, hogy kétharmados vereséget szenvedett a vasárnapi román államelnök-választáson.

Ezek újfent kicsinálták a PSD pártelnökét, távozik Dăncilă

Meggyőzték arról a vasárnapi romániai államelnök-választás második fordulóján kétharmados vereséget szenvedő Viorica Dăncilăt, hogy mondjon le a PSD éléről – értesült forrásaira hivatkozva a Hotnews.ro hétfőn. Az újság úgy tudja, hogy

a PSD befolyásos tagja, Marcel Ciolacu – aki egyébként házelnök is – találkozott Dăncilăval, és ő győzte meg arról, hogy ebben a helyzetben a lemondás az egyetlen értelmes lehetőség.

Az erről szóló döntést várhatóan kedden jelentik be hivatalosan, mikor is a PSD vezetősége összeül. A volt miniszterelnök persze nem a hátsó ajtón távozik: források szerint a szociáldemokrata párttól parlamenti mandátumot kap, és ő lesz a nőszervezet elnöke is.

A Hotnews forrásai szerint Ciolacu arra számít, ő lesz a PSD ideiglenes elnöke addig, amíg rendkívüli kongresszust tartanak, ahol döntenek az új vezető személyéről. Ciolacu mellett az átmeneti pártvezetésben olyan további befolyásos politikusok lesznek, mint Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Lia Olguța Vasilescu és a legfontosabb belső ellenzékinek számító bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea.

Mi vezetett idáig?

A román jobboldali és liberális sajtóban óriási botrány lett Dăncilă egyik, a kampányban tett kijelentéséből, amelyben a javarészt a jobboldali és liberális politikusokat támogató nagyszámú román diaszpórára az „ezek” (ăștia) szóval utalt, azaz tárgyra mutató névmást használt személyes névmás helyett. „Ezek” aztán az elnökválasztás második fordulójában sokkal többen mentek el szavazni, mint az elsőben: 925 ezer, főként dél- és nyugat-európai román vendégmunkás adott le voksot.

A diaszpórában élő románok 94 százaléka szavazott le Klaus Johannisra.

„EZEK” MEGMUTATTÁK A HARAGJUKAT VIORICA IRÁNT – RAKTA HÉTFŐI CÍMLAPJÁRA A DIASZPÓRA ÓRIÁSI RÉSZVÉTELÉT AZ ÜNNEPLŐ ELNÖK HELYETT AZ EGYIK NAPILAP.

Dăncilă vasárnap talpig feketébe öltözve, a választási eredményt kommentáló sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy az általa elért 34 százalékos eredmény nem olyan rossz, ha azt a PSD idén májusi európai parlamenti választási eredményével hasonlítjuk össze. Az akkor még kormányon lévő párt akkor 22,5 százalékot kapott. Elnökválasztást EP-választással összehasonlítani azonban módszertani nonszensz.

Claudiu D. Tufiș bukaresti politológusprofesszor az Azonnalinak a PSD kampányát úgy értékelte, hogy a párt eleve lépéshátrányba került az elnökválasztási kampányban: „A PSD alapvetően úgy tervezett, hogy a párt előző elnöke, Liviu Dragnea indul az elnökválasztáson, csak aztán őt bebörtönözték. Ezzel lépéshátrányba kerültek. Kellett találniuk egy új, életképes elnökjelöltet, aki végül Viorica Dăncilă lett.” A politológus szerint amit lehetett, azt Dăncilă megpróbálta megtenni ebben a szerepben – viszont nem támogatta őt a komplett PSD: „Eléggé látható volt, hogy az eddigiekhez képest a mostani elnökválasztási kampányuk nem volt valami erős, az erőforrásaikkal csínján bántak, és külső tanácsadók segítségét sem kérték.”

Arról, hogy pontosan hogyan is kapott ki a miniszterelnökként is megbuktatott Dăncilă az erdélyi szász Klaus Johannis ellenében, itt olvashatjátok az Azonnali bukaresti tudósítását, itt pedig azt, hogy mi lehetett az újraválasztott államelnök sikerének a titka. Ahhoz pedig, hogy mit vár az RMDSZ Johannistól, ide kell kattintani.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek