Robert Fico szerint Orbán olyan, mint egy ragadozó: kiborult Szlovákia Magyarország külföldi termőföldvásárlásai miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.08. 18:00

A magyar állam 400 millió euróból vásárolna Közép-Kelet-Európában termőföldet, a szlovákoknak nem tetszik az ötlet.

Robert Fico szerint Orbán olyan, mint egy ragadozó: kiborult Szlovákia Magyarország külföldi termőföldvásárlásai miatt

Mint arról az Azonnali is beszámolt, kedden találkozott Pozsonyban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal. A találkozót Korčok kezdeményezte, hogy átbeszéljék a két ország közötti problémás kérdéseket:

  • a szlovák fél szeretne a magyar közjogi méltóságok szlovákiai látogatásairól előre értesülni,
  • szeretne rálátni a Magyarországról Szlovákiába érkező anyagi támogatások elosztására,
  • valamint Magyarország ingatlanvásárlásairól is előre tájékoztatást vár a diplomáciai csatornákon keresztül, illetve ezeket szeretné jóváhagyni is.

Utóbbi igény apropója – amellett, hogy Magyarország Kassa belvárosában vásárolt diplomáciai célokra két történelmi épületet – leginkább a Termőföld Magántőkealap, aminek létrehozásával – pontosabban az alapkezelő kiválasztásával, amelyik majd létrehozza a magántőkealapot – egy júliusi kormányhatározat bízta meg a külgazdasági és külügyminisztert, és aminek a feladata

„a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

Az erre szánt keretösszeg 400 millió euró (144 milliárd forint), aminek 70 százalékát a magyar állam állja. A Tőkealap létrehozásában az Eximbank nyújt „szakmai támogatást” Szijjártónak, a határidő pedig a kormányrendelet szerint szeptember vége volt.

Szlovák agrárminiszter: a szlovák föld nemzeti vagyon és örökség

A jó viszony keretében minden határon átnyúló támogatást csak annak a fogadó ország tudtával és jóváhagyásával szabadna nyújtani – mondta a balközép-liberális Pravda szerint a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, a jobboldali-populista OĽaNO által delegált Samuel Vlčan. A miniszter bízik benne, hogy Magyarország is visszatér ehhez a tisztességes diplomáciai gyakorlathoz.

„A szlovák termőföldet a nemzeti vagyonunknak és nemzeti örökségünknek tartjuk, annak jogszabályi védelmét ezekben a turbulens időkben is erősíteni fogjuk”

– fogalmazott Vlčan.

A magyar állam külföldi földvásárlásai Peter Weisst, Szlovákia korábbi budapesti nagykövetét is nyugtalanítják. Weiss szerint ez is az egyik eleme a magyar nemzet határok feletti egyesítése koncepciójának, amihez Magyarország intézményi és jogi kötelékeket is kialakít a magyar állam és a környező országokban élő magyar kisebbségek tagjai között, akiket Weiss szerint így Magyarországhoz „csatolnának”.

Weiss a Pravdának adott interjújában ezekhez a törekvésekhez sorolja a a határon túliak magyarországi státusát rendező 2001-es státustörvényt, illetve a 2004-ben létrehozott és az Országgyűlés mellett működő Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amiben a hazai pártok mellett a környékbeli országok magyar pártjai és szervezetei képviseltetik magukat.

A szlovák külügy szigorítana

Ivan Korčok külügyminiszter a Szijjártóval való találkozása után csütörtökön a kataszteri hivatal vezetőjével tárgyalt, aki megígérte neki, hogy október 15-től

a kataszteri hivatalok tájékoztatják a külügyet is az összes olyan esetről, amikor külföldi tulajdonjogot jegyeznek be Szlovákia területén lévő ingatlanra.

A külügyminiszter egyébként – mint a jobbközép-liberális SME lapnak elmondta – nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a földvásárlások célja Magyarország befolyásának növelése-e Szlovákiában, és mivel mindkét ország része az EU belső piacának,

nem is lát abban problémát, hogy külföldiek termőföldet vásárolnak az országban, azt viszont nem érti, hogy ezt miért közpénzből teszik.

Fico rendkívüli parlamenti ülést hívna össze

Robert Fico korábbi miniszterelnök, a jelenleg ellenzéki szociálpopulista Smer-SD elnöke pénteken rendkívüli parlamenti ülés összehívását javasolta a magyar ingatlanvásárlások miatt.

Fico szerint Orbán látja, hogy Szlovákiában gyakorlatilag nincs kormányzás, és ezt ki is használja arra, hogy megvalósítsa a terveit. Emiatt azonban Fico szerint a jobboldali-populista OĽaNO-os miniszterelnök, Eduard Heger és a kormánya a hibás.

Fico azt várja a kormánytól, hogy magyarázza el, mit kíván tenni, hogy a termőföld, az erdők és a történelmi épületek ne kerüljenek idegenek kezébe.

„Orbán úgy viselkedik, mint egy ragadozó, ami kiszagolt egy öreg, sánta szarvastehenet”

idézi a volt kormányfőt a konzervatív Denník Štandard.

El a kezekkel Szlovákiától

A Pravda lap főszerkesztő-helyettese és külföldi rovatvezetője, Miroslav Čaplovič publicisztikát is szentelt az ingatlanvásárlásoknak. Orbán úr, el a kezekkel Szlovákiától! című írásában arról ír: a jószomszédi viszonyokat nem úgy gondozzák, ahogy a magyar miniszterelnök teszi. Čaplovič nem tudja, mi lehet a valódi célja annak, hogy Magyarország 400 millió euróért venne külföldön földeket.

„Talán Orbán szemei előtt olyan térkép van, amin Szlovákia még mindig Felvidék?”

– tesz fel a költői kérdést. Az újságíró szerint a földvásárlások célja nem is a mezőgazdasági termelés lehet, hanem akár az is, hogy Magyarország ellenőrzést szerezzen a hatalmas csallóközi ivóvízkészlet felett.

Most már nem elég Orbánnak, hogy megjelölte Szlovákia egy részét, meg is akarja vásárolni? – kérdezi Čaplovič, aki megjelölés alatt a magyarországi pénzből felújított templomokat érti,

hozzátéve, hogy „természetesen” csak a magyar kisebbség által lakott települések kapnak ilyen támogatást.

(Azt azonban nem említve, hogy a magyarok által lakott régiókba kevesebb forrás érkezik a szlovák államtól – pont emiatt könnyű helyet találni a magyarországi támogatásoknak.)

Čaplovič kíváncsi a magyarországi ellenzék álláspontjára is, hogy az csendben támogatja-e politikai ellenfelének szándékait, vagy fellép-e a hazai termelőket megkárosító külföldi „agrobiznisz” ellen. Az újságíró azt is nemkívánatos dolognak tartja, hogy Magyarország megpróbálja befolyásolni a szlovák állampolgársági törvényt, ami alapesetben nem teszi lehetővé egy másik ország állampolgárságának felvételét a szlovák elvesztése nélkül, ha az állampolgár nem él tartósan a másik államban. Čaplovič szerint ugyanis Orbán így akar választókat szerezni, mert a 2022-es választás szoros lesz, és az eredmény a határon túliak szavazatain múlhat, a kampány alatt meg a magyar politikusok Dél-Szlovákiába „futkároznának korteskedni”.

„Szlovákia nem Felvidék. Orbán úr, el a kezekkel!”

– zárul a Pravda főszerkesztőhelyettesének írása.

NYITÓKÉP: Robert Fico és Orbán Viktor 2012-ben. Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek