+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 29. péntek, 07:55
A rendőrséget arra kéri, ne tartóztassak le senkit a hétfői boltnyitási tiltakozáson és tüntetésen, mondta el a Kossuth Rádióban a pénteki interjújában a miniszterelnök, de azért súlyos retorziók várnak a tiltakozókra. Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás, Orbán a kínai vakcinát fogja választani.

A legkevésbé az számított, mit mondanak a fényes tekintetű padisahok a nemzetközi szervezetekben, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, miért hosszabbították meg a korlátozásokat március 1-jéig. A járványügyi szakemberek ajánlották ezt, hogy ne dobjuk ki az elmúlt három hónap alatt elért eredményeket, mondta Orbán, most  „vágjuk a centit”.

 

A harag, érzések másodlagosak, az emberéletek számítanak, mondta arra, hogy miért nem lehet legalább részlegesen nyitni, mondjuk az edzőtermeknek. Azt sem lehet megtenni, hogy este 8 helyett 10-től legyen csak kijárási tilalom, Orbán ugyanis nem áll annak a pártján, hogy „berheljék” a rendszert,változtassák a kereteket, ahogy ezt más európai országok teszik, ez ugyanis szerinte hiú reményeket kelt. Amíg nincs elég vakcina, maradjon a november 11-én bevezetett rendszer, ez az álláspontja.

 

Ne tartóztassunk le senkit,

 

kérte Orbán az operatív törzsön a hétfői tiltkozások elé a rendőrségtől, de arra kéri a vendéglősöket, ne nyissananak ki, járvány van.

 

A szabályok egyértelműek: 150 ezer – 1 millió forintos büntetés vár a szabályszegőkre, az éttermeket először fél évre, majd egy évre záratják be az éttermeket, Orbán szerint ebből egyértelmű, hogy nekik ez „nem éri meg”.

 

Hétfőn ugyanis tiltakozó akciók lesznek a lezárások ellen, a libertárius Le a Adók 75 százalékával párt által szervezett országos akció keretében éttermek, bárok, vendéglátóhelyek nyitnak meg, és a budapesti Hősök terére tüntetést is hirdettek, amely vasárnap délután kezdetét veszi. A pártelnök szerint legalább harminc hely fog kinyitni. Az Azonnalinak megszólaltak résztvevő vendéglátósok arról, mi késztette őket a tiltakozásra: a rózsadombi Kuckó kávézó, az egri Sikk Kávézó & Bár: mint mondták, a túlélésért küzdenek.

 

Az állami bértámogatásokat (a 8 órára bejelentett alkalmazottak után az állam a bruttó bérek felét kifizeti) meg fogják kapni a kávézók, vendéglátóhelyek, ezért is kérte Orbán a kormányszerveket, gyorsítsák fel a kifizetéseket – az Azonnalinak is jelezte egy söröző vezetője, csütörtökön meg is érkezett a pénz. 

 

Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás,

 

jelenti be a miniszterelnök, behívják azokat, aki regisztrált levélben vagy online, az emberek megkapják az értesítést ígérete szerint. Most kétmillió regisztrált ember van, ezt a számot növelni kéne, mondta.

 

A Kossuth Rádióban megtudtuk azt is, hogy Orbán a kínai vakcinában bízik a legjobban

 

(itt írtuk meg, mit lehet róla tudni egyelőre), ő ezt kéri majd, ha lehet választani.

 

Ez a konzervatív álláspont nem újdonság egyébként, noha eddig egyértelműen nem lehetett névhez kapcsolni. A Spiegel tárta fel január elején, hogy 2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon mRNS-alapú oltásokból, amelyekkel december 27-e óta az EU-ban oltanak. Mint a német hetilap írta, még 2020 októberében is voltak olyan tudományos tanácsadók az egyes tagállami kormányok közelében, akik óva intettek akár a Pfizer, akár a Moderna-vakcina alkalmazásától – több uniós tagállam kormánya ezért inkább a hagyományos, már évtizedek óta bevált módszerre, az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagra való kivárásra játszott, lehetőleg minél ismertebb és nevesebb gyártóktól remélve ezeket. A magyar kormány által behozni remélt kínai oltás például ilyen.

 

Pénteken vagy szombaton szerződik az ország a gyártóval a kínai vakcináról, jelentette be Orbán. Ha mégsem jön a kínai vakcina, akkor március elejéig 880 000 embert tudnak majd beoltani, ha viszont jön, ez a száma a duplája is lehet. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy 1 millió főre elég orosz vakcinát vettünk (itt írtuk meg, mit lehet róla tudni), amit három részletben szállítanak le nekünk.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás