Dealt kötött Merkel és a PiS von der Leyen támogatásáról

2019.07.19. 08:53

Inkább ellene voltak, mint mellette, az utolsó pillanatban döntött a lengyel kormánypárt: ha nem támogatják, bukott is volna Ursula von der Leyen.

Dealt kötött Merkel és a PiS von der Leyen támogatásáról

Elég necces volt a szavazás Ursula von der Leyen személyéről az Európai Parlamentben: az Európai Tanács által a háttérben letárgyalt alku alapján az Európai Bizottság élére szánt egykori német védelmi miniszter csak kilenc szavazattal kapott többet a minimumnál, nem támogatták őt a baloldali és a zöld képviselők, de az elvileg őt támogató liberális és szocdem frakcióból sem mindenki szavazott rá.

A progresszív voksok elmaradtak, az európai jobboldal egy része azonban lelkesen szavazott von der Leyenre. Így tett a magyar Fidesz és a lengyel PiS is: ez összesen harminckilenc voksot jelent, amire von der Leyennek eléggé szüksége volt. A közép-európai országok már a német miniszter jelölését is saját sikerüknek könyvelték el, most azonban tényleg elmondhatják, hogy rajtuk múlott a dolog.

Illetve Merkel német kancelláron, aki a szavazás előtt telefonálgatni kezdett, például Varsóba.

„A kulisszák mögött a kancellár asszony is szorgalmasan telefonált, így például felhívta Lengyelország jobboldali-konzervatív miniszterelnökét, Mateusz Morawieckit is, aki megszervezte, hogy a PiS 26 EP-képviselője von der Leyenre szavazzon. Ezen lengyel kengyeltartók nélkül ma von der Leyen nem ülne a lovon” – írta csütörtök reggeli hírlevelében Gabor Steingart német újságíró, a Handelsblatt korábbi főszerkesztője. Bartłomiej Wróblewski, a PiS parlamenti képviselője a lengyel közrádiónak arról beszélt, nem volt könnyű helyzetben a párt von der Leyen megválasztásakor. „Hosszan gondolkodtunk azon, támogassuk-e. Döntő szerepe volt ebben az Angela Merkel és Mateusz Morawiecki közötti egyeztetéseknek, másrészt pedig más, EP-beli megbeszéléseknek.”

A brit Express is beszámolt róla, hogy Morawiecki csak azután kötelezte el magát és pártja képviselőit von der Leyen mögött a szerdai szavazásra, hogy kedden beszélt Angela Merkellel a témáról – korábban úgy nézett ki, hogy ellene szavaznak majd. Ryszard Legutko, a párt EP-képviselője pedig arról beszélt: nélkülük káosz lenne az EU-ban, hiszen a nehezen kiszenvedett megállapodás az EU-s csúcspozíciókról összeomlott volna.

Morawiecki von der Leyen megválasztásáról azt nyilatkozta, hogy ő mérsékelten derűlátó, az elnök asszony „reményt ad új kezdetre”.

Eléggé égnek a vonalak mostanában egyébként Berlin és Varsó között: Morawiecki amiatt is panaszkodott a napokban Merkelnél, hogy a frissen EP-képviselővé választott Beata Szydło volt lengyel kormányfő nem kapta meg a foglalkoztatásügyi bizottság vezetését az Európai Parlamentben: kétszer is leszavazták. Morawiecki szerint ezzel felrúgták az EU-s szokásokat, hiszen a bizottság vezetését a konzervatív ECR-frakció kapta meg, és ők Szydłót jelölték. A lengyel sajtó információi szerint ezért Merkel később telefonon elnézést kért Jarosław Kaczyński PiS-elnöktől.

Mi van a háttérben?

Persze ez sem annyira fekete-fehér, mint ahogy azt a nyugat-európai média írja. A lengyel Fakt című napilap szerint

a német kancellár és a lengyel miniszterelnök dealt kötött, miszerint a PiS megszavazza von der Leyent és bukni hagyja az EP-bizottsági elnökségről Szydłot, cserébe a leendő lengyel EU-biztos fontos területet kap majd.

A lengyel kormánypártnak ez azért lenne fontos, mert ősszel parlamenti választások lesznek Lengyelországban, és a PiS EU-kritikus irányvonala miatt néha már lengyel EU-kilépéssel is riogató Európai Koalíció néven nagyjából egyesült ellenzéknek nehezebb dolga lenne a választási kampányban, ha a lengyel uniós biztos egy valóban fajsúlyos területet kap. (És ez fontos téma a lengyeleknek, hiszen az EU támogatottsága itt kiugróan magas, 90 százalék áll a közös uniós projekt mögött.) Energia, közlekedés, költségvetés vagy közös piac – ezek a területek jöhetnek szóba a Fakt szerint.

A lap információi szerint a lengyel kormány leginkább a közös piac területét ambicionálja, méghozzá a nagy vitát kiváltott kiküldött munkavállalókról szóló irányelv miatt. Az irányelv egy friss módosítása szerint ugyanis egy kelet-európai cégnek, de Nyugat-Európában dolgozó munkavállaló (például egy kamionsofőr) nyugati béreket kell fizetni. Mivel ez végetvetne annak a nyugatiak által rossz szemmel nézett dömpingnek, hogy nyugaton keletieket foglalkoztatnak olcsóbban, így nem meglepő, hogy ezt pont a keleti tagállamok, köztük Magyarország és Lengyelország ellenzik, a magyar kormány meg is támadta a módosítást, mondván, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságát aránytalanul korlátozza. 

De hogyan lett az eddig páriaként kezelt PiS-ből hirtelen partner a CDU számára? A német Spiegel hetilap információi szerint Merkel telefonálgatása mellett Paul Ziemiak lengyel származású CDU-főtitkár titkos varsói útja áll a háttérben, ahol befolyásos lengyel kormánypártiakat győzködött von der Leyen támogatásáról. A liberális lengyel napilap, a Wyborcza azt írja, hogy Ziemiak Jarosław Kaczyński PiS-elnökkel is találkozott. A Spiegel szerint cserébe valóban egy fontos portfólióval bíró EU-biztosi pozíciót ígértek a németek, és a PiS-ben azzal eleve nem is számoltak, hogy a Lengyelország elleni 7-es cikkelyes eljárás berekesztése a tárgyalóasztalon lenne.

FOTÓ: Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek