+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. január 5. péntek, 09:22
Szakad le Pécs, mondta az Azonnalinak nemrég Lovasi András, aki még öt jó helyi együttest sem tudott nekünk felsorolni. A zenész pécsi zenekarokat bemutató Made in Pécs fesztiválra sem jár el, hiszen az ő generációja nincs már ott. Íme, hét zenekar, akik jól zenélnek és most hétvégén meg is hallgathatóak.

 

Nagy visszhangot kapott az Azonnali tavalyi interjúja Lovasi Andrással, amiben egy esetleges emigráció mellett azért pécsi gyökereiről is ejtett néhány szót az egykori Kispál és a borz Kossuth-díjas frontembere. Mutatjuk az interjú ideillő részét:

 

„Azonnali: Még mindig egy zenészváros Pécs, nem? Tudsz mondani mondjuk öt újabb helyi zenekart, akik szerinted jók?

 

Lovasi András: Hát, akiket én ismerek, és azt gondolom, hogy jók, azok a magnetes fiúk, a Mongooz and the Magnet. De van ez a Made in Pécs fesztivál, ahol fellép száz-egynéhány zenekar, többnyire helyiek.

 

Azonnali: Te nem szoktál elmenni?

 

Lovasi András: Nem.

 

Azonnali: Mi igen.

 

Lovasi András: Ha annyi idős lennék mint, ti, lehet, én is lemennék. Sőt biztos!” 

 

Szombaton, január 6-án lesz az emlegetett Made in Pécs fesztivál, ami arról szól, hogy minden pécsi zenekarnak lehetőséget biztosítanak a fellépésre. Ez azt jelenti, hogy egész nap, egyszerre hat helyszínen folynak a koncertek – az első koncert 10 órakor kezdődik, az utolsó 23.50-kor. Összesen 118 pécsi zenekar lép fel.

 

Köztük persze sok olyan is, akik csak poénból, vagy egyáltalán nem működnek, és csak a fesztiválra álltak össze. A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális klubkörülmények között bemutatkozási lehetőséget nyújtson a helyi bandáknak, és fesztivál lévén közönséget, vagyis visszajelzést is szállítson nekik.

 

Akadnak köztül ígéretesek is szép számmal. Érdemes elveszni mind a 118-ban is akár, ám aki ezt mégsem tenné, annak mutatunk hét pécsi zenészt és zenekart, akik illenének a Mongooz mellé a Lovasi-féle felsorolásba. A lista szubjektív, a sorrend csakis a Made in Pécsen való fellépés sorrendjét tükrözi.

 

+++

 

1. Dörnyei Szabolcs (Made in Pécs Café, 12.40)

 

A Pécsről elszármazott ifjú gitárvirtuóz több formációban is játszik, immár nem csak Pécsen. A dél körül magukhoz térőknek a Made in Pécs Caféban ad szólókoncertet. Ezt művelte tavaly egy szál akusztikus gitárral és egy loop-effecttel:

 

 

2. Overmorrow (Pécsi Est, 15.20)

 

A 2015-ben alapított négyfős post-rock bandának egyelőre kevés száma lelhető fel a YouTube-on, de ami igen, az nagyon jó. Ilyen:

 

 

3. Szónok (Pécsi Est, 16.00)

 

Az Azonnalin újévi koncertet is adott a pszichedelikus rockbanda, aminek a neve ne tévesszen meg senkit: szöveg nincs a számaikban, és ez jól is van így. Íme, az annak rendje és módja szerint Kék Duna-keringővel kezdődő, majd zúzásba torkolló teljes újévi koncert:

 

 

4. Kubalibre (Pécsi Est, 18.40)

 

Ódának is beillő dalt írt a Kubalibre zenekar Pécshez, amiben egyszersmind illusztrálják, miről beszélt Lovasi az Azonnalinak: a dalban felsorolt helyek egy része már nincs meg. De megéneklik azt is, ami változatlan: „Bárhova nézel gitáros, termeli őket a város (…) a Lovasi tele van ihlettel, tele van a töke mindennel”.

 

 

5. Psycho Mutants (Trafik, 20.00)

 

A Psycho Mutants neve sokaknak ismerős lehet, az előbbieknél régebbi zenekarról van szó, akik megfordultak Franciaországban és Svájcban is. Decemberben jött ki a legfrissebb EP-jük. Itt egy szám róla, döntsétek el, mennyire „western-voodoo rock and roll”.

 

 

6. Kaktus (Pécsi Est, 22.00)

 

A Kaktus még annak is bejön, aki amúgy nincs oda az elektronikus zenéért. Ezt a számukat a 2014-es év számának választotta az Index, de a minimalista low-budget klipjeik is valami díjat érdemelnének. Íme egy újabb számuk, a hozzá járó hamisítatlan klippel:

 

 

7. Rokokó Rosé (Szabadkikötő, 23.10)

 

Magyarország legjobb csajzenekara, de Pécsé biztosan. A nevükhöz méltóan ráadásul bor is készül a tiszteletükre – egy ideje minden évben. Az alter-etno vonalon mozgó hatfős formáció szerencsére elég gyakran megfordul Budapesten is, ez a videó például a Szimplában készült:

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Magánéleti okokra hivatkozva hagyja ott a parlamenti képviselőséget Staudt Gábor, akit több támadás is ért ősszel a kormánymédiában. Már a helyettese is megvan.

Olaszország ketté, Románia három részre szakadt, bezzeg Magyarország egységes. Legalábbis akkor, ha az európai pártcsaládok támogatottságát nézzük. Mutatunk egy izgalmas infografikát az EP-választáshoz!

A negyedévente megjelenő Ellensúlyt Pápay György szerkeszti, az első számba Böcskei Balázs, Mikecz Dániel, Csizmadia Ervin is írt.

A férfi több száz szarvas haláláért felelős – most a bírósági ítélet szerint minden hónapban meg kell néznie az őzgidáról szóló rajzfilmet.

A díj egyik 2015-ös győztese Zoran Zaevet és Alekszisz Cipraszt a két ország közti névvita megoldásáért javasolja.

A hét kérdése

Szánkó, sárga mellény? A földön fekvő Hadházy Ákos? Szerinted mi lenne a legjobb szimbóluma a tüntetéseknek? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

December 19-én este varsói PiS-ellenes tüntetők szimpátiademonstrálnak a budapesti tiltakozókkal.

A moszkvai patriarchátus kórusa énekel december 19-én a Szent István-bazilikában.

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

A Kutyapárt megköszön a kormánynak mindent. Hálatüntetés december 21-én.

Ezt is szerettétek

A szélsőjobboldali befolyás azonban töretlen a párton belül.

A zöldpolitikus Karácsony Gergely miért épp az olcsóbb autózásért tüntetők mellett állt ki a sárga mellénnyel?

Nem az a kérdés, hogy jöjjön-e a vasút privatizációja, hanem az, hogy mikor.

Twitter megosztás Google+ megosztás