Oroszország segít Iránnak kihasználni a gázmezőit

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.20. 07:37

A világ első és második legnagyobb gázmezőjével rendelkező ország megállapodott egymással.

Oroszország segít Iránnak kihasználni a gázmezőit

Az Iráni Olajminisztérium hírszolgálata, a SHANA szerint az Iráni Olajipari Vállalat (NIOC) és az orosz állami irányítású Gazprom energiaóriás szándéknyilatkozatot írtak alá mintegy 40 millió dolláros üzletről. 

A dokumentumot kedden online bejelentés során a NIOC iráni nemzeti olajtársaság vezérigazgatója és az orosz Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese írta alá.

A július 19-én megkötött megállapodás Putyin iráni látogatásával egyszerre kötötték meg: ha összejön, akkor a Gazprom felajánlja támogatását az irániaknak a két tengeri gázmező, illetve hat olajmező fejlesztésében, de részt vesznek a cseppfolyósított földgáz (LNG) előállításához szükséges technika telepítésében is.

A hír nemcsak azért fontos, mert az orosz elnöknek minden jel szerint épül az új szövetségesi köre, hanem azért is, mert Irán Oroszország után a világ második legnagyobb gázkészletével rendelkezik, viszont a rájuk kivetett nyugati szankciók korlátozzák a kitermelési technológiához való hozzáférést, ezzel jelentősen lassítva az iráni gázexport fejlődését.

KIEMELT KÉP: Égő gázcső Iránban 2012-ben (forrás: Adam Jones / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek