Minden ötödik orosz azt gondolja, hogy valószínűleg háború lesz Ukrajna és Oroszország között

Szerző: Aradi Péter
2021.12.15. 19:30

Egy december 14-én, kedden közzétett független felmérés szerint az oroszok fele gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok és a NATO miatt válnak egyre feszültebbé az orosz-ukrán kapcsolatok.

Minden ötödik orosz azt gondolja, hogy valószínűleg háború lesz Ukrajna és Oroszország között

Az utóbbi időben egyre több nyugati ország tart attól, hogy fokozódhat a feszültség a Donyeck-medence keleti részén, és az orosz hadsereg akár nyílt ütközetet is vállalhat az ukrán hadsereggel.

Mindezt annak ellenére, hogy a 2014-ben kezdődött konfliktusban hivatalosan az oroszok sosem vettek részt – az orosz álláspont szerint még Krím annektálásában sem játszottak szerepet az orosz katonák –, azonban

ahogy áprilisban, úgy novemberben is megnőtt az orosz-ukrán határ közelében állomásozó orosz katonák száma,

ami miatt Joe Biden amerikai elnök még találkozót is kezdeményezett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hogy aggodalmának adjon hangot, illetve megfenyegesse, hogy a fegyveres harcok nyugati retorziókkal járhatnak.

Annak ellenére, hogy Putyin tagadta, hogy az oroszok eddig is részt vettek volna az ukrajnai konfliktusban, a világot egyre inkább érdekli, hogy vajon lezárhatja-e Putyin a régóta húzódó állóháborút akár egy nyílt támadással.

Az oroszok szerint a NATO élezi a helyzetet 

Nincs ezzel másképp az Oroszországban működő, a Kremltől független közvélemény-kutató cég, a Levada Center, ami december 14-én publikált reprezentatív felmérése szerint

az oroszok 39 százaléka nagyon valószínűnek vagy elkerülhetetlen tartja a háborút Ukrajnával.

A megkérdezettek ráadásul fele, kereken 50 százaléka gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok vagy más NATO-országok miatt súlyosbodik a kelet-ukrajnai helyzet. Az oroszok 16 százaléka az ukránokat teszi felelőssé érte, és

a megkérdezettek mindössze 4 százaléka véli úgy, hogy Oroszország szítja a tüzet a térségben.

Ha az idősebb korosztályt figyeljük, még érdekesebb eredményeket kapunk. Az 55 év feletti oroszok

61 százaléka teszi felelőssé a helyzetért az Egyesült Államokat és a NATO-tagokat,

miközben a 18-24 év közötti válaszadok esetében ez a szám a negyedére, 24 százalékra csökken.

Valamennyire jó hírnek számít, hogy az oroszok 38 százaléka tartja valószerűtlennek a háborút a két ország között, tehát majdnem annyian, mint amennyien nagyon valószínűnek vagy elkerülhetetlennek, és további 15 százalék pedig teljesen kizárja egy háború lehetőségét.

Ahogy a Levada Center írja, a november 25-e és december 1-e között végzett felméréshez 1603 felnőtt oroszt kérdeztek meg, ami lakóhely, illetve iskolai végzettség szerint reprezentatív. Mint említik, összesen 137 településről vettek fel adatot személyes interjú módszerével.  

Rendkívül feszült a viszony

Ukrajna és Oroszország között továbbra is rendkívül mérges a viszony a 2014-es majdani forradalom, majd az orosz, illetve szeparatista akciók miatt. Az utóbbi időben azonban még inkább eldurvult a helyzet, miután Ukrajnától körülbelül 270 kilométerrel északra az oroszok csapatösszevonásokat hajtottak végre, míg az amerikai hírszerzés információi szerint ennek az lehet az oka, hogy

az oroszok 2022 elejére támadást terveznek Ukrajna ellen.

Az AP hírügynökség és a Washington Post által közölt titkosszolgálati jelentések szerint az oroszok 175 ezer katonát terveznek bevetni az akcióban, aminek az Al Jazeerának nyilatkozó egyik volt ukrán katonai vezető szerint az lehet a célja, hogy szárazföldi folyosót nyissanak a 2014-ben annektált Krímhez.

Az ukrán beszámolók szerint 94 ezer katona már meg is érkezett a határhoz. A CNN beszámolója szerint pedig Oroszország máris legalább egy hétre elegendő egészségügyi- és üzemanyag-szállítmányt halmozott fel a határ közelében.

NYITÓKÉP: Ukrán katonák menetelnek. FOTÓ: oleg_mit / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek