Szlovák publicista: A putyini Magyarországot izolálni kell, különben a szlovákiai Rozsnyó lesz az új Bucsa

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.05. 09:07

Soltész Árpád magyar származású újságíró szerint azonnal ki kell hajítani a fasizmust választó Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból.

Szlovák publicista: A putyini Magyarországot izolálni kell, különben a szlovákiai Rozsnyó lesz az új Bucsa

Nemcsak a magyar ellenzék nézi megdöbbenve és próbálja értelmezni a Fidesz elsöprő választási győzelmét, külföldön is sorra jelennek meg az értékelések.

Ezek közül a legmeredekebb az a Joj kereskedelmi tévé híroldalán hétfőn megjelent publicisztika, amit az egyik legismertebb szlovák író-újságíró, a magyar származású Soltész Árpád írt.

Soltész szerint Orbán elsöprő győzelme azt mutatja,

hogy a magyarok, ha kedvező az ára, nők és gyerekek vérét is nyugodtan tankolni fogják, vagy a csontjaikkal fognak fűteni,

illetve bizonyos értelemben már most is ezt teszik.

„Az Európai Unió pénzén csak Orbán kleptokrata elitje gazdagodik, a választója pedig Putyin energetikai morzsáiból él. Ez pedig elég ahhoz, hogy a magyar nemzet ugyanolyan lelkes szövetségese legyen a fasiszta Oroszországnak, mint a náci Németországnak volt”

– fogalmaz a publicista. Szerinte gyenge kifogás, hogy a választás nem volt tiszta, az ugyanis egyértelműen szabad volt, az eredmény pedig nem volt szoros, hiszen Orbán Viktor fasizmusa alkotmányozó többséget szerzett. 

„Civilizált szempontból nézve teljesen mindegy, hogy a társadalom túlnyomó többsége lelkesen tapsol a fasizmusnak és a népirtásnak, vagy csak anyagi érdekből vagy egyszerű gyávaságból tolerálja azt.

Ez a társadalom nem része a mi civilált köreinknek. Nyíltan ellenséges vele”

– fogalmaz Soltész. Ugyanakkor úgy véli, hogy ha a magyarok önként Orbán fasizmusát választották, azzal nincs mit tenni, el kell fogadni, de le kell vonni belőle a következtetéseket is.

A putyini Magyarország, a háborús bűnöket és népirtást elkövető Oroszpország szövetségese nem lehet az EU és a NATO tagja,

ezért ha Magyarország nem lép ki magától, ki kell hajítani, „határozottan és nagyon-nagyon gyorsan”.

Soltész szerint ugyanis minden eszközzel biztosítani kell, hogy a magyar társadalom a nemzetközileg elismert határokon belül élje a fasiszta utópiáját.

Szerinte ha Orbánt megkérdeznénk, mi volt a 20. század legnagyobb geopolitikai csapása, Trianont nevezné meg. Ahogy Putyin szeretné újjáépíteni a Szovjetuniót, úgy a magyar fasiszták ideológiai szent grálja Nagy-Magyarország. 

Magyarország egyelőre nem próbálja hadsereggel elfoglalni az egykori Magyar Királyság máig sajátjának tartott területét, de Soltész szerint csak azért, mert még nem adottak ehhez a feltételek. A céljai és az eszközei azonban ugyanazok, mint Oroszországé, ami hasonlóan a sajátjának tekinti Ukrajna területét. Orbán és Putyin ezért értik meg egymást olyan jól,

a Kremlnek nyújtott szolgáltatás ellenértéke pedig az, hogy Magyarország Oroszország vazallusa lesz, de azok között a határok között, amiket Budapest jelöl ki, nem azok között, amiket a nemzetközi közösség.

Emiatt Magyarországgal kapcsolatban nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, amit Oroszországgal szemben elkövetett az Unió azzal, hogy energiát vásárolt tőle és ezzel hozzájárult a népirtáshoz.

Magyarországot el kell szigetelnünk és le kell választanunk a nyugati világról ugyanolyan következetesen, ahogy Oroszországgal is meg kell tennünk – írja Soltész.

Ha ugyanis Magyarország a saját számlájára és a saját forrásaiból fog élni, soha nem lesz képes katonai expanzióra.

De ha bedőlünk az illúziónak, hogy a fasizmus legyőzhető kulturált politikai párbeszéddel és demokratikus versenyben, Soltész vízója szerint Szlovákia lesz az egyik ország, ami a saját bőrén próbálja majd ki a népirtást, sokkal korábban, mint hogy el tudnánk képzelni.

Ekkor pedig Rozsnyó lesz az új Bucsa, Pozsony pedig az új Mariupol

– zárja gondolatmenetét a publicista.

Oroszország kinyilvánított és Magyarország vélt geopolitikai céljai, illetve a posztszovjet országok orosz kisebbségei és a határon túli magyarok helyzete között Szlovákiában gyakran vonnak párhuzamot politikusok és újságírok is.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek