A jelek szerint jól teljesített a teszteken az elölt vírusos technológián alapuló francia oltóanyag.
Az AstraZeneca oltóanyagához hasonló hatékonyságot állapítottak meg az elölt vírusos technológián alapuló francia Valneva vakcina a harmadik fázisú klinikai teszteken – írja a Politico. A francia oltóanyagot – amelyről itt írtunk korábban – több mint négyezer ember bevonásával tesztelték.
A kínai vakcinákhoz hasonló Valneva a cikk szerint kevesebb mellékhatást okozott a tesztek során, mint az AstraZeneca, emellett nagyobb arányban stimulálta az antitestek termelődését.
Korábban Letoha Tamás kutatóorvost faggatuk a Valneva vakcinájáról, amely tehát gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával működik, amit a kínaiak alkalmaztak: a tenyésztett vírust inaktiválják, majd az osztódásra és fertőzésre képtelen, de sértetlen burokfehérjével rendelkező vírust juttatják be a szervezetbe.
A kutatóorvos akkor rámutatott, hogy a korábbi tesztelési fázisban nemcsak a vírus elleni antitestek jelentek meg, hanem az oltás a specifikus T-sejtek termelését is kiváltotta, amik a hosszú távú immunitást biztosítják. Az akkori vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vírus több összetevője ellen is kialakult a hosszú távú immunitás – azaz termelődtek ellenük a T-sejtek –, vagyis az immunrendszer tartósan „emlékezik” mind a tüskefehérjére, mind a vírus membránfehérjéjére és a vírus belső burkának a fehérjéire is.
A Politico cikke szerint a legutóbbi tesztek a vakcina a fent sorolt tulajdonságait mind megerősítették.
Az oltóanyagot a brit hatóságok már tesztelik, és a cég előkészíti az EU-s tesztelését is. Ha a Valnevát elfogadják, az sokat lendíthet a fejlődő világ vakcinaellátottságán, mivel a régebbi technológiával működő vakcina gyártáshoz rendelkeznek kapacitással, de a francia gyógyszeripari cégtől 30+30 millió adag vakcinát vásárolna az EU és 11 millió adagot Németország is.
NYITÓKÉP: Labortechikusok / Valneva
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.