Salvinira is beszólt és a Fidesz szélsőjobboldali szövetségkeresését bírálta Navracsics Tibor

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.05. 10:26

De Marine Le Pent azért elfogadható politikusnak tartja. A néppárti tagság előnyeit azonban szerinte nem lehet semmilyen újjoboldali európai szövetséggel pótolni.

Salvinira is beszólt és a Fidesz szélsőjobboldali szövetségkeresését bírálta Navracsics Tibor

Navracsics Tibor korábbi országgyűlési képviselő, külügyminiszter és az Európai Bizottság egykori kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt pénteken Fiala János 168 Órán futó Keljfeljancsi című műsorának.

A mostanában a 2023-as veszprémi Európa Kulturális Fővárosa projekt és Északnyugat-dunántúli Gazdaságfejlesztési Övezet kormánybiztosaként dolgozó, sokak által az emberarcú fideszesnek tartott politikus ezúttal is kibeszélt kissé a fideszes fősodorból, a Fidesz szélsőjobboldali szövetségkereséséről elmondta például, hogy

„értem ezeket a politikai vonalakat és attól hogy nem értek egyet vele, nem tartom igazán félelmetesnek”.

Matteo Salviniről, akinek olasz Lega-ja a Fidesz egyik potenciális partnere egy új pártcsaládban, Navracsics azt mondta:

„nem tartom egy komoly politikusnak”,

majd úgy is fogalmaz, hogy „nem fajsúlyos” politikus. Marine Le Pent azonban másként látja, Navracsics szerint a francia politikus nagyon sokat faragott az édesapja által valóban szélsőségesen képviselt eszmékből, és mára „egy megtűrt, bizonyos értelemben elfogadott szereplővé vált” a francia jobboldalon.

A Fidesz Európai Néppártból való kilépéséről, amivel Navracsics nem értett egyet, ezúttal azt mondta, hogy bár hozzá képest sok kérdésben balra áll, de

„(...) az Európai Néppárt nemcsak egy pártcsalád, hanem egy olyan infrastruktúra is (...), ami nagyon sokrétű eszköztárát tudja adni a politikacsinálásnak, befolyásolásnak, érdekkijárásnak és -érvényesítésnek. Erről lemondani önként (...) szerintem kár. És szerintem ezt Marine LePen, Salvini nem tudják pótolni. Ideológiailag létre lehet hozni a tiszta jobboldaliak, vagy az új Európában hívők csoportját és lehet, hogy egy idő után valóban őfeléjük megy a trend, de én ebben sem hiszek egyébként, de lehet, hogy tévedek, de akkor majd nyilvánosan bocsánatot kérek, amikor ez megtörténik”

– fogalmazott Navracsics, majd bővebben is kifejtette, szerinte miért nem lehet egy ilyen szövetség hatékony.

„A nacionalista pártok együttműködése az sohasem hoz létre olyan szerintem kölcsönös beszállítási rendszert, mint amilyet kereszténydemokrata pártok együttműködése hozhat. A nacionalista pártok azért nacionalista pártok, mert számukra a nemzeti érdek érvényesítése a legfontosabb, a más nemzeti érdekekkel szemben. Ebből adódóan csak nagyon nehézkes együttműködést lehet létrehozni nacionalista pártokkal.”

Mint ismert, a Fidesz 2021 márciusában kilépett az Néppárt EP-beli frakciójából, majd a pártcsaládból is, ahol egyébként is fel volt már függesztve a tagsága. A párt azóta egy új európai jobboldali pártszövetség és új EP-frakció felállításán dolgozik, egyelőre látható eredmény nélkül.

Fiala János és Navracsics Tibor beszélgetése itt nézhető-hallgatható vissza.

NYITÓKÉP: Navracsics Tibor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek