A Renew Europe frakcióvezetője a pedofiltörvény miatt sürgeti a hetes cikkelyes eljárás folytatását Magyarország ellen

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.07. 12:00

Dacian Cioloş szerint minden jogi eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy Orbán észrevegye, a pedofiltörvénnyel túl messzire ment. Ezért a román politikus az évek óta bénakacsként álló hetes cikkelyes eljárást is a következő szintre vinné.

A Renew Europe frakcióvezetője a pedofiltörvény miatt sürgeti a hetes cikkelyes eljárás folytatását Magyarország ellen

Szerdán tartja plenáris ülését (a nyári szünet előtt az utolsót) az Európai Parlament, ahol hangsúlyos téma lesz a Fidesz-KDNP és a Jobbik frakciója, valamint a mi hazánkos és néhány más ellenzéki képviselő által júniusban elfogadott magyar pedofiltörvény, ami a pedofíliát összemossa a homoszexualitással és a nemváltással.

Ezen az ülésen Dacian Cioloş, a liberális Renew Europe-frakció román vezetője amellett fog kardoskodni, hogy

Magyarországgal szemben folytassák a jogállamisági aggályok miatt indított hetes cikkelyes eljárást.

Hogyan jutottunk idáig?

Ugye ez az a törvény, ami az egyik oldalról lehetővé teszi, hogy a pedofil bűntettet elkövetetett személyekről lehívható adatbázis készüljön, így véve elejét annak, hogy a pedofilok gyermekek közelébe kerülhessenek az oktatási-nevelési intézményekben. A másik oldalról azonban ugyanezen törvény módosításai megtiltják a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését, reklámozását, és nem lehet ilyen tartalmú előadást tartani az iskolákban, ahol csak a jogszabályban kijelölt szervezetek tarthatnának bármiféle felvilágosító tevékenységet. (Hogy milyen kritériumok alapján fogják eldönteni, hogy ki tarthat az iskolában felvilágosító előadásokat, és ki nem, egyelőre nem tisztázott.)

A törvény elfogadása nagy hullámokat vetett nemcsak a belpolitikában, hanem külföldön is: Az USA és Írország nagykövetsége mellett a Bécsbe költözött CEU is elítélte a jogszabályt, a bajor politikusok színe-java szivárványszínekben pompázó stadionnal akarta várni a magyar válogatottat és szurkolókat az Eb-n a magyar-német csoportkör-mérkőzésen Münchenben (ezt az UEFA nem engedélyezte), és még a holland szélsőjobb egy része is kihátrált a Fidesszel közös értéknyilatkozat aláírásából a törvény miatt. Persze akadtak olyanok is, akik a pedofiltörvényt pártfogolták: így tett például a román szélsőjobb vezetője, a PiS-es, lengyel oktatásügyi miniszter vagy a német Észak-Rajna-Vesztfália egyik nyíltan meleg, AfD-s képviselője is.

Ennek a nemzetközi hullámnak egyik állomása a kritikákra reflektáló magyar nemzeti konzultáció, valamint az Európai Parlament plenáris ülése is, ahol amellett, hogy az EP-ben is megvitatják a pedofiltörvény ügyét, az EP zöld (Greens/EFA), baloldali (The Left), a liberális (Renew) és szociáldemokrata (S&D) frakcióinak a magyar jogállamiság helyzetével is foglalkozó tagjai egy olyan határozatot akarnak elfogadni, ami

az Európai Bizottságot arra kéri, hogy addig ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet, amíg nem bizonyítható, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok sérelméhez

– mégha ezt hiába is teszik, mivel jogilag nincs erre lehetőség.

Nem véletlenül áll egyhelyben a hetes cikkelyes eljárás évek óta

Ezen túlmenően Dacian Cioloş, a liberális Renew Europe-frakció román vezetője – mint azt a Politico brüsszeli hírlevelének elmondta – a szerdai plenáris ülésen egy kiegészítést is hozzá akar toldani a fenti határozattervezethez, amiben azt fogja kezdeményezni, hogy valódi következményei legyenek a pedofiltörvény elfogadásának.

Mint azt Románia korábbi miniszterelnöke kifejtette: a tagállami minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsának tovább kell gördítenie az évek óta egyhelyben álló hetes cikkelyes eljárást Magyarország ellen a pedofiltörvény apropóján.

Ez az az uniós eljárást ugyebár, ami 2018 szeptember óta folyik ellenünk, és amit azért találtak ki, hogy detektálni lehessen, ha egy tagállam megsérti az EU-ban osztott jogállamisági normákat, és ennek az eljárásnak a végén – ha a kérdéses tagállam nem változtat a helytelennek ítélt jogállamisági gyakorlatán – lehetne elméletben szankciókat is hozni a tagállammal szemben, például a szavazati jog megvonásának képében.

Igen ám, csakhogy ehhez – jelenlegi tudásunk alapján – sci-fibe illő forgatókönyvnek kéne teljesülnie:

először is az Európai Unió Tanácsának kéne arról négyötödös szótöbbséggel szavaznia arról, hogy fennáll „az értékek megsértésének egyértelmű veszélye” Magyarországon.

Ezt követően az értékek konkrét sértésének kimondása már az állam-, illetve kormányfőkből álló Európai Tanács feladata lenne, ami ezt – az érintett tagállamot leszámítva – egyhangúlag dönthetné csak el. Majd még ezt is követné egy újabb szavazás a minisztereket tömörítő Tanácsban, ahol minősített többséggel (azaz a Tanács tagjainak 72 százaléka kell, hogy egyetértsen, és ők egyszersmind képviseljék az EU lakosságának a 65 százalékát is) lehet határozni a szankciókról, például a szavazati jog megvonásáról.

Ennek valószínűsége politikailag a nullával egyenlő, tekintve, hogy a 2017 decembere óta úgyszint a hetes cikkelyes eljárás alatt lévő Lengyelország minden bizonnyal az Európai Tanácsban nem szavazná meg „az értékek konkrét sértésének” kimondását, hiszen az az ellene folyó eljárás során is példaértékű lenne.

Úgyhogy jelenleg még

mind a magyar, mind a lengyel eljárás évek óta bénakacsaként ott áll, hogy még az Európai Unió Tanácsának szavazására sem került sor arról, hogy a jogállamiság értékek egyáltalán veszélyben vannak-e.

A Renew Europe frakcióvezetője mégis megpróbálná a következő szintre vinni az eljárást

Dacian Cioloş pedig pont ennek a szavazásnak a megejtését sürgeti a pedofiltörvény miatt Magyarországgal szemben, mondván, hogy itt az ideje, hogy az EU országai abbahagyják a szócséplést, és a hetes cikkelyes eljárást a következő szintre lépve folytassák. Ahogy a Politicónak kifejtette:

„Minden jogi lehetőséget alkalmazni kell ahhoz, hogy megmutassuk Orbánnak, túl messzire ment. Mi egy értékalapú unió vagyunk, akár tetszik ez Orbánnak, akár nem.”

A Renew által szorgalmazott határozattervezet-kiegészítés úgy szól, hogy a magyar pedofiltörvény „nem elszigetelt példa, hanem inkább egy újabb szándékos és előre megfontolt példáját adja az alapvető jogok fokozatos lebontásának Magyarországon” – már csak ezért is kell a következő szintre vinni a Renew-frakció szerint (aminek magyar tagja a Momentum) a hetes cikkelyes eljárást.

NYITÓKÉP: Dacian Cioloş / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek