Itt egy hazaáruló lakik – listázzák és az otthonaiknál zaklatják Szlovákiában a képviselőket, akik megszavazták a védelmi megállapodást az USA-val

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.14. 09:20

A populista baloldal és szélsőjobb politikusai a közösségi médiában hergelik a híveiket, akik aztán meg is látogatják a listázott képviselőket.

Itt egy hazaáruló lakik – listázzák és az otthonaiknál zaklatják Szlovákiában a képviselőket, akik megszavazták a védelmi megállapodást az USA-val

„Itt egy hazaáruló lakik”

– ilyen és ehhez hasonló feliratú kiragasztott papírok jelentek meg több szlovák parlamenti képviselő lakása előtt is. A papírokon gyakran a képviselők neve is szerepel, a lakásaik előtt pedig emberek csoportja is megjelent, hogy nemtetszésüket nyilvánítsák ki amiatt, hogy a képviselők a parlamentben megszavazták az USA-val megkötött védelmi szerződést (DCA).

Mint arról az Azonnali is beszámolt, előző kedden botrányba fulladt a szlovák parlamentben a szavazás, amivel a kormány által decemberben elfogadott, és a védelmi miniszter által február-én aláírt védelmi szerződést szavazták volna meg a képviselők. Ez végül szerdán sikerült nekik, de a védelmi szerződést az utóbbi hetek legforróbb témjáva tevő ellenzék nem hagyta abba az ellene folytatott kampányt, sőt egy másik szintre emelte azt.

Mint a Denník N írja, több képviselő listákat tett közzé a közösségi oldalakon, amiken a védelmi szerződést megszavazó képviselők nevei szerepelnek gyakran a település nevével együtt, ahol élnek,

olyan felhívásokkal, hogy a polgárok megköszönhetik nekik, hogy elárulták a hazájukat.

Ezt teszi például Ľuboš Blaha, a Robert Fico-féle korábbi kormánypárt, a szociálpopulista Smer-SD egyik legismertebb képviselője, aki magát kommunistának vallja, nyíltan rajong a Szovjetunióért, és szélsőbaloldaliként a szlovák szélsőjobb egyik ikonja. Ő „Árulók listája” néven tett közzé egy ábrát, ami a DCA mellett szavazó képviselők arcképei, nevei és a lakóhelyük nevei szerepelnek.

Blaha azzal kéri a kép megosztását,

hogy az egész ország tudja meg, hol laknak azok az árulók, akik háborúba hajtják a szlovákokat a testvéri orosz nemzet ellen, és elvették Szlovákia szabadságát és szolidaritását.

Hasonló listákat és felhívásokat tesznek közzé a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt), és a belőlük kiszakadt Republika politikusai is, de a Smer-SD-hez, és a belőle kivált politikusok által alapított baloldali Hlas-SD-hez köthető politikusok is.

Ennek az lett a következménye, hogy hasonlóan az oltásellenesekhez, akik az oltást nyilvánosan támogató orvosok lakásai elé szerveztek demonstrációkat, a DCA-t megszavazó képviselők házai, lakásai előtt is megjelentek tiltakozók kisebb csoportjai, és papírokat ragasztgattak rájuk „Itt egy hazaáruló lakik” felirattal, vagy a villanyoszlopokon hagytak arról tákéjoztató papírokat,

hogy a településen él egy hazaáruló, aki elárulta a szlovák nemzetet; itt az illető nevét is kiírják.

A Denník N több olyan politikust is megszólított, akiket nemcsak listáztak, hanem a lakóhelyüket is megjelölték. A legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO képviselője, Sebastián Kozarec úgy gondolja, politikusként bizonyos mértékig el kell viselnie a nyilvános kritikát. Szerinte ez az eljárás többet mond el a kritikusairól, mint róla, és csodálkozik, hogy ezek az emberek nem tudják értelmesebben eltölteni az időt. Jogi lépéseket nem tesz, ahogy párttársa, a szintén „megjelölt” Peter Vons sem, ő azonban a családja miatt fontolgatja a feljelentést.

Másként vélekedik a libertariánus SaS képviselője, Miroslav Žiak (ő tartott előző kedden ukrán zászlót a szószéket szlovák zászlóval blokkoló szélsőjobboldali képviselők elé, akik nyakon öntötték vízzel, majd a maszkot is letépték az arcáról). Žiak felszólította a rendőrséget és a főügyészt, hogy indítsanak eljárást Ľuboš Blaha ellen.

„Mi a következő, akasztófákat kezdenek nekünk építeni? Betörik az ablakainkat?”

– teszi fel a kérdést a képviselő. A főügyészhez azonban hiába fordul, Maroš Žilinka ugyanis a szerepéből kilépve maga is beszállt a védelmi megállapodás körüli vitába, eleinte azt állítva, hogy Szlovákia a szerződés aláírásával feladta a szuverenitásának egy részét, később azonban már Csehszlovákia 1968 utáni szovjet megszállásához hasonlította azt – miközben Moszkvát is megjárta, hogy az EU szankciós listáján is szereplő orosz főügyész meghívására részt vegyen az ottani ügyészség megalapításának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

A rendőrség azonban foglalkozik az esetekkel, „figyelemmel kíséri és kiértékeli a helyzetet” – mint a rendőrségi szóvivő azt megírta a Denník N-nek. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője úgy tudja, a rendőrök több megfenyegetett képviselő lakását is figyelik.

Ľuboš Blaha a felhívását azzal védi, hogy ő csak nyilvánosan elérhető információkat osztott meg, és különben is: a Kuciak-gyilkosság után ő is kapott fenyegetéseket, Igor Matovič pedig még ellenzéki politikusként rendszeresen rendezett demonstrációkat Robert Fico akkori kormányfő lakóhelye elé (Fico egy oligarchától bérelt luxuslakásban lakott, ami korrupció egyik jelképévé vált).

NYITÓKÉP: „Itt egy hazaáruló lakik!”-felirat az egyik képviselő házának kerítésén. Milan Mikovič / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek