A finn fegyveres erők vezetője szerint az országa felkészült egy orosz támadásra

Szerző: Aradi Péter
2022.06.23. 08:35

A finnek elszántak, ha harcolni kell, és azért alaposan fel is vannak szerelve.

A finn fegyveres erők vezetője szerint az országa felkészült egy orosz támadásra

Finnország már évtizedek óta készül egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne – mondta Timo Kivinen tábornok egy interjúban.

Az elmúlt évtizedekben az északi ország jelentős hadsereg épített ki, de Kivinen tábornok szerint a döntő tényező az, hogy

a finnek elszántak, ha harcolni kell,

amit alátámaszt egy május 18-i közvélemény-kutatás is, amit a védelmi minisztérium készíttetett.

A felmérés szerint a válaszadók 82 százaléka mondta azt, hogy hajlandó lenne küzdeni, ha az országot megtámadnák.

Az 5,5 milliós Finnország jelenleg

280 ezer fős hadsereggel rendelkezik,

de ezenfelül 870 ezer tartalékos katona is bevethető lenne.

Az ország a második világháború óta magas szintű katonai készültséget tartott fent, sok más európai nemzethez hasonlóan nálunk

nem törölték el a sorkatonaságot sem.

Emellett Finnország felépítette Európa egyik legerősebb tüzérségét, következetesen a GDP 2 százalékát költik a védelemre, ami magasabb, mint a legtöbb európai NATO-ország költése.

A finnek csak az utóbbi időben négy hadihajót rendeltek, valamint 64 F-35-ös vadászgépet, ami a finn hadsereg valaha volt legnagyobb üzletét jelentette, és további 2000 drón vásárlását tervezgetik.

A finn köztársasági elnök és a miniszterelnök május 12-én egy közös sajtóközleményben jelentette be, hogy Finnország csatlakozni kíván a NATO-hoz, ami máris komoly vereséget jelent Oroszország számára.

A finnek ugyanis – mint ebben a cikkben írtuk – a hosszú közös határ miatt kénytelenek voltak jó kapcsolatokat ápolni a szovjetekkel. A második világháború után egy baráti, együttműködési és

segítségnyújtási egyezményt is aláírtak,

amiben legnagyobb szerencséjükre az azért nem szerepelt, hogy automatikusan segítséget kell nyújtaniuk a Szovjetuniónak.

A Szovjetunió széthullásával sem romlott meg a viszonyuk, kifejezetten jó kapcsolatot ápoltak az oroszokkal – egészen idáig.

Az oroszok első válasza a finn NATO-csatlakozási kérelemre május 13-án, pénteken, egy nappal a bejelentés után meg is érkezett. Az Inter RAO nevű orosz állami energiaholding leányvállalata, a RAO Nordic nevű cég közölte, hogy

felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországnak.

A háború azért a finn gazdaságot is próbára teszi. Az Ukrajna elleni orosz támadás előtt az ország gazdasága virágzott, a gazdasági növekedés még idén is várhatóan eléri az 1,7 százalékot, de 2023-ban 0,5 százalékra lassul a finn központi bank frissen közétett előrejelzése szerint.

NYITÓKÉP: Finn hadsereg / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek