Putyin túlzottan nem aggódik Svédország és Finnország leendő NATO-tagsága miatt

2022.05.17. 12:07

Szerinte az oroszoknak nincs problémája a két skandináv állammal. Ugyanakkor a NATO-val kapcsolatosan már jóval keményebben fogalmazott az orosz elnök.

Putyin túlzottan nem aggódik Svédország és Finnország leendő NATO-tagsága miatt

A finn és a svéd kormány is bejelentette, hogy a jövőben csatlakozni szeretnének a NATO-hoz, mivel úgy vélik, Oroszország lehetséges agressziójától így védik meg magukat leginkább. 

A bejelentést nagy üzenetváltások előzték meg: az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova több ízben is kijelentette, hogy a két skandináv ország csatlakozása politikai és akár katonai következményekkel járna, sőt, egyszer úgy fogalmazott,

hogy a két ország valójában csak vesztene a NATO-tagsággal. 

Így sokan izgultak azon, hogy Oroszország és Vlagyimir Putyin hogyan fog reagálni, amikor a két ország végül bejelentette, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez,

ugyanakkor az orosz elnök szerint a két ország egyáltalán nem jelent veszélyt Oroszországra nézve.

A keleti NATO-nak is becézett KBSZSZ csúcstalálkozóján Putyin arról beszélt, túlságosan nem aggódik a két ország NATO-csatlakozásán. Mint fogalmazott

„Oroszországnak nincs gondja ezekkel az államokkal.”

Emiatt nem is tekint rájuk veszélyforrásként, ugyanakkor a NATO-val kapcsolatosan már jóval szigorúbban fogalmazott.

Az orosz elnök szerint ugyanis problémát csak az okozna, ha Svédországba és Finnországba NATO-infrastruktúrát telepítenének.

Ebben az esetben Moszkva reagálna, bár azt az Ukrajna ellen háborút indító Putyin nem részletezte hogyan. 

Putyin emellett hozzátette, szerinte a NATO ezzel a bővüléssel túlterjeszkedik az euroatlanti térségen, és azzal vádolta meg a katonai szövetséget, hogy egyre aktívabban próbál beleszólni a nemzetközi és biztonságpolitikai kérdésekbe, illetve befolyásolni más országokat.

Az orosz elnök szerint ez a folyamat egyáltalán nem jó dolog, és hozzátette,

„ez természetesen további figyelmet igényel a részünkről”.

Finnország és Svédország katonailag eddig semlegesnek számított – ugyanakkor korábban is többször tartottak közös hadgyakorlatot a NATO-val –, azonban az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a két skandináv országot végképp a csatlakozás felé lökte el.

Egy svéd lap korábban arról írt, a két ország júniusban nyújthatja be a csatlakozását, méghozzá a június 29-30 között megtartott NATO-csúcstalálkozón Madridban. Azonban a két államot csak abban az esetben veszik fel, ha azt mind a 30 NATO-tagállam támogatja, Törökország pedig már jelezte, ők nem értenek egyet a két ország csatlakozásával, így vélhetően sokáig fognak tárgyalni a két ország lehetséges csatlakozásáról.

NYITÓKÉP: Kreml

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek