Egy rockzenész addig rockzenész, ameddig nem fél a hatalomtól

2019.06.23. 18:18

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Erről kérdeztük a Fishing on Orfű fesztivál közönségét, és a fellépő zenészeket. Beck Zoltán és Lázár Domokos a politika és a rock and roll viszonyáról értekeztek, Dé:Nash pedig elmondta, miért van meg jól állami támogatás nélkül. De felléphet-e egy ellenzéki zenész Tusványoson, és melyik momentumos bukkant fel a Fishingen? Ez is kiderül a videóból!

Választáson azért nem kéne a zenészeknek elindulniuk, de amúgy minden nyilvános állítás politika, mondta a zenészek és a politika viszonyát firtató kérdésünkre Beck Zoltán, akivel a Fishing on Orfű borfalujában futottunk össze egy pohár sillerrel a kezében. A 30Y énekese saját példát is mondott. Ha az a refrénje egy számnak, hogy „ha igaz, hogy jó az ember, akkor semmi nincsen a helyén”, akkor az arról is beszél, hogy „valamit nem jól csinálunk itt együtt”. Beck szerint amúgy a politika morális kérdés mára, és ő a szeretet, nem a gyűlölet oldalán áll.

„Nem csak zenészként vagyok a világban, hanem egyszerűen olyan emberként, akinek fontos az, hogy 30-40 év múlva lesz-e még ivóvíz”

– ezt már Lázár Domokos, az Esti Kornél énekes-gitárosa mondta.

A fesztiválon felbukkanó zenészeket kérdeztük a politizálás kapcsán az állam szerepvállalásáról is. Beck szerint az államnak kötelessége finanszíroznia a kultúrát, mert ily módon az állam beteljesíti az állampolgári akaratot. Arra a kérdésre, hogy most beteljesíti-e, azt mondta: sokkal kevésbé igen, mint nem.

A nagyon direktben politikai témájú számaival berobbant Dé:Nash erről csak annyit mondott: neki van egy kiadója, aki ad neki pénzt klipforgatásra, így nem kell ilyesmire az NKA-nál pályáznia, úgyhogy nincs ilyen problémája.

Lázár Domokos szerint esetenként kell mérlegelni, hogy mi az ami belefér, és mi az ami nem, de ő például Tusványosra már nem menne el fellépni.

És mit szólnak mindehhez a fesztiválozók? Van, akit kifejezetten zavar, ha a zenészek politizálnak, más azt mondja: ő a legtöbbjükkel egyetért,

így ez tetszik neki. A legtöbben a politikai beállítottságuktól függetlenül hallgatják a zenészeket. És hogy hallgatnak-e a véleményükre? Ez is kiderül a videóból.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek