+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. március 24. szerda, 11:44
Orbán Viktor szerint akkor lehet majd nyitni, ha minden regisztrált 65 év feletti embert beoltottak – eközben a fiatalabb aktív réteg oltás nélkül marad a harmadik hullám kellős közepén. Változtatnál az oltási sorrenden? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Hétfőn tudtuk meg be Müller Cecília országos tisztifőorvostól, hogy a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Szputnyik V és a Sinopharm mellett újabb két koronavírus elleni vakcina nevét is meg kell tanulnunk: a kínai CanSino és az AstraZeneca Indiában gyártott vektorvakcinája, a CoviShield is engedélyt kapott az OGYÉI-től a magyarországi forgalomba hozatalra.

 

Hiába azonban a sok vakcina, és hiába a kormányzati kommunikáció a magyar oltási kampány sikerességéről, a járványügyi adatokon ez egyelőre nem látszik, és Orbán Viktor elmondása alapján nem mostanság lesz várható a nyitás: annak részleteit még egy hónapig tervezi kidolgozni, és húsvétra akár külön járványügyi korlátozásokat is hozhatnak. Mindez azért lényeges, mert a miniszterelnök szerint csak akkor kezdhetünk el nyitni, amikor minden, a vakcinára regisztrált 65 év feletti embert beoltottak már – hogy ez pontosan mikor jön el, nem tudni.

 

Így most a magyar egészségügy a 65 év feletti idősek oltására koncentrál, miközben a fiatalabb és sok esetben a home office kényelmét nélkülözni kényszerülő, aktív korosztályba tartozók az őket jobban támadó, brit vírusmutáció okozta harmadik hullámban aligha számíthatnak oltásra, hiába regisztráltak már akár hónapokkal korábban. Ráadásul ők – aktív munkaerőpiaci státuszukból adódóan – nagyobb kontaktusszámmal bírnak az időseknél, ezáltal jobban kitettek a harmadik hullámnak, és az idős rokonaikat is nagyobb eséllyel fertőzhetik tovább.

 

Ez zavarja a Jobbikból kilépett és Polgári Válasz néven új pártot alapított Bencsik Jánost, aki azt javasolja:

 

„Azok a 60 év feletti honfitársaink, akik március végéig nem regisztrálnak oltásra, a jövőben ne előzhessék meg azokat a fiatalokat és középkorúakat, akik ezt náluk korábban megtették!”

 

Bencsik szerint mindenkinek el kell döntenie, hogy be akarja-e oltatni magát, ám ha ezt nem teszi meg gyorsan és bizonytalan, „az innentől várja ki a sorát”, életkori alapon viszont ne rekesszék ki az oltási kampányból a fiatalabb korosztályokat egy olyan vírusmutáció terjedésekor, „amely nem tiszteli a kort”.

 

Szerinted igaza van Bencsik Jánosnak?

 

Ez a hét kérdése az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás