+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
2018. január 5. péntek, 09:22
Szakad le Pécs, mondta az Azonnalinak nemrég Lovasi András, aki még öt jó helyi együttest sem tudott nekünk felsorolni. A zenész pécsi zenekarokat bemutató Made in Pécs fesztiválra sem jár el, hiszen az ő generációja nincs már ott. Íme, hét zenekar, akik jól zenélnek és most hétvégén meg is hallgathatóak.

 

Nagy visszhangot kapott az Azonnali tavalyi interjúja Lovasi Andrással, amiben egy esetleges emigráció mellett azért pécsi gyökereiről is ejtett néhány szót az egykori Kispál és a borz Kossuth-díjas frontembere. Mutatjuk az interjú ideillő részét:

 

„Azonnali: Még mindig egy zenészváros Pécs, nem? Tudsz mondani mondjuk öt újabb helyi zenekart, akik szerinted jók?

 

Lovasi András: Hát, akiket én ismerek, és azt gondolom, hogy jók, azok a magnetes fiúk, a Mongooz and the Magnet. De van ez a Made in Pécs fesztivál, ahol fellép száz-egynéhány zenekar, többnyire helyiek.

 

Azonnali: Te nem szoktál elmenni?

 

Lovasi András: Nem.

 

Azonnali: Mi igen.

 

Lovasi András: Ha annyi idős lennék mint, ti, lehet, én is lemennék. Sőt biztos!” 

 

Szombaton, január 6-án lesz az emlegetett Made in Pécs fesztivál, ami arról szól, hogy minden pécsi zenekarnak lehetőséget biztosítanak a fellépésre. Ez azt jelenti, hogy egész nap, egyszerre hat helyszínen folynak a koncertek – az első koncert 10 órakor kezdődik, az utolsó 23.50-kor. Összesen 118 pécsi zenekar lép fel.

 

Köztük persze sok olyan is, akik csak poénból, vagy egyáltalán nem működnek, és csak a fesztiválra álltak össze. A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális klubkörülmények között bemutatkozási lehetőséget nyújtson a helyi bandáknak, és fesztivál lévén közönséget, vagyis visszajelzést is szállítson nekik.

 

Akadnak köztül ígéretesek is szép számmal. Érdemes elveszni mind a 118-ban is akár, ám aki ezt mégsem tenné, annak mutatunk hét pécsi zenészt és zenekart, akik illenének a Mongooz mellé a Lovasi-féle felsorolásba. A lista szubjektív, a sorrend csakis a Made in Pécsen való fellépés sorrendjét tükrözi.

 

+++

 

1. Dörnyei Szabolcs (Made in Pécs Café, 12.40)

 

A Pécsről elszármazott ifjú gitárvirtuóz több formációban is játszik, immár nem csak Pécsen. A dél körül magukhoz térőknek a Made in Pécs Caféban ad szólókoncertet. Ezt művelte tavaly egy szál akusztikus gitárral és egy loop-effecttel:

 

 

2. Overmorrow (Pécsi Est, 15.20)

 

A 2015-ben alapított négyfős post-rock bandának egyelőre kevés száma lelhető fel a YouTube-on, de ami igen, az nagyon jó. Ilyen:

 

 

3. Szónok (Pécsi Est, 16.00)

 

Az Azonnalin újévi koncertet is adott a pszichedelikus rockbanda, aminek a neve ne tévesszen meg senkit: szöveg nincs a számaikban, és ez jól is van így. Íme, az annak rendje és módja szerint Kék Duna-keringővel kezdődő, majd zúzásba torkolló teljes újévi koncert:

 

 

4. Kubalibre (Pécsi Est, 18.40)

 

Ódának is beillő dalt írt a Kubalibre zenekar Pécshez, amiben egyszersmind illusztrálják, miről beszélt Lovasi az Azonnalinak: a dalban felsorolt helyek egy része már nincs meg. De megéneklik azt is, ami változatlan: „Bárhova nézel gitáros, termeli őket a város (…) a Lovasi tele van ihlettel, tele van a töke mindennel”.

 

 

5. Psycho Mutants (Trafik, 20.00)

 

A Psycho Mutants neve sokaknak ismerős lehet, az előbbieknél régebbi zenekarról van szó, akik megfordultak Franciaországban és Svájcban is. Decemberben jött ki a legfrissebb EP-jük. Itt egy szám róla, döntsétek el, mennyire „western-voodoo rock and roll”.

 

 

6. Kaktus (Pécsi Est, 22.00)

 

A Kaktus még annak is bejön, aki amúgy nincs oda az elektronikus zenéért. Ezt a számukat a 2014-es év számának választotta az Index, de a minimalista low-budget klipjeik is valami díjat érdemelnének. Íme egy újabb számuk, a hozzá járó hamisítatlan klippel:

 

 

7. Rokokó Rosé (Szabadkikötő, 23.10)

 

Magyarország legjobb csajzenekara, de Pécsé biztosan. A nevükhöz méltóan ráadásul bor is készül a tiszteletükre – egy ideje minden évben. Az alter-etno vonalon mozgó hatfős formáció szerencsére elég gyakran megfordul Budapesten is, ez a videó például a Szimplában készült:

 

 

Hírszolgáltatás

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Itthon a rossz foci miatt is már lassan a szurkolókat hibáztatják, mondta az Azonnalinak a Jobbik huligánokról is beszélő elnöke.

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

Az élet meg minden podcastban mesélt magáról Molnár B.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

Bor, impró, koncertek, vlog, food truck, kiállítások június 22-24. között. Hosszú hétvége!

Az ország első számú pékjeinek kenyerei vs. a világ első számú olívaolaja június 23-án.

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás