A várva várt pillanat: Finnország csatlakozni kíván a NATO-hoz

2022.05.12. 09:16

Döntöttek: a finn köztársasági elnök és a miniszterelnök együtt sürgeti Finnország NATO-csatlakozását.

A várva várt pillanat: Finnország csatlakozni kíván a NATO-hoz

Finnország köztársasági elnökének és miniszterelnökének közös nyilatkozata alapján Finnország csatlakozni kíván a NATO-hoz, közölte a finn Kormányzati Kommunikációs Osztály Köztársasági Elnöki Hivatala sajtóközleményében május 12-én.

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin miniszterelnök elmondta, hogy

a jelenlegi események hatására tavasszal fontos tárgyalások veszik kezdetét Finnország leendő NATO-tagságáról.

A felek elmondták, hogy időre volt szükség ahhoz, hogy a Parlament és az egész társadalom kialakítsa álláspontját az ügyben, ezért szerették volna megadni a teret a vitának. 

A sokak által várt pillanat úgy tűnik, hogy május 12-én érkezett el. Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin miniszterelnök hivatalosan is kijelentette, hogy a NATO-val és tagországaival, valamint Svédországgal való szorosabb együttműködés érdekében úgy látják, hogy mind a NATO-tagországok, mind pedig Finnország számára is előnyös lehet a skandináv ország lehetséges NATO-tagsága:

  • NATO-tagság egyfelől ugyanis erősítené Finnország biztonságát; 
  • a NATO tagjaként Finnország pedig az egész védelmi szövetséget megerősítené.

Mindezek következtében Finnország vezetői úgy döntöttek, hogy haladéktalanul NATO-tagságot kell kérnie az országnak, ők pedig ezt a folyamatot sürgetni fogják. 

Finnország eddig katonailag semlegesnek számított, azonban miután Oroszország 2021 végén hatalmas csapatmozgósításba kezdett az ukrán–orosz határ környékén, majd február 24-én megtámadta Ukrajnát, az eddigi NATO-hoz való közeledése felgyorsult. A svéd és a finn miniszterelnökök többször is egyeztettek egymással, a héten pedig a brit kormányfő, a szintén NATO-tag Boris Johnson is látogatást tett Stockholmban és Helsinkiben.

Oroszország egyébként korábban azt nyilatkozta, politikai és katonai következményekkel járna, ha a két skandináv állam csatlakozna a katonai szövetséghez, emellett az atomfegyverek telepítését sem zárta ki.

NYITÓKÉP: Jenst Stoltenberg NATO-főtitkár (középen) a finn Antti Kaikkonen (balra), illetve a svéd Peter Hultqvist (jobbra) védelmi miniszterrel még 2022 márciusában. FOTÓ: NATO / Flickr

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek