Sztálini propaganda: hiénaországnak nevezi Lengyelországot a Pravda

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.20. 09:42

Honnan olyan ismerős ez a fajta retorika? Hát, például Sztálintól, aki parazitaállamnak nevezte a lengyelt.

Sztálini propaganda: hiénaországnak nevezi Lengyelországot a Pravda

Az orosz Pravda lap szerint Lengyelország a harmadik világháború kirobbanását akarja elérni azzal, hogy azt szeretné, a NATO küldjön békefenntartó csapatokat Ukrajnába. Az orosz lap szerint a kijelentés azon a március 15-i találkozón hangzott el, ahol Mateusz Moreavieczki lengyel, Petr Fiala cseh, és Janez Janša szlovén miniszterelnökök találkoztak Kijevben Volodimir Zelenszkij elnökkel (bár a Pravda kétli, hogy a találkozó valóban ott lett volna, szerintük Zelenszkij már régen elmenekült onnan).

A cikk egy Szergej Jermakov nevű szakértővel elemzi, hogy a lengyel miniszterelnöknek a NATO nevében ugyan nincs lehetősége ilyen akciót véghez vinni, de politikai tőkét akar nyerni az ilyesfajta nyilatkozatokkal. 

Itt azonban nem áll meg az „elemzés”, ugyanis a cikk vége, hogy összefoglalja, mitől is „hiéna ország” Lengyelország.

A megnevezést a lap (ahogy sok más orosz propaganda médium) Winston Churchill egykori brit miniszterelnöknek tulajdonítja, aki állítólag azért nevezte „Európa mohó hiénájának” Lengyelországot, mert az első világháború után jogtalanul szerzett területeket a Szovjetuniótól. Más kérdés, hogy nem lehet megtalálni, hol is mondta ezt az egykori brit vezető, és milyen kontextusban, ha egyáltalán elhangzott. 

A Pravda felidézi, hogy 1920-ban a lengyelek a legyengült Szovjetuniótól foglaltak el területeket, és az ezeken élő zsidó lakossággal szemben pogromokat követtek el, majd Litvániától és Csehországtól is elragadtak területeket, sőt, a lap megjegyzi, hogy egyenesen Sztálin nevezte el Lengyelországot,

és ezért az „ország nem hálás, hanem gyarmataként tekinti továbbra is Ukrajnát”.

Ungváry Krisztián történész éppen egy szombati publicisztikában értekezett arról a Telexen, hogy mennyire hasonlít a háborús agressziót igazoló retorika ahhoz, amit a második világháború alatt a náci Németország és a Szovjetunió alkalmazott, mint ahogy például a mostani ukrán diplomácia is nagyon hasonlít például az 1939-ben megtámadott Finnországéhoz. Külön kiemelhetjük, hogy Sztálin ugyanabban az évben, mielőtt megtámadta Lengyelországot, parazita államnak hívta, de érdemes az egész cikket elolvasni további analógiákért.

NYITÓKÉP: Mateusz Moraviecki az ENSZ klímcsúcsán/Flickr és Vlagyimir Putyin a Davosi Világgazdasági Fórumon/flickr

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek