Paktumot javasolnak a román liberálisok a kormány megbuktatására

Szerző: Illés Gergő
2019.09.10. 09:32

Azt szeretnék, hogy az ellenzék írjon ki előrehozott választásokat a kisebbségbe szorult szocdem kormány ellenében. Viorica Dăncilă miniszterelnök bizalmi szavazást ígért.

Paktumot javasolnak a román liberálisok a kormány megbuktatására

Előrehozott választások kiírására kötne paktumot a többi ellenzéki párttal a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és partnere, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS), jelentette be Dan Barna, az USR elnöke hétfő esti sajtótájékoztatóján – írja a Transindex.

Minden jelentős politikai erővel lepaktálnának

Az USR-PLUS fő célja, hogy a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal, a magyar RMDSZ-szel, további kisebbségi képviselőkkel, a nacionalista Pro Romania párttal, valamint az európai liberális pártcsaládból kitaszított Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) karöltve előrehozott választásokat írjanak ki.

Barna szerint ugyanis a bukaresti PSD-kormánynak immár nincs legitimitása és parlamenti többsége sem, így semmi nem indokolja „a Romániát egyhelyben tartó, mérgező kormány” fenntartását. Hozzátette: a parlamenti választást 2020. június 6-án, a helyhatósági választásokkal egyidőben tartanák meg. Egyúttal javasolta, hogy a 261 ellenzéki képviselő és szenátor

„kötelezzék magukat, hogy megtegyék az előrehozott választások kiírásához szükséges lépéseket”, illetve aláírják és megszavazzák a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

Dacian Cioloş, az USR-partner PLUS elnöke (és az európai liberális Renew Europe frakcióvezetője) kijelentette, szerinte a paktum jelenti „az egyetlen logikus és életképes” megoldást a politikai válság felszámolására.

A (nevében) szociáldemokrata kormánypárt, a PSD 2016 végén még fölényesen nyerte meg az akkor tartott parlamenti választásokat, hogy aztán a liberális ALDE-vel koalícióban, és az RMDSZ-szel együttműködve alakítson kormányt. A folyamatos kormányzati botrányok és ellenzéki tömegtüntetések miatt viszont a kormány hamar veszített népszerűségéből, és az úzvölgyi balhé miatt előbb az RMDSZ-t, augusztusban pedig az ALDE-t vesztette el maga mellől: ha bővebben olvasnál a témáról, ide kattints az Azonnali elemzéséhez!

Gyors bizalmi szavazással vennék el a javaslat élét a szocdemek

Viorica Dăncilă román miniszterelnök viszont egy gyors, jövő heti bizalmi szavazással előzné meg az ellenzéki szervezkedést: hétfő este bejelentette, már a következő héten kitűzné a bizalmi szavazást a kormánynévsorról, elmondása szerint ugyanakkor ettől nem fél, a PSD pedig el fogja érni, hogy bizalmat kapjon. A miniszterelnök hozzátette:

a PSD-szakadár Victor Ponta Pro Romania pártján kívül mindenkivel készek tárgyalni, noha „örömmel veszik”, ha a Pro Romaniás képviselők is támogatják a kormányt.

Jelenleg a román parlament alsóházában az RMDSZ és az ALDE ellenzékbe vonulása után a PSD-nek már nincsen többsége, míg a Szenátusban a szocdem kormánypárt pontosan a székek felét birtokolja. A román ellenzék viszont számíthat a Nemzeti Liberális Párt által indított Klaus Iohannis államfő támogatására is, akinek rendszeres és hangos csörtéi vannak a fő politikai ellenfél PSD-vel.

BORÍTÓKÉP: Viorica Dăncilă román kormányfő (balra) és Dan Barna, az USR elnöke (jobbra)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek