Kiállt Orbán Viktor mellett a román szélsőjobb vezetője

2021.06.25. 16:01

Az AUR elnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Kiállt Orbán Viktor mellett a román szélsőjobb vezetője

A magyarellenes, szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egyesüléséért párt (AUR) társelnöke, a fociultrából pártelnökké avanzsált George Simion péntek délben Facebook-bejegyzést szentelt a napok óta kedélyeket borzoló magyarországi, a melegeket a pedofilokkal összefüggésbe hozó törvénynek.

„A férfiak nem tudnak szülni!”

Ezzel a mondattal indította elmélkedését Simion, aki tiszteli minden nemzet jogát arra vonatkozóan, hogy megvédje gyermekei jogait, éppen ezért

a saját álláspontja a magyar kormányfőével, Orbán Viktoréval azonos.

„Mindannyian megismerhettük a kiskorúak védelméről szóló új törvényt, amelyet Magyarországon hoztak, de sajnos azt vesszük észre, hogy ez újabb lehetőség lett arra, hogy megállapítsuk, egyeseknek több joguk van, mint másoknak. Sajnos ahelyett, hogy üdvözölnénk azt a törvényt, amely megerősíti a szülők szabadságát abban, hogy gyermekeiket saját meggyőződésük szerint oktassák, azt látjuk, hogy az Európai Unió országainak jelentős része csatlakozott egy olyan kampányhoz, amely Magyarországot bünteti azért, mert ilyen törvényt merészelt kiadni” – írja Simion.

A szélsőjobboldali politikus szerint

jelenleg Romániára is „nyomás nehezedik, hogy aláírja ezt a szégyenletes dokumentumot”.

A pedofiliát a melegekkel összemosó magyar törvényt elítélő levelet tizenhét nyugat-európai állam- és kormányfő írta alá.

DACIAN CIOLOȘ, A RENEW EUROPE FRAKCIÓVEZETŐJE, EGYBEN AZ USRPLUS TÁRSELNÖKE ROMÁNIÁBAN. FOTÓ: EUROPEAN PARLIAMENT MULTIMEDIA CENTRE

Simion az Orbán mellett való kiállása során bírálta Dacian Cioloșt, a liberális-technokrata USRPLUS társelnökét is, aki jelenleg éppen a Renew Europe – volt ALDE-sokat, Emmanuel Marcron francia elnök En Marche pártját, valamint a magyar Momentumot is tömörítő – frakcióvezetője.

Erre azért kerített alkalmat, mert csütörtökön Cioloș megszavazta az Európai Parlamentben a horvát szociáldemokrata Predrag Fred Matić által benyújtott, a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentését. A női jogok és a nemek közötti egyenlőség mellett kiálló jelentés szerint többek között biztosítani kellene a terhességmegszakítást az uniós tagállamokban. (A jelentés EP általi elfogadása senkit nem kötelez semmire, jogszabály nem lesz belőle, azt eleve csak az Európai Bizottság kezdeményezhet.)

Nemcsak Cioloș, hanem a legtöbb USRPLUS-os EP-képviselő is megszavazta a jelentést. Viszont a romániai EP-képviselők többsége az állásfoglalás ellen szavazott: például az EPP-ben ülő nemzeti liberálisok, de Vincze Loránt és Winkler Gyula RMDSZ-es képviselők is. A román szocdemek nagy része pedig nem szavazott.

Nemcsak a párt társelnöke, George Simion volt az, aki kiállt Orbán Viktor mellett. Simionhoz hasonlóan tett a székely zászlók miatti feljelentéseiről ismert AUR-os képviselő, Dan Tanasă is. Tanasă is Simionhoz hasonló gondolatokat osztott meg: szerinte Európa a kereszténységre és hagyományos, konzervatív értékekre építve vált azzá, ami. „A hagyományos, keresztény, konzervatív értékek megvédése felelőssége mindegyik európai vezetőnek. A gyerekek megvédése bármilyen mérgező propagandától ugyancsak felelőssége a vezetőknek” – írta.

A székely zászló miatt sorozatosan feljelentéseket tevő politikus szerint Orbán Viktor álláspontja korrekt, amely „összhangban van a keresztény és a konzervatív értékekkel”.

NYITÓKÉP: George Simion / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek