Lengyel oktatásügyi miniszter: le kéne másolnunk a magyar pedofiltörvényt

2021.06.29. 15:52

A PiS-es oktatásügyi miniszter, Przemysław Czarnek szerint a magyar törvény jó arra, hogy fellépjen az „LMBT-ideológiával” szemben.

Lengyel oktatásügyi miniszter: le kéne másolnunk a magyar pedofiltörvényt

A konzervatív Sieci nevű hetilapnak adott interjút Przemysław Czarnek, a lengyel oktatásügyi miniszter, a nagyobbik kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője.

Czarnek, aki már korábban többször is élesen kritizálta a szexuális kisebbségek jogaiért folytatott kampányokat, újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte nincs semmi probléma az eredetileg Kocsis Máté által pedofiltörvényként benyújtott, majd később módosítókkal átalakított magyar jogszabállyal. A törvényt a nyugat-európai kormányok közül sokan kritizálták azért, hogy a homoszexualitást, illetve a nemváltoztatást 18 éven aluliak számára tilos népszerűsíteni, ami miatt sokan úgy vélik, hogy a törvény összemossa pedofíliát és a homoszexualitást.

Az ellenzék hiába támogatta a pedofiltörvény eredeti verzióját, a módosítók miatt végül inkább kivonultak a parlamentből a szavazás alatt, amit a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik teljes frakciója és a Jobbikból korábban kivált független képviselők is megszavaztak.

A lengyel oktatásügyi minisztert az interjúban megkérdezték, hogy ő mit gondol a törvényről. Czarnek úgy véli, hogy az jó, hogy az iskolában a szexualitás kérdéseit érintő órákon nem kerülhet szóba a homoszexualitás vagy a nemváltoztató műtétek. Sőt, Czarnek úgy fogalmazott:

„Teljes egészében le kellene másolnunk ezeket a szabályozásokat Lengyelországban is!”

A legnagyobb lengyel kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai már korábban is kiálltak a magyar kormány mellett, ha az általuk is „LMBTQ-propagandának" nevezett jelenségek elleni fellépésről volt szó, Czarnek pedig nemrégiben ítélte el a varsói Pride-ot, mert szerinte a vonuláson résztvevők „vulgárisan megsértik a katolikusokat és obszcén módon viselkednek”.

Nem mindenki örül a magyar törvénynek

A magyar törvény elfogadása után június 23-án az Európai Unió 13 tagállama elítélő nyilatkozatott adott ki a törvény miatt, mivel szerintük „a szexuális kisebbségekhez tartozó személyek megbélyegzése a méltósághoz fűződő alapvető joguk egyértelmű megsértése”, ami a megfogalmazásuk szerint ellentétesek az EU alapelveivel, illetve a nemzetközi joggal.

A nyilatkozatot eredetileg Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Spanyolország és Svédország állam- vagy kormányfői írták alá, de később a nyilatkozathoz csatlakozott Ausztria, Ciprus, Görögország és Olaszország is. 

De a tagállamokon kívül még az Európai Bizottság is felszólalt az ügyben: 

a Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen szégyennek nevezte a törvényt,

majd levelet intézett Varga Judit igazságügyminiszterhez, mivel szerinte a törvény megszegi az EU Alapjogi Chartájának a 21. cikkét, miszerint tilos a nemi identitáson és a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés – a Bizottság elnöke szerint pedig a törvény pontosan így tesz, ami mellett más alapvető jogokat, például magán- és családi élethez való jogot, a szólás- és információszabadság jogát, illetve a vállalkozás szabadságát is megsérti. Utóbbi amiatt, mert például a kereskedelmi tévécsatornáknak a törvény miatt 18 éven aluliaknak nem vetíthetnének olyan filmet, amiben homoszexualitás szerepel.

A törvény miatt néhány tagállam vezetője azt is megkérdezte Orbántól, hogyha Magyarország nem fogadja el az EU alapelveit, miért nem hagyja el inkább az EU-t. Az Irish Times információi szerint a nemrég ismét választási győzelemet szerző holland miniszterelnök, Mark Rutte szegezte a kérdést a magyar miniszterelnöknek, de portugál kollégája, António Costa is felajánlotta Orbánnak, hogy akár olyan társulási szerződést is köthetne az EU-val, mint amilyen Norvégiának vagy Svácjnak van.

A lengyel kormány eddig még hivatalosan nem kommentálta a magyar törvényt, ugyanakkor a konzervatív PiS vezette kormány eddig is támogatta a magyar kormányt, ha az EU-ban több tagállam kritizálta, illetve Lengyelországban sem tartják fontosnak a szexuális kisebbségi jogokat: a PiS még márciusban nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot a lengyel alsóházban, a Szejmben, ami megtiltaná az azonos nemű pároknak, hogy örökbe fogadhassanak gyereket – hasonló szabályozást egyébként a magyar kormány is elfogadott még 2020-ban a kínai koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején. A magyar törvény szerint csak a családügyi miniszter, Novák Katalin engedélyével fogadhatnának örökbe egyedülállók vagy azonos nemű párok.

NYITÓKÉP: Przemysław Czarnek / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek