Az itthon lesajnált „kínai” technológiával készül a franciák koronavírus elleni új vakcinája

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.07. 07:20

Bár a Valneva-vakcinát érintő klinikai vizsgálatok harmadik, tömeges fázisa még hátra van, az eredmények biztatóak, és a leölt vírust tartalmazó technológia megítélésének is jót tesznek. Letoha Tamás magyarázza el az Azonnalinak, mit kell róla tudni, és mikor kezdhetnek el oltani a franciák oltásával.

Az itthon lesajnált „kínai” technológiával készül a franciák koronavírus elleni új vakcinája

Kiemelkedő eredményt produkált a francia Valneva cég által fejlesztett koronavírus-vakcina a mellékhatások és a hatékonyság terén is az első és második fázisú klinikai teszteken – áll a cég sajtóközleményében.

 

A cég vakcinája jelentősebb mellékhatások nélkül 90 százalékban bizonyult hatásosnak.

 

Míg a nyugati koronavírus-vakcina zászlóshajói, a Pfizer és a Moderna a legújabb, mRNS-technológiát képviselik, és az Astra-Zeneca (és a Szputnyik) vírusvektor-technológiája is a legmodernebb technológiák közé tartozik, addig a Valneva vakcinája

 

a hagyományos, inaktivált vírus elvén működik – pont ugyanúgy, mint a Magyarországon is használt kínai Sinopharm-vakcina.

De miért fontos, hogy egy nyugati cég fejleszt ezzel a technológiával koronavírus-vakcinát? Letoha Tamás kutatóorvossal jártuk körbe a kérdést.

Hagyományos, de nem elavult

A Valneva francia biotechnológiai cég bár kevésbé ismert, az oltóanyag-fejlesztés terén számos eredményt tud felmutatni – mondja Letoha –, és több engedélyezett vakcinája is van már, például a kolera ellen.

A koronavírus ellen fejlesztett vakcinájuk gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával működik, amit a kínaiak alkalmaztak – mutat rá a kutatóorvos –: a tenyésztett vírust inaktiválják, majd az osztódásra és fertőzésre képtelen, de sértetlen burokfehérjével rendelkező vírust juttatják be a szervezetbe. A fázis egy, azaz a biztonsági teszt, és a fázis kettő, vagyis a hatékonysági vizsgálat eredményeit Letoha is nagyon jónak tartja. Alig volt mellékhatás: a vizsgálatban 153 ember vett részt, közülük

 

egy-egy alanynál lépett fel komolyabb fejfájás és fáradékonyság, ami nagyon alacsony arány.

 

A második fázis, vagyis a hatékonysági vizsgálat is kimagasló eredménnyel zárult – mondja Letoha –, az oltottak 90 százaléka nagyon erős védettséget szerzett. Nemcsak a vírus elleni specifikus antitestek jelentek meg, hanem az oltás

 

a specifikus T-sejtek termelését is kiváltotta, amik a hosszú távú immunitást biztosítják.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vírus több összetevője ellen is kialakult a hosszú távú immunitás – azaz termelődtek ellenük a T-sejtek –, vagyis az immunrendszer tartósan „emlékezik” mind a tüskefehérjére, mind a vírus membránfehérjéjére és a vírus belső burkának a fehérjéire is.

A technológia renoméja

„Bebizonyosodott, hogy ez a hagyományos technológia is képes nagyon változatos, de hatékony immunizálást biztosítani”

 

– mondja Letoha. A kutatóorvos ugyanakkor emlékeztet rá, hogy ezek egyelőre a kislétszámú vizsgálatok eredményei, hátra van még a harmadik fázis, amin nagy tömegek kapják meg az oltást. Ez pedig több szempontból is jó hír Letoha szerint: egyrészt várhatóan lesz egy újabb hatékony vakcina a koronavírus ellen, másrészt a francia cég eredményei

 

megerősíthetik a bizalmat a magyar nyilvánosságban valamiért gyakran elavultnak ítélt technológia iránt.

 

Letoha úgy látja: sokan vannak, akik alapvetően megbíznának a hagyományos technológiában, de a negatív hírek eltántoríthatják őket, másrészt pedig azok is, akiknek „csak a kínai” jut, láthatják, hogy a hagyományos technológia nem feltétlenül elavult. (Ilyen elven működő oltás többek között a járványos gyermekbénulás ellen kifejlesztett, inaktivált poliovírust tartalmazó Salk-vakcina is.)

A cég a sajtóközleménye szerint még áprilisban megkezdi a fázis három vizsgálatot, vagyis a nagy létszámú alanyon végzett teszteket. Letoha úgy látja,

 

már szeptemberre meglehet az Európai Gyógyszerügynöksége engedélye is, és ezáltal széles körben elérhető lesz a vakcina.

A kutatóorvos úgy gondolja, nem fog előfordulni, hogy egy a vakcina iránt esetlegesen különleges érdeklődést mutató ország az EMA-t megelőzve engedélyezze otthon a vakcinát (mint azt ugye Magyarország tette az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltásaival): mivel európai vakcináról van szó, Letoha szerint az EMA biztosan nem kerül majd szembe az egyes országok otthoni szabályozásával. A brit kormány mindenesetre már februárban lekötött belőle 100 millió dózist 2022-re.

 

NYITÓKÉP: Vakcinagyártás a Valnevánál. Forrás: Valneva

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek