Amerikai hírszerzők szerint az oroszok 2022 elején megtámadhatják Ukrajnát

Szerző: Aradi Péter
2021.12.04. 11:00

A The Washington Post egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva arról írt, az Egyesült Államok információkat szerzett az orosz tervekről.

Amerikai hírszerzők szerint az oroszok 2022 elején megtámadhatják Ukrajnát

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már jövő év elején támadást indíthat Ukrajna ellen. Az AP hírügynökség és a Washington Post által közölt, legfrissebb titkosszolgálati jelentések szerint

az oroszok 175 ezer katonát terveznek bevetni az akcióban.

Az ukrán beszámolók szerint 94 ezer katona meg is érkezett már a határhoz. A CNN pénteki beszámolója szerint Oroszország máris legalább egy hétre elegendő egészségügyi- és üzemanyag-szállítmányt halmozott fel az ukrán határ közelében.

„Nem tudjuk, Putyin elnök meghozta-e már a döntést a támadásról. Azt viszont igen, hogy arra törekszik, hogy

ha úgy döntene, akkor ezt minél előbb kivitelezhesse”

mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter még december elsején Lettországban. „Fel kell készülnünk minden eshetőségre” – tette hozzá.

Megint a Krím

Az Al Jazeerának nyilatkozó egyik volt ukrán katonai vezető arról beszélt, hogy Putyin célja az lehet, hogy szárazföldi folyosót nyithasson a 2014-ben annektált Krímhez, hogy helyreállíthassák a félsziget vízellátását, miután krónikus aszálytól szenvedett.

Ihor Romanenko volt vezérkari főnök-helyettes szerint az orosz elnök azt szeretné, ha a csapatok

az Ukrajnát kettészelő Dnyeperig fognak előretörnének.

Megbeszéléseket terveznek

A héten elkezdték előkészíteni a videóhívást Vlagyimir Putyin, orosz elnök és Joe Biden, amerikai elnök között, hátha enyhíteni tudják a feszültséget.

Az amerikai elnök azt mondta újságíróknak, hosszú megbeszélésre számít, és hogy figyelmeztetni fogja az orosz elnököt, hogy senki nem lépheti át a vörös vonalat. Biden arról is beszélt, hogy

nagyon-nagyon meg fogja nehezíteni Putyin számára azt, amitől mindenki jelenleg a legjobban tart.

A Kreml pedig azt közölte, hogy Putyin a megbeszélésen garanciákat fog követelni arra, hogy Ukrajnát ne léptessék be a NATO-ba. Biden erre is reagált később, azt mondta, természetesen el fogja hárítani a követelést.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egyébként december negyedikén, pénteken azt mondta, a videókonferencia időpontjáról még nem tudtak dönteni, de mint hozzátette, a kapcsolatfelvétel bármelyik pillanatban megtörténhet.

Megelőző tárgyalások

A két ország külügyminisztere, Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyébként csütörtökön már tárgyalt egymással. A stockholmi találkozón szóba került Ukrajna is. Az orosz külügyminiszter szakszerűnek nevezte a megbeszélést, míg Blinken őszintének nevezte a tárgyalást, és

fontosnak tartotta hozzátenni, hogy nem fajult vitává.

Biden és Putyin egyébként nyáron találkozott már egyszer Genfben. Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról is szó volt, de ezen a téren nem sok fejleménnyel szolgált a találkozó. Putyin állítólag kijelentette, hogy ezen szerinte nincs mit tárgyalni.

NYITÓKÉP: pixabay.com / DimitroSevastopol

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek