Szakad le Pécs? Helyi zenészek válaszolnak Lovasinak

2018.01.12. 09:24

Pécs az a hely, ahol már három éve megtartják az év garantáltan első fesztiválját január első hétvégéjén, csupa helyi fellépőkkel. Lovasi András viszont nem jár el a fesztiválra, szerinte a város halálra van ítélve. Elmentünk a Made in Pécsre, hogy megkérdezzük a helyi zenészeket: érzik-e már, hogy haldoklik Pécs. Az egyik klubban még egy politikussal is összefutottunk – gitárral a hátán, ahogy kell.

Szakad le a város, hiszen nem tudja ott tartani a jövő értelmiségét, ezért halálra van ítélve – így jellemezte Lovasi András, az egykori Kispál és a Borz frontembere az Azonnalinak Pécset novemberi interjúnkban. A város újabb zenekarait bár aranyosnak tartja, nem jár el a helyi zenészeket felvonultató Made in Pécs Fesztiválra sem.

Mi azért megnéztük a fesztivált, és megkérdeztük a pécsi zenei és kulturális szcéna szereplőit: szerintük is ilyen elkeserítő-e a helyzet?

A „Pécs a magyar Liverpool” szlogenre építve ezúttal meghívtak pár vendégfellépőt is a Made in Pécs szervezői szervezők. Kíváncsiak voltunk, ők is érzik-e a Liverpool-Pécs párhuzamot, és ideköltöznének-e a brexit után?

A fesztiválon fellépő 118 zenekar közül persze nem mind aktív egész évben, de ez sem csorbítja Pécs zenészváros imidzsét. Mégis mi lehet az oka annak, hogy ennyi zenekar van itt? A helyi zenészektől már annyiszor megkérdezték ezt, hogy nem igazán tudnak rá komolyan válaszolni.

A nap végén ráadásul egy ellenzéki politikussal is összefutottunk az egyik klubban, gitárral a hátán. Hogy ki ő, és mit mondott kormánypárti kollégái zenei képességeiről, kiderül a fenti videóból. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek