Keresztes László Lóránt lehet az LMP társelnöke

Szerző: Bakó Bea
2018.05.02. 07:58

Elindul a társelnöki tisztségért az LMP május végi tisztújításán – jelentette be az Azonnalinak Keresztes László Lóránt, a párt pécsi politikusa és megválasztott országgyűlési képviselője. Keresztes állítja: nem lesz Ungár Péter strómanja, Schiffer András kritikáira reagálva pedig ígéri, hogy be fogja tartatni a belső szabályokat és a jogállamot a párton belül. Elismeri, hogy nem foglalkoztak eleget a migrációval, de a zöld ügyeket szerinte igenis nyomták. Nagyinterjú.

Keresztes László Lóránt lehet az LMP társelnöke

Mennyi pénzt adott a Szabad Pécsnek? Pénzt gyűjtenek, hogy legyen független vidéki sajtó.

Ez fontos az LMP-nek is, és majd átgondoljuk. Lehet, hogy támogatni fogjuk a Szabad Pécset, de egyelőre még úgymond a sebeinket nyalogatjuk.

Nem kell ahhoz feltétlenül a párt. Ön most parlamenti képviselő lesz, sokat fog keresni, magánadományt is adhat nekik.

Szándékaim között szerepel, igen.

Sőt, talán egyéb plusz bevételekre is szert tehet, például, ha elindul az LMP május végén esedékes tisztújításán. Szán magának valamilyen szerepet a párt vezetésében?

Az LMP-ben a társelnökök nem kapnak fizetést. De ettől függetlenül

úgy döntöttem, hogy pályázok a társelnöki tisztségre.

Ha még pénzt sem kap érte, akkor mi motiválja, hogy vezessen egy ilyen – Schiffer András szavaival élve – tartalmilag kilúgozódott pártot?

Nagyon régóta vagyok itt, az LMP volt az első pártom, 2009 környékén kerültem kapcsolatba vele. Az elköteleződés, és a célok azóta sem változtak meg.

Miért pont az LMP-be lépett be?

A közélet érdekelt, de addig nem láttam igazán vállalható alternatívát. Ráadásul akkor lettem édesapa: 2008-ban született meg a kislányom, majd két évvel később a kisfiam, és akkor érett meg bennem, hogy tevőlegesen részt kell vennem abban, hogy az ő jövőjüket biztosítani lehessen. Az LMP megalakulása időben nagyjából egybeesett ezzel, és éreztem, hogy megjelent egy olyan politikai alternatíva, amely semmilyen módon nem hozható kapcsolatba a régi politikai elitekkel, az MSZP-vel és a Fidesszel. Ez, és az LMP akkori célkitűzései azóta nem változtak meg.

Ebben nem értek egyet Schiffer Andrással: az LMP nem egy kilúgozódott párt, hanem megőrizte az elveit.

Mégsem beszéltek a kampányban zöld témákról – ha már Pécsről van szó, mondjuk az uránbánya tervezett újranyitásáról.

Ez nem igaz, rengeteget beszéltünk róla.

A kampányban nem nagyon hallatszott pedig a párt kommunikációjában.

Ez alapvetően helyi ügy: nem csak az uránbánya, hanem az atomtemető is.

Helyi ügy az, hogy az országban elásunk még százezer évig sugárzó nukleáris hulladékot?

Mi küzdünk azért, hogy ez ne így legyen, de sajnos ez az ország távolabbi részein élőket nem érdekli. Mi itt helyben sokat tettünk azért, hogy napirenden legyen a dolog, népszavazást is kezdeményeztünk mindkét ügyben. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a választási bizottság elutasította a kezdeményezésünket, majd továbbmentünk a Pécsi Törvényszékre, és az is elutasította. De nem hátrálunk meg, meg fogjuk erősíteni a politikai nyomást.

A Kúrián is fellebbezhetnének azért.

Jogi eszközökkel is továbbmegyünk, de úgy érezzük, hogy eljött az ideje, hogy radikálisabb politikai eszközökkel megerősítsük azt a politikai és társadalmi nyomást, ami szükséges ahhoz, hogy megakadályozzuk ezt a két projektet.

Térjünk vissza arra, hogy miért nem ért egyet Schiffer Andrással, miért is nem lúgozódott ki a párt tartalmilag?

Nem cseréltünk elveket azóta, hogy megalakult a párt.

Azért legalábbis háttérbe szorították.

Ez nem igaz, Schiffer Andrást nem szorítottuk háttérbe, ő maga döntött úgy, hogy visszavonul.

Nem Schiffer Andrást, hanem azt a vonalat, amit ő képviselt, mondjuk úgy, hogy az elveiket.

Ezzel nem értek egyet, ezek nem szorultak háttérbe. Egyébként a szövetségi politika kapcsán – amiről a legtöbb vita volt a kampányban – már Schiffer András távozása után Hadházy Ákossal, Szél Bernadettel és Ungár Péterrel négyen terjesztettük be azt a mai napig hatályban lévő kongresszusi határozatot, ami az önálló indulásról szól. Mi négyen is garanciája voltunk annak, hogy mi ezt a politikát folytatjuk.

De aztán mégiscsak koordináltak itt-ott. Pont erre mondta Schiffer, hogy az LMP még a saját háza táján sem tartja be a jogállamot, akkor mit lehet így rábízni országosan? Ha ön társelnök lesz, hogyan tartatja majd be a jogállamot a pártban?

Számomra egyértelmű, hogy a közösség döntéseit a párt vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk.

De ez az, hogy tiszteletben tartották? Hiszen néhol mégis koordináltak.

Az LMP országos politikai tanácsa hozott arról döntést, hogy kinyitjuk a lehetőségét egy széleskörű együttműködésnek, beleértve a Jobbikot is; és ha a többi párt erre nyitottságot mutat, akkor összehívjuk a kongresszust, hogy döntsön erről. Tehát annak rendje és módja szerint történtek erre lépések, éppen csak a Jobbik és a baloldal mondott erre nemet.

Elvszerűen jártunk el, az egyéni visszalépések kapcsán pedig különböző belső eljárások vannak folyamatban, ezeket semmilyen módon nem kívánom kommentálni. Én a magam részéről szigorúan azt fogom képviselni, hogy a párt közösségi döntéseit mindenkinek, a társelnököknek és az elnökségi tagoknak is be kell tartaniuk.

Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy egy párt akkor kérheti becsülettel a választóktól a felhatalmazást, ha a saját belső szabályainak is megfelel.

Efölött szigorúan fogok őrködni, amennyiben erre felhatalmazást kapok.

Ezen kívül még mit tud ígérni az LMP tagjainak és választóinak? Miért lesz jó nekik, ha ön társelnök lesz?

Nagyon régi motoros vagyok a pártban, és vidéki nagyvárosi politikus. Nem a fővárosban élek, és ez így is marad azzal együtt is, hogy parlamenti képviselő leszek: itt fogok maradni Pécsen. Tehát egy kicsit más szemszögből látom az országot: egy olyan térségből, ami a vesztese volt az elmúlt évtizedeknek. Elkötelezett vagyok amellett, hogy kiépítsük az LMP vidéki hálózatát.

Széleskörű támogatottsággal bíró, erőteljes vidéki jelenlétet felmutatni képes, országos hálózattal rendelkező, a mai, pár száz fős tagsághoz viszonyítva szinte tömegpártot, erős és világos, sokkal érthetőbb politikát szeretnék. Akik engem ismernek a párton belül, tudják, hogy ezt az irányvonalat képviseltem mindig.

Olyan szempontból azért atipikus helyzetben van, hogy Pécsen elég erős az LMP az országos átlagához képest. Mi ennek az oka?

Az az elvégzett munka, amit eddig felmutattunk.

Nem a régi SZDSZ-es szavazók, akik aztán átpártoltak önökhöz?

Nem gondolom, hogy az SZDSZ-es, liberális szavazók lennének. Ha megnézzük az eredményeket, látszik, hogy a liberális elvekhez nálunk sokkal közelebb álló pártok is szép számmal kaptak szavazatokat. Ehhez képest nekünk 12-13 százalékos eredményünk volt listán itt. Hosszú ideje mi vagyunk a legnagyobb és legaktívabb megyei szervezete az LMP-nek, szerintem ezért vagyunk Pécsen erősek, és nem azért, mert egykor baloldali-liberális fellegvár volt.

Milyen egy átlagos Keresztes László Lóránt-szavazó?

Egyrészt a hagyományos LMP-szavazók, másrészt azok, akik világos, szókimondó, aktív ellenzéki politikát várnak el. Sok szó esik mostanában arról, hogy mit lehet kezdeni egy fideszes parlamenti kétharmaddal szemben.

Én 2010 óta bizonyítom azt pécsi önkormányzati képviselőként, hogy aktívan és hatékonyan lehet dolgozni egy ilyen helyi gőzhengerrel szemben is: 2010 óta ugyanis Pécsen is kétharmados többsége van a Fidesznek a közgyűlésben. De ettől még fel lehet mutatni alternatívákat, és fel lehet hívni a figyelmet a problémákra – Pécsen most komoly gazdasági problémák vannak. Hasonlóképpen fogok parlamenti képviselőként is dolgozni, kétharmad ide vagy oda.

Pécsen egyébként jellemző, hogy sok konzervatív szavazó is támogat, magam is nemzeti elkötelezettségű vagyok,

és bizonyos kérdésekben konzervatív elveket vallok. A kampányban ezt használtuk itt helyben: a Fidesz politikusainak a hibáit próbáltuk olyan oldalról megvilágítani, ami egy jobboldali, konzervatív szavazó számára is érthető legyen – például a migráció kérdésében.

Mik az esélyei, hogy megválasztják önt Szél Bernadett mellé férfi társelnöknek?

Május 26-27-én lesz a tisztújító kongresszus, és nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni arra vonatkozóan sem, hogy hányan indulnak el a férfi társelnöki pozícióért, és arra sem, hogy nekem milyen esélyeim vannak. A belső kampányban világosan és részletesen fogom ismertetni a terveimet, nem fogok zsákbamacskát árulni. Május végén meglátjuk, ki kap bizalmat, én mindenesetre abban bízok, hogy sok jelölt indul a társelnöki pozícióért, hiszen sok rátermett, alkalmas férfi politikusa van az LMP-nek.

Nem Ungár Péter strómanja lesz esetleg társelnökként?

Senkinek nem voltam, és nem is leszek a strómanja. Akik ismernek, azok tudják, hogy én erősen és céltudatosan képviselem azokat az elveket, amiket vallok. Képes vagyok a döntéseimet önállóan meghozni, ugyanakkor tudok és akarok is csapatban játszani. Korábban vádoltak már engem mindennel, például, hogy Schiffer András köreihez tartozom.

Schiffer Andrástól viszont már elhatárolódott az imént. A kérdés Ungár Péterre vonatkozott, mégpedig azért, mert ön országosan viszonylag ismeretlen politikus, most a lista elejére került, így bejutott a parlamentbe, és még az is lehet, hogy egyből társelnök is lesz. Felvetődik a kérdés, hogy csak nem a jó elnökségi kapcsolatok állnak-e a hirtelen felívelő karrierje mögött.

Azt azért cáfolnám, hogy ez hirtelen karrier lenne. Három évig voltam az LMP-ben elnökségi tag, szakpolitikai szinten éveken keresztül foglalkoztam országos politikával. Egyébként négy évvel ezelőtt is ugyanígy hatodik voltam az LMP országos listáján, akárcsak most; csak most az LMP lényegesen több szavazatot kapott, így nem csak én, de még a mögöttem lévő Demeter Márta is bejutott az Országgyűlésbe. Tehát

nem a semmiből ugrottam elő.

Ha fizetés nem is jár, legalább veszélyességi pótlékot fog kérni, ha társelnök lesz? A verekedések miatt ez a pozíció nem tűnik túl biztonságos állásnak az LMP-ben mostanában.

Tudok vigyázni magamra, és olyan ember vagyok, aki tud uralkodni az indulatain. Minden szempontból biztonságban érzem magam, nincs szükségem veszélyességi pótlékra.

Mit fog csinálni a parlamentben, melyik bizottságba fog beülni?

Komoly rutint szereztem az ilyen jellegű munkában: az elmúlt majdnem nyolc évben önkormányzati képviselő voltam Pécsen, és szereztem európai politikai tapasztalatot is, mivel 2015 óta Brüsszelben a Régiók Bizottsága magyar delegációjának a tagja vagyok. A pártunk frakciómunkájának a megszervezésében komoly szerepre készülök, frakcióvezető-helyettes leszek. Ahogy Pécsen is a legaktívabb ellenzéki képviselő voltam, úgy a parlamentben is a legaktívabbak között leszek.

Valószínűleg a törvényalkotási bizottságban vállalok majd szerepet, de azért hozzá kell tenni, hogy a parlament szerepe át fog értékelődni. Azzal együtt, hogy becsülettel el fogjuk végezni azt a parlamenti munkát, amivel több, mint négyszázezer ember bízott meg minket, arra is készülünk, hogy az országgyűlési politikát jobban kivigyük az emberek közé. Radikálisabb, világosabb, érthetőbb, keményebb politikát fogunk folytatni. Ezt már Brüsszelben is bizonyítottam, hogy én keményen belemegyek az olyan megosztó kérdések kitárgyalásába is, mint a migráció.

Már másodszorra említi a migrációt, pedig a kampányban az LMP egy szót sem szólt erről a kérdésről, Schiffer András ezt is sérelmezte az interjúnkban. Ön jobban nyomta volna ezt a témát a kampányban, ha önön múlik?

Ez teljes mértékben így van. A politikusi Facebook-oldalamon egyébként hangsúlyosan megjelent ez a téma.

Szerintem az ellenzék hatalmas hibát követett el azzal, hogy nem mert világosan fogalmazni a migráció kérdésében.

A Fidesz egy valós problémát emelt a kampány középpontjába a migrációval, azzal viszont a nemzetárulásig ment el, hogy őszinte beszéd helyett csupán milliárdos hecckampányt csinált egy olyan ügyből, ami mindannyiunk számára sorskérdés.

Menjünk bele akkor tartalmilag ebbe a sorskérdésbe: a kerítést jónak tartja?

A kerítésre szükség van, meg kell tartani, de ez még kevés. A határőrséget is vissza kellene állítani. De amíg az illegális migráció folyamatai nincsenek egész Európában kontroll alatt, addig semmiféle politikáról nem lehet beszélni. A külső határok védelme mellett olyan fejlesztési politika kell – és nem csak a tagállamok vonatkozásában, hanem ez már globális megközelítést igényel –, amivel elérhetjük azt, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.

Ön sem mondott semmi konkrétumot. A korábbi nyomkövetős ötletüket például fenntartják?

Ebből politikai balhé lett, holott ez egy olyan szakpolitikai javaslat volt, amire több uniós országban is van példa, és adott esetekben lett volna alkalmazható, az őrizet helyetti alternatívaként. Azt gondolom, hogy ez egy helyénvaló szakpolitikai javaslat volt.

Akkor abban egyetért a Fidesszel, hogy ne engedjünk be ide migránsokat? Vagy ne engedjünk be gazdasági migránsokat? Vagy mégis mi az üzenete az LMP-nek ezen a téren, legalább a választás után hadd tudjuk meg!

Az teljesen világos, hogy a migráció nemzeti hatáskörben kell, hogy maradjon. A menekültügy a migrációtól, a bevándorlástól külön kérdés: ezt a Fidesz is elismerte, amikor botrány lett abból, hogy hány menekültet fogadott be Magyarország. Azért mondom, hogy nemzetárulás, amit ebben a kérdésben a Fidesz csinált, mert csináltak egy gyűlöletkampányt, miközben fel sem ismerték a problémakör jelentőségét.

Pontosan az LMP, mint ökopolitikai párt tudja azt megítélni, hogy a klímaváltozás és a mezőgazdasági termelés lehetőségeinek a változása milyen módon fogja középtávon megerősíteni ezt a migrációs nyomást. Orbán Viktor pedig semmilyen választ nem adott erre a problémára, és a saját politikai súlyához viszonyítva sem tett semmit azért, hogy erről a kérdésről az EU-ban egy olyan vita indulhasson el, aminek a végén valódi és hatékony cselekvést tud elindítani közösen az unió.

Rengeteg munka van még ezen, mert a brüsszeli munkám során én is tapasztaltam főleg baloldali politikusoktól, hogy a homokba dugják a fejüket, és nem mernek erről a kérdésről érdemben beszélni. De szerintem Orbán Viktor nem fogja fel, hogy ez mennyire súlyos probléma, és a saját lehetőségeivel sem élt, hogy az unióban cselekvés induljon el, ezzel pedig elárulta a saját nemzetét.

Ön részt vett a kvótanépszavazáson?

Igen.

És hogyan szavazott?

Kiálltam amellett, hogy Magyarországnak nemzeti hatáskörben kell tartania ezt a kérdést.

Tehát hozzájárult a Fidesz „98 százalékos sikeréhez”.

Ez a népszavazás egyértelmű politikai célokat szolgált, ugyanakkor ettől függetlenül egy így megfogalmazott kérdés értelmezhető, arra választ lehet adni.

Én ezt akkor nyilvánosan ki is írtam a Facebook-oldalamra, hogy elmegyek, és nemmel szavazok, még ha egyébként nemzetárulónak is tartom Orbán Viktort.

Jövőre európai parlamenti választás lesz. Reménybeli társelnökként kiket látna szívesen az LMP EP-képviselőiként, és mi a véleménye a jelenlegi képviselőjük, Meszerics Tamás munkájáról?

Meszerics Tamás munkáját nem szeretném egy-két mondatban értékelni. Rendkívül fontos lesz ez az EP-választás, pont azért, mert olyan folyamatoknak vagyunk tanúi, amelyek meg fogják határozni mindannyiunk sorsát – nem csak Magyarországét, hanem az egész EU-ét. Az LMP nagyon erősen elkötelezett az európai integráció mellett, ugyanakkor rendkívül sok kritikát tudunk megfogalmazni az unió mostani működése kapcsán.

Tehát nagyon fontos lesz, hogy kik és milyen hatékonysággal képviselik majd az LMP politikáját az unióban. A jelenlegi viszonyok alapján úgy tűnik, hogy akár három képviselőt is küldhet majd az LMP az európai parlamentbe. Én nagyon sok alkalmas személyt látok erre a pártban. Nagyon komolyan fogjuk venni ezt a választást, a legrátermettebb embereinket fogjuk kiküldeni.

Visszatérve az LMP most felállt országgyűlési frakciójához: az együttes Szabó Szabolcsot már bevették. Bevennék a független Mellár Tamást is, aki pont az ön körzetében nyert egyéni mandátumot?

Örülök, hogy Szabó Szabolcs minket választott, én őt most ismertem meg. Nagyon konstruktív, igazi csapatjátékos. Annak pedig nagyon örülök, hogy Pécsen megbukott a fideszes Csizi Péter.

Még az ön segítsége nélkül is, hiszen nem lépett vissza az esélyes Mellár Tamás javára.

Ezzel nem értek egyet. A kampányban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk Csizi Péter hibáit, ezért komoly szerepünk volt abban, hogy ő megbukott. Sok aljas rágalmat kaptam a kampányban a baloldaltól, de nem foglalkoztam ezekkel, mert azt tekintettem a legfontosabbnak, hogy a Fidesz bukjon meg a városban. Csizi Péter harminc-valahány százalékos eredménye így is meglepett: azt hittem, hogy messze húsz százalék alatt lesz, mert ő egy rendkívül elutasított politikus.

Abszolút nem volt szükség egyébként a visszalépésre, mert ha én visszaléptem volna, akkor azok az emberek, akik egyéniben rám szavaztak volna, nem tudták volna eldönteni, hogy kire voksoljanak. Nagyon sok jobboldali értelmiségi keresett meg azzal, hogy rám szívesen voksolnának.

Nem szavaztak volna le a korábbi fideszes Mellár Tamásra ön helyett?

Nem erről van szó, kifejezetten az elmúlt időszakban végzett munkám alapján kerestek meg. Egyébként

itt megvalósult az, ami az országban alig. Pécsen volt a legjobban kidomborítva, hogy Mellár Tamás egy esélyes jelölt, úgyhogy engem az ő győzelme nem lepett meg.

Ő egyértelművé tette, hogy komolyan veszi a parlamenti munkát, és függetlenként akar politizálni. Mi ezt tiszteletben tartjuk.

És később, ha meggondolja magát, bevennék, tehát önök a maguk részéről nem zárkóznak el?

Olyan mértékben tiszteletben tartom az ő döntését, hogy ilyen kérdésre nem szeretnék válaszolni. De nagyon drukkolunk neki, hogy a pécsi ügyeket minél hatékonyabban képviselje a parlamentben. Egyébként most az a helyzet alakult ki, hogy Baranya megyét nyolc képviselő fogja képviselni a parlamentben, közülük négy ellenzéki: az MSZP-s Tóth Bertalan, Hohn Krisztina, aki Gémesi György helyére ül be, valamint Mellár Tamás és jómagam.

Arra teljes mértékben nyitottak vagyunk, hogy ez a négy, Baranya megyét képviselő ellenzéki képviselő szorosan együttműködjön egymással. Már kaptam is megkeresést helyi gazdasági és civil szereplők részéről, hogy szeretnék látni ezt az együttműködést. Pécsnek és Baranyának ugyanis nagy segítségre van szüksége, hogy megálljon a leszakadásban.

Ha már Pécsnél tartunk: Pécsi Sör vagy cirfandli?

Egyértelműen a Pécsi Sör.

Jobb, mint a régi Szalon?

A barna Szalont nagyon szeretem, de nem tennék különbséget. Inkább sörös vagyok, mint boros, bár az utóbbi időben elkezdett érdekelni a borászat is, szeretem a borokat is. 

Pécs híres zenészváros. Melyik a kedvenc pécsi zenekara?

A Virrasztók.

Az elég kemény metál. Ekkora rocker?

Abszolút.

Évtizedek óta brutális rocker arc vagyok.

Imádom a Virrasztókat, és szeretném, ha egy kicsit aktivizálódnának. Már ronggyá hallgattam az autóban a lemezeiket.

Ön egyébként játszik hangszeren?

Csak a favágás szintjén gitáron. Van egy gitárom, de kizárólag a saját szórakoztatásomra, feszültségoldásként játszom rajta. Abszolút képzetlen vagyok, senki nem tanított rá, de odáig azért eljutottam, hogy a brutálisabb metál számok alapjait el tudom játszani. A lányom még mutat némi fogékonyságot e tekintetben, de a fiam nem tudja elviselni. Zongorázni is elkezdtem – mindig is szerettem ezt a hangszert, és a lányom most zongorázik, szóval elkezdtem vele tanulni.

Pécsi zöld politikusként még azt árulja el, hogy melyik a kedvenc hegye a Mecsekben.

A Jakabhegy. Annak a lábánál élek amúgy Patacson. Oda felmenni nem olyan egyszerű sétagalopp, mint a Tubesre vagy a Misinára, ezért is szeretem.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek