Lovasi: A szaros pelenkát én is otthagyom, ha a magyaroknak ez kell. Opportunista vagyok!

2018.08.23. 15:51

Kolozsvár a második legnagyobb magyar vidéki város, ha nem azt nézzük, hogy többségében románok lakják – mondta az Azonnalinak a Kolozsvári Magyar Napokon tartott koncertje előtt Lovasi András, aki egyelőre még az újabb fideszes kétharmad miatt sem emigrál Székelyföldre. A zenész, aki nemrég ismét apa lett, azt is elmondja, ő hova dobja a használt pelenkát, és lenne-e pécsi polgármester.

„Lehet, hogy Székelyföldre emigrálok” – mondta tavaly novemberben Lovasi András, a Kiscsillag és az egykori Kispál és a Borz frontembere az Azonnalinak. Szerdán Kolozsvár főterén adott koncertet a Kolozsvári Magyar Napok keretében, de a költöztetőautókat egyelőre otthon hagyta. Mint mondta,

a Fidesz harmadik kétharmada után sem vándorol ki egyelőre. Bár nem ez a lehetséges világok legjobbika,

az egész mégis nagyon tanulságos. Sokat lehet tanulni az emberi természetről, megnézni, hogy ki hogyan változik, és miket hisznek el az emberek, ha korábban még az ellenkezőjét hitték is. Meg a kollektív szellem, vagy korszellem változásáról; bár ez inkább csak korhangulat, szellem már nincs sok benne – fejtegette Lovasi.

A pécsi zenészt arról is kérdeztük, hogy lesz-e valaha Pécs olyan jó hely, mint Kolozsvár.

Kolozsvár végül is most is a második legnagyobb magyar vidéki város, ha nem azt nézzük, hogy többségében románok lakják

– mondta erre Lovasi, aki nem nagyon tud mit kezdeni azzal, hogy most Debrecen a második legnagyobb magyar város. „Eleve nem tudni, hogy miért van ott egy város: nincs egy folyó, nincs egy hegy.” Pécsnek egyébként inkább szüksége lett volna a BMW-gyárra – tette még hozzá az Azonnali felvetésére –, de Debrecennek valószínűleg „erősebb a lobbisúlya a jelenlegi kormánynál, mint Pécsnek valaha volt”.

Pécs és a többi vidéki város Trianonnak köszönheti a karrierjét,

hiszen át kellett venniük például Nagyvárad vagy Kolozsvár funkcióit – folytatta. Ha Pécs organikusan fejlődött volna, akkor most egy könnyűipari-mezőgazdasági város lenne, akkora, mint mondjuk Szekszárd.

Lovasi viszont nem szeretne beszállni a pécsi polgármester-jelöltek castingjába, hiába jöttek divatba mostanában a civil jelöltek. Mint mondja,

nem pályázik politikai pozíciókra, és nem hinné, hogy ez Pécsen sokat segítene.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban egy kritikus interjú után koncertjeit mondták le, azt mondta: az okokról csak találgatni tud, de „azt látjuk, hogy nem vagyunk ott az MTVA által gründolt médiafelületeken,” vagy ha ez mégis felmerül, azt utóbb lemondják. Lovasi mindenesetre megvan a tévészereplés nélkül, azt mondja, így is eljutnak a közönséghez,

„megyünk vissza undergroundba”.

Mivel Lovasinak nemrég született meg a harmadik gyermeke, megkérdeztük a hét legforróbb témájáról, az Orbán Ráhel-féle pelenkagate kapcsán arról is, ő hová dobja a pelenkát.

„Opportunista vagyok. Ha a magyaroknak ez kell, én eldobom nagyon szívesen bárhová.”

Nézd végig a teljes videót:

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek