Eurobarométer: a magyarok kétharmada szerint a fogyasztói árak mérséklése fontosabb, mint a demokrácia védelme

2022.06.27. 19:54

Ennek ellenére a túlnyomó többség egyet ért az Oroszországot érintő szankciókkal.

Eurobarométer: a magyarok kétharmada szerint a fogyasztói árak mérséklése fontosabb, mint a demokrácia védelme

Egy új felmérés szerint az Európai Unióban élő emberek nagy többsége szerint Oroszország ukrajnai háborúja hatással volt vagy lesz az életszínvonalukra - írta meg az Euronews.

Az Európai Parlament legutóbbi, 2022 tavaszi Eurobarométere szerint az orosz invázió óta nőtt az Európai Unió és az általa hozott intézkedések támogatottsága.

Az EU-s állampolgárok általánosságban a demokráciát egyre inkább olyan kulcsfontosságú uniós értéknek tekintik, amelyet érdemes megvédeni, miközben a szavazást is egyre fontosabbnak tartják, különösen az európai választásokon.

Figyelemre méltó, hogy az uniós polgárok Oroszországgal kapcsolatos megítélése megváltozott: a válaszadók mindössze 10 %-a látja pozitívan az országot, szemben a 2018-as 30 %-kal.

Az Európai Parlament Eurobarométere kiegészíti az Európai Bizottság által nemrégiben közzétett adatokat, amelyek szerint

tízből majdnem hat polgár helyeselte az orosz invázióra adott uniós választ,

míg 80% támogatta a Moszkva elleni gazdasági szankciókat.

A demokráciát 38%-uk tartja a legfontosabb értéknek, amelyet az Európai Parlamentnek meg kell védenie, ami hat százalékpontos növekedést jelent 2021 ősze óta.

A barométer szerint tízből csaknem hat ember (59%) a szabadság és a demokrácia védelmét fontosabbnak tartja mint a fogyasztói árak visszafogását.

Néhány országban - nevezetesen Bulgáriában, Magyarországon, Máltán és Romániában - azonban jelentős többségben vannak azok, akik az árstabilitást priorizálják. 

A bolgárok hetven és

a magyarok 67 százaléka vallja azt, hogy az uniónak a fogyasztói árak szintentartását kellene előnyben részesítenie.

Összességében a felmérés szerint az értékek védelmét inkább azok említik, akik szerint készek szembenézni az áremelkedéssel, és azok, akiket kevésbé érint a háború.

A COVID-19 járvány már az ukrajnai orosz invázió előtt is aggodalmat és bizonytalanságot okozott az emberekben a gazdasági kilátásaikat illetően.

Az európaiak mintegy 60%-a azt mondja, hogy nem bízik abban, hogy az ukrajnai háború után változatlanul folytatódni fog az élet, míg 40%-uk szerint az infláció és a megélhetési költségek emelkedése az életszínvonalukra is hatással van.

Tízből közel hat ember azt mondja, hogy nem érzi magát felkészültnek az energia- és élelmiszerárak emelkedésére.

A tagállamok között azonban jelentős eltérések vannak - az olyan országokban, mint Görögország, az emberek különösen sebezhetőnek, míg például a dánok kevésbé tartanak a gazdasági váltság következményeitől.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek