Nem sietnek a V4-es kollégái gratulálni Orbánnak

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.04. 11:57

Jött viszont gratuláció a szlovák szociálpopulisták vezérétől, egy szélsőbaloldali és egy a szoftszélsőjobboldali Putyin-rajongótól is.

Nem sietnek a V4-es kollégái gratulálni Orbánnak

Amíg Magyarország választott, a világot sokkolták a Kijev melletti Bucsán készült fotók, amiken az utcán kegyetlenül meggyilkolt civilek holttestei láthatók. A V4-es miniszterelnökök a közösségi oldalaikon főleg ezzel a szörnyűséggel foglalkoztak vasárnap és hétfő délelőtt,

Orbán Viktor elsöprő választási győzelméhez azonban egyelőre nem szóltak hozzá.

Csehország

Petr Fiala cseh miniszterelnök 2018-ban még ellenzéki politikusként Orbán akkori győzelmét „nagyon meggyőzőként” értékelte, és azt írta,

„Európának tiszteletben kellene tartania a magyar társadalom egyértelmű döntését és együtt kellene működnie Orbánnal, nem pedig tudatlanságból és ideológiai vakságból fintorogni fölötte”.

Ezúttal azonban egyelőre elmarad a méltatás, ami Fiala szempontjából már csak azért sem meglepő, mert a 2021 szeptemberi csehországi választáson a magyar miniszterelnök a liberálpopulista Andrej Babišt támogatta nagyon látványosan, még mellette kampányolni is elutazott Csehországba. 

Az április harmadikai választás éjszakáján pedig mindazok közé, akiket legyőzött,

Orbán Viktor bevette az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt is, akit március 15-én Petr Fiala Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnök társaságában személyesen látogatott meg az ostromlott Kijevben.

A gartulációval Andrej Babiš is adós még a korábbi támogatójának.

Lengyelország

Mateusz Morawiecki sem gratulált még a korábbi szoros szövetségesének.

Morawiecki hétfőn reggel egy sajtótájékoztatón szenvedélyes beszédet tartott, amiben felszólította az EU vezetőit, hogy a bucsai tömeggyilkosság miatt még határozottabban lépjenek fel Oroszország.

A beszéd után újságírók Orbánról is kérdezték Morawieckit, aki azt mondta,

megpróbálja meggyőzni Orbánt, hogy ne akadályozza az újabb akciókat, egyúttal a lengyel miniszterelnök azt is kiemelte, hogy Orbán az eddigi szankciókat mind megszavazta,

az újságírókat pedig azokhoz irányította, akik az Oroszország elleni keményebb fellépés tényleges kerékkötői – ezek pedig Morawiecki szerint a németek. A lengyel miniszterelnök tehát ha nem is gatulált Orbán Viktornak, azért teljesen nem fordított neki hátat.

Szlovákia

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szintén nem gratulált még Orbánnak. Heger nemrég még arról is meg tudta győzni a magyar miniszterelnököt, hogy az vonja vissza a szomszédos országokban termőföldvásárlására létrehozandó tőkealap tervét.

A jó viszony Orbán és a legnagyobb szlovák kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO között még Igor Matovič rövid miniszterelnöksége alatt alakult ki. Magyarország segédkezett Szlovákiának az orosz fejlesztésű covidvakcinát, a Szputnyikot beszerezni, amibe végül Matovič belebukott. Az új kormányban pénzügyminiszterként tovább politizáló Matovič ezt követően is szoros viszonyban maradt a magyar kormánnyal,

legendás személyes Facebook-oldalán azonban egyelőre ő sem gratulált a magyar miniszterelnök sikeréhez.

Az ukrajnai háború ügyében Szlovákia akár szigorúbb szankciókat is kész elfogadni, és nagyon határozottan kiáll a nyugati szövetségi rendszer mellett, láthatóan más utat jár, mint Magyarország.

Azért van, aki gratulált

Szlovákiában a szociálpopulista Smer-SD elnöke, a 2018-ban a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerülő Robert Fico azonban már hétfő kora délelőtt gratulált,

bár nem konkrétan Orbán Viktornak, hanem a magyaroknak és Magyarországnak.

Azt írja, az eredmény egyáltalán nem lepte meg, és bár értékrendben a másik oldalon áll, a Smer-SD kormányzása idején Orbánnal közösen garantálták a szlovák-magyar kapcsolatok stabilitását, így azok már nem képezik a szlovák belpolitikai harcok tárgyát.

Fico szerint Orbán nagyon világosan Magyarország szuverenitására és prosperitására fogadott, Magyarország érdekeit az első helyre teszi, és nem hagyta az országát belehúzni a háborúba. Megjegyzi, hogy az ő pártjának is vannak ellenzői a nemzetközi baloldalon, mert az LMBTQ-témákat nem tartják Szlovákiában prioritásnak.

Fico párttársa, a magát kommunistának valló, a Szovjetunióért rajongó, egyúttal a szlovák szélsőjobb által körülrajongott Ľuboš Blaha is értékelte a magyar választást. Blaha szerint

Orbán azért nyert, mert ő a magyarok miniszterelnöke, nem pedig Zelenszkij szóvivője,

nem tudta őt lenyomni sem Brüsszel, sem az ukrán elnök, sem Biden, sem Soros.

Egyszerre gratulált Orbán Viktornak és Aleksandar Vučićnak Andrej Danko, a korábban ultranacionalista, majd kissé a jobbközép felé tolódott Szlovák Nemzeti Párt elnöke és a szlovák parlament korábbi elnöke is. Danko abban bízik, hogy a következő választáson Szlovákiában „pokolra küldik” a jelenlegi kormányt. A politikus nagy rajongója Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak is.

A Fidesznek és Orbán Viktornak emellett természetesen gratulált egy sor felvidéki magyar politikus is.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs, KÉPEK FORRÁSA: A politikusok Facebook-oldalai

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek