Zelenszkij a Szlovák Nemzeti Tanácsnak: A szabadság ára az orosz üzemanyag elutasítása

2022.05.10. 13:17

Az ukrán elnök szerint a legnagyobb segítség, amit most az Európai Unió nyújtani tud Ukrajnának, ha szankciót vetnek ki az orosz gáz- és olaj ellen.

Zelenszkij a Szlovák Nemzeti Tanácsnak: A szabadság ára az orosz üzemanyag elutasítása

Május 10-én délben tartott beszédet a szlovák törvényhozás, a Szlovák Nemzeti Tanács tagjai előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Zelenszkij közel húsz percet beszélt, azonban nem minden szlovák képviselő volt rá kíváncsi: az épp korrupciós ügyben megvádolt Robert Fico vezette Smer-SD többsége mellett a szélsőjobboldali ĽSNSképviselői előre jelezték, ők nem vesznek részt az ülésen, sőt, Fico még azt is mondta, hogy szerinte Zelenszkij hazudik és sérti Szlovákia érdekeit. (Azzal, hogy a szlovák ellenzéki pártok hogyan váltak oroszpártivá, korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

A Denník N szlovák liberális portál nemrég indult magyar aloldala, a Napunk tudósítása szerint Zelenszkij először diplomatikusan megköszönte Szlovákia segítségét, amiért Szlovákia fegyverekkel és más adományokkal is támogatja a megtámadott Ukrajnát – a szlovák kormány még korábban odaadta Ukrajnának addig használt még szovjet időkből származó SZ-300-as légvédelmi rendszerét, amit német és holland segítséggel pótolt.

Zelenszkij emiatt úgy fogalmazott, 

„jó lenne, ha más országok is példát vennének erről.” 

Az ukrán elnök megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint Ukrajna nem saját magáért, hanem egész Európáért harcol, Putyin terveinek mindössze első állomása a szomszédos Ukrajna. Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna tiszteli a határokat és a szabadságot, és szerinte minden országnak szabadon kellene döntenie a sorsáról.

Az ukrán elnök felidézte, hogy Eduard Heger szlovák kormányfő az elsők között tett látogatást Ukrajnában – igaz, azt nem tette hozzá, hogy a március 15-i látogatást még lemondta, amikor a lengyel kormányfő Mateusz Morawiecki invitálta Petr Fiala cseh és Janez Janša, azóta már bukott szlovén kormányfő társaságában, amit majd csak áprilisban pótolt

„Az ukránok mindig emlékezni fognak arra, hogy Szlovákia segített neki” – szólt Zelenszkij, majd hozzátette,

Ukrajnának még továbbra is segítségre van szüksége.

E segítség alatt nemcsak katonai és humanitárius adományokat értett, mivel konkrétan megnevezte, hogy leginkább mi segítené Ukrajnát:

ha az Európai Unió megszavazná Oroszországgal szemben a háború kezdete óta a hatodik szankcióscsomagot.

Az ukrán elnök megértően úgy fogalmazott, megérti, hogy az orosz gáz- és olajimport megtiltását célzó szankciók Szlovákiát rosszul érintenék – Szlovákia gázimportjának több mint 80 százaléka Oroszországból érkezik –, ugyanakkor

szerinte a szabadság ára az orosz üzemanyag elutasítása.

Ezután rátért Ukrajna lehetséges uniós tagságára. Erről elmondta, hogy Oroszország szerinte zsarolni akarja az Európai Uniót, amire a legjobb gyógyír az integráció, ezért arra kérte a szlovák parlamenti képviselőket, hogy legyenek ők az ukránok hangja az unióban, és támogassák Ukrajna uniós csatlakozását.

Beszédét a szokásos „Dicsőséget Ukrajnának!” kiáltással zárta, majd a parlamentben bent maradt képviselők állva tapsolták meg Zelenszkijt.

NYITÓKÉP: Volodimir Zelenszkij tekinti meg Donbaszt még 2020 októberében. FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek