Francia alkotmánytanács: az oltás és a védettségi igazolvány lehet kötelező, a karantén viszont nem

2021.08.06. 13:18

A francia alkotmánytanács elfogadta az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltását és azt is, hogy bizonyos intézményekbe védettségi igazolvánnyal lehet csak belépni. A kötelező tíznapos karantént ugyanakkor túlzott szabadságkorlátozás miatt elutasította.

Francia alkotmánytanács: az oltás és a védettségi igazolvány lehet kötelező, a karantén viszont nem

A francia alkotmánybíróság szerepét betöltő alkotmánytanács csütörtöki döntésében jóváhagyta a kormány azon döntését, amely kiszélesíti a védettségi igazolvány használatát olyan területekre is, ahol korábban azt nem volt kötelező felmutatni.

Így Franciaországban mostantól védettségi igazolvánnyal lehet például bárok és éttermek belső részébe beülni vagy vonatra szállni

– írja a Politico. Eddig ugyanis sokkal kevesebb helyen követelték meg a védettséget igazoló kártyák használatát: annak július 21-i bevezetése óta leginkább a kulturális és a szabadidős helyszíneken kellett felmutatni, így például a mozikban, koncertekben vagy edzőtermekben volt szükséges, ha 50 főnél nagyobb kapacitással rendelkezett a hely.

Az Euronews cikke szerint emellett az egészségügyi dolgozók kötelező oltására is áldását adta a testület, ami szeptember 15-től lenne kötelező – oltás hiányában az egészségügyi dolgozók nem dolgozhatnak majd.

Elkaszálták ugyanakkor a 10 napos karanténkötelezettséget azoknál, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ez ugyanis állásfoglalásuk szerint már túlságosan megfosztotta volna az embereket a szabadságuktól.

A testület azt is kimondta, hogy a munkáltatók nem küldhetik el a rövid távú szerződéssel foglalkoztatottakat határidő előtt azért, ha nem tudnának felmutatni védettségi igazolványt. Ugyanakkor az olyan munkásokat, akiknek munkájuk természetéből adódóan fontos lehet az oltás, fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, amennyiben nem rendelkeznek védettséggel.

Emellett helyben hagyták, hogy

szeptember 30-tól immáron a 12-17 éveseknek is kötelező lesz a védettségi igazolvány használata.

Macron felemás győzelme 

A meghozott járványügyi intézkedések alkotmányossági vizsgálatát a törvényhozók kezdeményezték, köztük Jean Castex miniszterelnök. Az alkotmánytanács azt állapította meg, hogy ugyan a védettségi igazolvány előírása szabadságkorlátozó, de az egészségvédelem is alkotmányos érték, ezért arányos az előírásuk.

A testület emellett úgy látja, hogy a védettség szolgáltatásokhoz történő előírása nem egy bújtatott módszer az oltás kötelezővé tételére, ahogyan azt a legtöbb kritikusa állítja.

Így Macron örülhet, hiszen az új szabályokat részben az ő kérésére fogadta el a parlament. A francia elnök még július 12-én jelentette be, hogy a koronavírus először Indiában detektált, angol tudósok szerint fertőzőbb, ám kevésbé halálos delta variánsa miatt szigorúbb járványügyi intézkedésekre van szükség.

Franciaországban Macron bejelentése után többen is azzal vádolták meg a francia elnököt, hogy diktatúrát szeretne kiépíteni azzal, hogy egyre több helyen akarják előírni a védettséget, és azzal is kritizálták, hogy ezzel bújtatva tenné kötelezővé az amúgy önkéntes oltásokat.

Az alkotmánytanács mostani döntése azért is jelentős, mert a francia kormány védettségi igazolvánnyal és az oltási kötelezettséggel kapcsolatos intézkedéseit nem csak ellenzéke bírálta, de

országszerte több mint 160 ezren vonultak utcára a szigorítások ellen július végén, de a tiltakozások azóta is rendszeresek.

Ezek a tüntetések egyébként elég színesek voltak az összetételét illetően: a sárgamellényes klímavédőktől kezdve, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon vezette nacionál-kommunista Töretlen Franciaország (La France Insoumise) támogatóin át a szélsőjobboldali aktivistákig elég sokan tüntettek, többségük a szabadság korlátozása ellen szólalt fel.

A döntés után többen is az alkotmánytanács párizsi épületére mentek demonstrálni, a France24 tudósítása szerint pár száz tüntető állt nyugodtan a rendőrökkel szemben.

CÍMLAPKÉP: Gzen92 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől
Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek