Ukrajna hamarosan elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Szerző: Aradi Péter
2021.12.19. 16:20

Egy ilyen barátság nem jöhet rosszul az ukránoknak akkor, amikor az oroszok jelentős csapatösszevonásokat tartanak a határ közelében.

Ukrajna hamarosan elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

„Egyetlen külügyminiszter vagy nagykövet sem nevezheti Jeruzsálemet másnak, csak Izrael fővárosának” – jelentette ki Kornijcsuk december 16-án a The Times of Israelnek egy eseményen, ahol Izrael és Ukrajna között fennálló diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulóját ünnepelték. A nagykövet hozzátette, szerinte Jeruzsálem hivatalos ukrán elismerése

már csak hónapok kérdése,

és az sem zárható ki, hogy átviszik a nagykövetséget is, ami jelenleg Tel-Avivban található.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter a Haaretz információi szerint már novemberben sürgette Ukrajnát, hogy nyisson nagykövetségi fiókot Jeruzsálemben. Egyelőre egyébként csak az Egyesült Államoknak, Hondurasnak, Guatemalának és Koszovónak van nagykövetsége Jeruzsálemben. Ausztrália ugyan elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, de fiókot nem nyitott a városban, mert nem szerette volna, ha megromlik a kapcsolata a muszlim többségű Indonéziával.

Problémás terület

Az 1948-as első arab–izraeli háborúban Nyugat-Jeruzsálemet Izrael, Kelet-Jeruzsálemet pedig Jordánia foglalta el. Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael aztán elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet is, amit később megtettek az ország fővárosának is. Az ENSZ ugyanakkor Kelet-Jeruzsálemet

továbbra is megszállt palesztin területnek tekinti.

A nyugati világból Donald Trump az első és eddig az utolsó is, aki Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosának. 2017. december 6-án a Fehér Házban elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Izrael egy szuverén nemzet, és hasonlóan más szuverén nemzetekhez, megvan a joga, hogy meghatározza saját fővárosát, és az USA 2018 májusában megnyitotta a jeruzsálemi nagykövetségét. A megnyitó előtt

véres összecsapások törtek ki

Izrael és a Gázai-övezet határán.

Magyarország egyébként – az EU-tagállamok többségével ellentétben – támogatta a költöztetést.

Családias kapcsolatok

„Az ukrán-izraeli kapcsolatok nemcsak barátiak, hanem családiasak is” – mondta a nagykövet egy 2021. december 15-i ukrán izraeli innovációs csúcstalálkozón is. A dolog azért lehet érdekes, mert az ukránok ezzel elég jó pontokat szerezhetnek a világ egyik legerősebb és legütőképesebb hadseregével rendelkező Izraelnél.

Egy ilyen családiasnak nevezett viszony pedig nem jöhet rosszul az ukránoknak akkor, amikor amerikai titkosszolgálati jelentések szerint Oroszország 2022-ben támadást tervez az országuk ellen, sőt, már minden ötödik orosz is azt gondolja, hogy valószínűleg háború lesz Ukrajna és Oroszország között. Utóbbi ugyanis hónapok óta jelentős csapatösszevonásokat tart a határ közelében.

Nem lehet véletlen tehát, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Times of Izrael cikke szerint bizonyos biztonsági és védelmi előfeltételeket szabott az elismerés bejelentése előtt.

NYITÓKÉP: Pixabay / Ri_Ya

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek