Mérgesek az ukránok, mert Kanada visszaad a németeknek egy Gazprom-turbinát

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.07.10. 08:52

A megjavított turbina az Északi Áramlat 1 vezetékben segít a gázmennyiség áramlását növelni.

Mérgesek az ukránok, mert Kanada visszaad a németeknek egy Gazprom-turbinát

Kanada Ukrajna haragját kockáztatja azzal, hogy visszaadja Németországnak azt a megjavított óriási turbinát, amely felgyorsítja az orosz gáz áramlását az Északi Áramlat 1 vezetéken – idézi a The Guardian a Reuters hírügynökség alapján.

Kanada szombaton jelentette be döntését, miután a múlt hónapban kezdetben elkobozták a Gazprom orosz gáz- és olajipari óriás tulajdonában lévő megsérült turbinát, miközben azt a Siemens Energy Canada műhelyeiben javították.

„Kanada visszavonható, korlátozott idejű engedélyt ad a Siemens Canada-nak, hogy lehetővé tegye az Északi Áramlat 1 megjavított turbináinak visszatérését Németországba, ami elősegíti Európa megbízható és megfizethető energiához való hozzáférését az olajátállás folytatódása során. és az orosz gázt" – mondta Jonathan Wilkinson miniszter

„A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság komoly nehézségekkel fog szembesülni, és maguk a németek is azt kockáztatják, hogy a tél közeledtével nem tudják felfűteni otthonaikat"

– fogalmazott közleményében a kanadai miniszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt azzal vádolják nyugati vezetől, hogy „megosztottságot akar kiváltani a szövetségesek között”. A német kormány hetek óta „intenzív kapcsolatban” van Ottawával annak érdekében, hogy az Oroszországot sújtó szankciók ellenére visszahozza a berendezéseket Európába.

A Gazprom a múlt hónapban a normál szint 40%-ára csökkentette az Északi Áramlat 1-en keresztül szivattyúzott gáz mennyiségét, arra hivatkozva, hogy késik a Siemens által a kanadai leányvállalatának karbantartásra küldött berendezések átvétele.

Kijev arra biztatta a kanadai kormányt, hogy ne adja vissza Németországnak, mondván, egy ilyen döntés sértené az Oroszország elleni szankciók integritását. A súlyos gázhiánnyal küzdő Németországot azonban Moszkva újabb fenyegettésse illetti a gázmennyiség csökkentésére nézve, ha nem szerelik fel ismét a turbinát, és felszólították Kanadát, hogy küldje vissza.

A kanadai energiaügyi minisztérium közleménye szerint ennek visszatérése támogatni fogja

„Európa megbízható és megfizethető energiához való hozzáférését, miközben az folytathatja az orosz olajról és gázról való átállást”.

Ukrajna megnyugtatása érdekében Kanada újabb szankciókat jelentett be az orosz energiaszektor ellen. A szankciók „a szárazföldi szállításra és a csővezetékekre, valamint a fémek és szállítóeszközök, számítógépek, elektronikai cikkek és elektromos áram, valamint autók gyártására vonatkoznak majd” – áll a közleményben.

NYITÓKÉP: Vuo via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0)

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek