+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 4. péntek, 10:45
Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Nem is tudom, hány éve volt már, hogy egy random elhatározásból fogtam magam, és elvonatoztam Pécsre az első januári hétvégén, hogy megnézzem magamnak a Made in Pécs fesztivált. Ez nagyjából a világ legjobban kitalált ötlete: fogják a szilveszter és farsang közötti abszolút holtszezon leghalottabb napjait, és délelőtt tíztől éjfélig félórás váltásokban játszatják számos belvárosi pécsi kocsmában a helyi zenekarokat. Így egy nap alatt akár tíz koncertet is végig lehet kényelmesen hallgatni, ha pedig aktuálisan nem jön be az, amit hallunk, bármikor át lehet nézni valamelyik közeli helyre, hogy ott mi szól.

 

Délután már annyi ember van a Király utcán, mint egy ütősebb májusi estén, szóval ez egy óriási win-win mindenkinek: a szórakozóhelyek kapnak egy ütős pluszbevételt januárban, az emberek pedig nem érzik úgy szilveszter után, hogy tavaszig itt már nem lesz élet. Itt történt, hogy a Nappaliban épp arra lettem figyelmes, hogy percek óta nem énekel senki, pszichedelikus rock megy, és végre nem olyan a hangzás, mint amiért megalakult a Köszönjük, de nem kell több pécsi zenekar Facebook-oldal, aztán kiderült, hogy miért: mert a Szónok zenekar van a színpadon.

 

Innen egyenes út vezetett a rajongásig, illetve addig, hogy lett egy CD-m is tőlük, aminek kifejezetten hálás vagyok, Európában nem mindenhol jönnek be ugyanis annyira fixen sokáig a rádióadók, mint Ausztriában az FM4, és Horvátországban a Drugi program. Az Autogrillekben kapható 5 eurós CD-k többnyire rettenetesek, szóval az Egerek és Robotok és Egerek a megmentőm, és micsoda véletlen: ezt is pont 5 euróért adják, holott megérne 20-at is. A Bandcampen minden hónap első péntekjén van egy úgymond támogatói nap: ha ilyenkor vesztek onnan zenét, a komplett összeg a zenekarnál landol, nem von le belőle semmit az oldal. 3 euróért tiétek lehet a digitális album, 5 euróért a fizikai is, postázva, ahogy kell, és a teljes összeg megy a Szónokhoz Pécsre. Fa alá, autóba, akárhova tökéletes.

 

Ha meg nem tetszik a Szónok, nyugodtan lehet keresgélni Bandcampen, földrajzi hely szerint is lehet szűrni rajta. Ez az igazi segítség a zenészeknek, nem a raktárkoncert a kivételezettekkel.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás