Feloszlatnák a pécsi önkormányzatot Páva megpuccsolása miatt

Szerző: Bakó Bea
2017.09.01. 12:32

Miután csütörtökön gyakorlatilag gyámság alá helyezték Páva Zsolt pécsi fideszes polgármestert a város tartozásai miatt, pénteken az LMP önkormányzati képviselője, Keresztes László Lóránt kezdeményezte, hogy oszlassa fel magát a közgyűlés. Ez időközi választással járna, amin Keresztes szerint pofára esne a Fidesz. Az LMP-s politikus kicsit még a polgármestert is bevédi: mint mondja, a Fidesz gyáván egyedül Pávára keni a balhét.

Feloszlatnák a pécsi önkormányzatot Páva megpuccsolása miatt

Orbán Viktor épp Pécsen tesz látogatást: az egyetem létesítésének 650. évfordulóján tartott ünnepi tanévnyitón a Szabad Pécs tudósítása szerint csak klasszikus kampánybeszédet nyomott, pedig többen arra számítottak, hogy bejelent valamit: mondjuk állami mentőövet a csődközelben lévő városnak. Az állami segítségre ugyan utalt a kormányfő, de nem mondott semmi konkrétumot.

Pécs adóssága legalább ötmilliárd forintot tesz ki, de az önkormányzati cégek tartozásaival együtt ez jóval több is lehet. Emiatt egy nappal a miniszterelnök érkezése előtt a városi fideszes vezetők a körzet fideszes parlamenti képviselőivel karöltve egy stratégiai tanácsadó testületet ültettek Páva Zsolt szintén fideszes polgármester nyakába. A helyi sajtó egyenesen puccsról beszél, hiszen egy közvetlenül választott önkormányzati vezetőt korlátoznak parlamenti politikusok.

A helyi LMP kezdeményezi, hogy az önkormányzat oszlassa fel magát, és így írjanak ki időközi önkormányzati- és polgármesterválasztást.

Megkérdeztük a párt önkormányzati képviselőjét, Keresztes László Lórántot, hogy mit akarnak ezzel elérni,  és egyáltalán mennyi a realitása a dolognak.

Keresztes szerint mindegy, hogy puccsnak vagy másnak nevezzük a csütörtöki eseményeket, az bizonyosan példátlan, és

pártállami időket idéz, hogy az önkormányzatiságot megcsúfolva gyámság alá helyeznek egy megválasztott polgármestert, akinek pártutasításokat kell követnie.

Ezzel a fideszesek elismerték, hogy nyolc és fél év alatt tönkretették a várost – mondta.

Az LMP-s képviselő gyáva húzásnak tartja a testület felállítását, mert ezzel Páva Zsolt nyakába varrják az egész balhét. Nem most tavasszal adósodott el ugyanis a város, hanem fokozatosan az évek alatt. Keresztes emlékeztetett: a gyámkodó stratégiai testületet vezető Csizi Péter az előző ciklusban alpolgármester volt, így ő is nyakig benne van az ügyben. Ehhez képest

„Pávára nyomják a felelősséget, és még azt sem engedik meg neki, hogy lemondjon, pedig szerintem szíve szerint már inkább lemondana.”

– fejtette ki. Keresztes azt mondja: nyilván nem mer bevállalni egy időközi választást a Fidesz, mert azon csúnyán pofára esnének most Pécsen, és ez nagyon nem hiányzik nekik a tavaszi országgyűlési választás előtt. Szimbolikus lenne, mivel 2009-ben a kétharmados fülkeforradalom előtt fél évvel itt már kétharmados győzelmet arattak; lehet, hogy a bukásukat is előre jelezné Pécs – jegyezte meg.

Persze ha Pávát nem hagyják lemondani, akkor előrehozott választás csak akkor lesz, ha a közgyűlés feloszlatja magát az LMP indítványának megfelelően. Erre azonban a fideszes képviselőknek is rá kellene bólintaniuk, ami nem túl valószínű. Részükről a szavazás úgy is értelmezhető mint egy döntés a párt általi irányítás és az önkormányzatiság között, csak hogy utóbbival kockázatot is vállalnak, hiszen egy új választáson a meglévő széküket kockáztatják.

Teoretikusan azért megkérdeztük Keresztes László Lórántot, hogy ha sikerülne átvinni egy előrehozott választást, akkor mégis kit támogatnának ők: ki miatt esne pofára a Fidesz? A tuti tippünk a helyi civil szerveződés, az Összefogás Pécsért képviselője, Kővári János lett volna.

„Kővári Jánost én nem tekintem se civilnek, se függetlennek, hiszen az előző ciklusban fideszes parlamenti képviselő volt, és egy csomó olyan intézkedést megszavazott, ami korlátozza az önkormányzatokat”

– oszlatta el sejtésünket az LMP-s politikus, aki szerint Kővári helyi ügyekben is beáll a fideszes városvezetés mellé, ha épp szükségük van rá. Vele tehát nem működnének együtt, de az ÖPE-vel igen. A korábbi szocialista vezetés csatolt részei szintén ki vannak zárva – mondta, a további találgatásoknak pedig azzal ment elébe, hogy korai még erről beszélni.

A város adósságával kapcsolatban megkérdeztük Keresztest: igaz lehet-e, amit az Együtt helyi politikusa, Berkecz Balázs állít, hogy a hiány a korábban gondoltnál is nagyobb, 24 milliárdos. (Annak fényében, hogy Pécs teljes költségvetése 48 milliárd forint, ez elég durva számnak tűnik.) Keresztes erre azt mondta, hogy a hiányt nem szabad összekeverni az adóssággal, pláne az olyan adóssággal, aminek egy része még le sem járt.

„Szóval az ellenzéki politikusok is összeszedhetnék magukat, ahelyett, hogy hülyeségeket beszélnek. Valóban súlyos a helyzet, de ez nem indokolja, hogy bárki is nagyotmondással próbáljon versenyezni”

– üzent az LMP pécsi képviselője Berkecznek.

A Fidesz Keresztes által említett önkormányzatokat korlátozó intézkedései közé tartozik egy kifejezetten az eladósodás megelőzését célzó szabály is: a gazdasági stabilitási törvény értelmében főszabály szerint csak a nemzetgazdasági minisztérium engedélyével vállalhatnak az önkormányzatok pénzügyi kötelezettségeket.

Azonban ez csak magukra az önkormányzatokra vonatkozik, az önkormányzati cégekre nem, így jellemző, hogy ezen cégeken keresztül kerülik ki ezt a szabályt – mondta el érdeklődésünkre Keresztes László Lóránt, hangsúlyozva: Pécs adósságainak egy jó része már 2014-ben is megvolt, mindez nem most tavasszal keletkezett. Az LMP-s politikus a város nehéz helyzetét nem csak a városvezetés hibájának tudja be, hanem a kormányzati politikának is, amely megnehezíti az önkormányzatok működését.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek