Már a szlovák parlament elnöke is Magyarországgal riogat, kiakadtak a szlovákiai magyarok

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.11. 06:39

Boris Kollár szerint Orbán és Putyin felparcellázzák Szlovákiát, a magyar politikusok szerint előkerült a magyar kártya.

Már a szlovák parlament elnöke is Magyarországgal riogat, kiakadtak a szlovákiai magyarok

Boris Kollár, a parlament elnöke, a jobboldali-populista kormánypárt, a Sme Rodina elnöke vasárnap délben a Markíza kereskedelmi tévé politikai vitaműsorában arról beszélt, az orosz agresszió átrendezheti az európai békerendszert, Orbán Viktor pedig ezt kihasználva hamarosan „felparcellázhatja” az országot. Mint fogalmazott,

„Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak! Ez nem tréfa!”

A műsorban Kollár több alkalommal is fenyegetésként beszélt Magyarországról. Vitapartnere Rober Fico háromszoros miniszterelnök, a szociálpopulista Smer-SD elnöke, a jelenlegi ellenzék legjelentősebb politikusa volt, a fő téma pedig az Ukrajnának ajándékozott SZ-300 légvédelmi rendszer volt. Robert Fico élesen ellenezte a védelmi fegyver elajándékozását, szerinte ezzel Szlovákia is belekeveredett a konfliktusba. Fico az ukrajnai háborúhoz hasonlóan viszonyul, mint a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor választási győzelméhez az elsők között gratulált, és akkor méltatta is a magyar miniszterelnök Ukrajna-politikáját; Boris Kollár Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit nem kommentálta a vitában.

Magyar kártya

A parlament elnökének szavain szinte azonnal felháborodtak szlovákiai magyar politikusok.

Forró Krisztián, a magyar egységpárt, a Szövetség elnöke szerint

„Nagy baj lehet az országban, ha ismét előkerült a magyarkártya…”

Berényi József, a Szövetség legnagyobb elődpártja, az MKP platformjának az elnöke szerint

„megint bebizonyosodott, a szlovák politika elsősorban biztonságpolitikai rizikóként tekint ránk, Szlovákiában élő magyarokra és Magyarországra”,

és minden krízishelyzet megmutatja, a »baráti jó kapcsolatok, a szövetséges« hivatalos kinyilatkozásai mögött mély előítéletek és beteges paranoia uralja a politikai közgondolkodást, amely megbénítja a szlovákiai magyar közösség helyzetének tényleges, törvényeken alapuló javítását”. Berényi emlékeztet rá, hogy „Magyarországnak Szlovákiával szembeni területszerzésével érvelni

abszurd, manipulatív, a nemzetközi, katonai, és a két nép közti viszony realitásainak teljes tagadása”.

A politikus üdvözli, hogy a vitában Robert Fico nem csatlakozott a magyarellenes uszításhoz.

Mózes Szabolcs, az Összefogás párt és a Szövetség elnöke szerint „szintet lépett a magyarellenes riogatás”.

„A házelnöknek tudnia kell, hogy egy kijelentés nem csak a szlovák-magyar államközi kapcsolatokat ronthatja, de ami számunkra fontosabb: hátrányosan érintheti a felvidéki magyar közösséget is”

– fogalmaz Mózes.

Kérjen bocsánatot

Gyimesi György, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű, magát keresztény-konzervatívként meghatározó parlamenti képviselője és a Fidesz politikájának elkötelezett híve, egy Facebook-videóban reagált Kollár kijelentéseire. Azt mondja, Kollárt barátjának tartja, és szerinte a kormánykoalíció normálisabb tagjai közé tartozik, de

amiket mond, azok nem a második legmagasabb közjogi méltóság, hanem egy „negyedik árkategóriás kocsmai szónok” szájába valók.

Szerinte Szlovákia területi egységét jobban veszélyezteti az, hogy Szlovákia ukrajnának adta az egyetlen hatékony légvédelmi rendszerét, amit Kollár is támogatott, nem pedig Magyarország, ami ugyanúgy a NATO és az EU tagja, mint szlovákia.

„Nem marad más a számodra, mint mélyen meghajolva bocsánatot kérni Magyarországtól és annak vezetésétől”

– üzeni Gyimesi Kollárnak.

Szlovákiában viszonylag gyakori, hogy újságírók és politikusok párhuzamot vonnak Magyarország és Oroszország, illetve a magyar kisebbség és a posztszovjet országok orosz kisebbségei között, de az utóbbi években ilyen magas rangú közjogi méltóság, mint a parlament elnöke ezt nem tette meg.

Legutóbb, Orbán Viktor választási győzelmének másnapján az egyik legismertebb szlovák újságíró, Soltész Árpád írt arról, hogy amint lehetősége lesz rá, Orbán Viktor Putyin módszereivel fogja megtámadni Szlovákiát, Rosznyó lesz a következő Bucsa, Pozsony pedig a következő Mariupol. Soltész írása is nagy felháborodást keltett, egy aktivista még fel is jelentette a rendőrségen.

NYITÓKÉP: A szlovák kormány hivatalának oldala

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek