Olyan műsor volt kedden a szlovák parlamentben, hogy parlamenti őrség bevezetését fontolgatják

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.10. 13:18

Hangzavar, szélsőjobboldaliak, egy leöntött ukrán zászló és egy leszakított maszk is színesítette a végül elnapolt ülést. Az USA-val megkötendő védelmi szerződésről szavaztak volna a képviselők.

Olyan műsor volt kedden a szlovák parlamentben, hogy parlamenti őrség bevezetését fontolgatják

Kedden szavazott a szlovák parlament a az USA-val megkötendő védelmi együttműködési megállapodásról (Defense Cooperation Agreement, DCA), aminek a megkötéséről még decemberben döntött a szlovák kormány, és Jaroslav Naď védelmi miniszter február negyedikén alá is írta a megállapodást, ám azt még a parlamentnek is jóvá kellett hagynia.

A védelmi megállapodás lett az utóbbi hetek legforróbb témája Szlovákiában, ugyanis azt nem csupán a közvélemény oroszbarát része és a szintén oroszbarát szélsőjobboldal bírálta, hanem a baloldali-szociálpopulista ellenzék is, elsősorban Robert Fico exminiszterelnök, és a pártja, a Smer-SD is.

Ráadásul a vitába némi szereptévesztéssel a főügyész, Maroš Žilinka is beszállt eleinte azt állítva, Szlovákia a szerződés aláírásával feladta a szuverenitásának egy részét, később azonban

már Csehszlovákia 1968 utáni szovjet megszállásához hasonlította azt

– miközben Moszkvát is megjárta, hogy az EU szankciós listáján is szereplő orosz főügyész meghívására részt vegyen az ottani ügyészség megalapításának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Az ellenzék tehát jól tematizálható témára talált az USA-val megkötendő védelmi megállapodásban, az egyes pártok külön-külön több tüntetést is tartottak ellene, keddre viszont – amikor a parlament is tárgyalta a megáélapodást – az ellenzéki pártok összahangolt tüntetést szerveztek a parlament elé,

a képviselőik pedig hatalmas műsort rendeztek az ülésteremben.

Mint a Paraméter a Čas bulvárlapra hivatkozva írja, a megállapodás ellenzői

hangoskodtak, sípoltak és szirénáztak,

a szélsőjobboldali ĽSNS képviselői, Peter Krupa és Andrej Medvecký órákon keresztül „őrizte” a pulpitust egy szlovák zászlót kifeszítve, amire a kormánypárti képviselők egy ukrán zászlóval jelentek meg a szószék előtt. A libertariánus SaS képviselőjét, Miroslav Žiakot a szélsőjobboldali képviselők

nyakon öntötték vízzel, majd az ukrán zászlót is kirántották a kormánypárti képviselők kezükből, de előtte azt is lelocsolták,

végül Marek Kotleba, az ĽSNS-vezér Marian Kotleba testvére

letépte Miroslav Žiak szájmaszkját.

Az ukrán zászlóval történt incidens miatt az ukrán nagykövetség bocsánatkérést követel, ezzel rövid idő alatt másodszor lett diplomáciai feszültség Ukrajna és Szlovákia között: nemrég Richard Sulík libertariánus gazdasági miniszter Ukrajnával kapcsolatos szavait értelmezte át kicsit az orosz média, nagy felháborodást keltve ezzel Ukrajnában.

A keddi ülést végül elnapolták, szerdán azonban sikerült jóváhagynia a parlamentnek a védelmi megállapodást.

A keddi események miatt, amiket a szlovák sajtó következetesen cirkusznak nevez, újra előkerült annak a lehetősége, hogy a parlamentben legyen valamiféle őrség, ami adott esetben el is tudja távolítani a minősíthetetlenül viselkedő képviselőket.

Mint azt a házelnök, Boris Kollár, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) elnöke korábban elmondta, jelenleg is figyelmeztethet és kiutasíthat egy képviselőt az ülésteremből, „de ha nem távozik, az alelnökökkel nem foghatjuk meg a karjánál és nem tuszkolhatjuk ki az ülésteremből”.

Arról, hogy egészen pontosan hogyan nézne ki a parlamenti őrség és milyen felhatalmazása lenne, egyelőre konkrét tervek sincsenek.

NYITÓKÉP: Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek