Márki-Zay Péter: Ha a Jobbik jobbszélét elveszítjük, akkor Orbán Viktor marad

2021.10.04. 12:34

A miniszterelnök-jelölti tárgyalások közte és Karácsony Gergely szerint jól haladnak Márki-Zay Péter szerint. De mi történne, ha mégis Dobrev Klára kerülne ki győztesen a második fordulóból? Villáminterjúnk következik.

Márki-Zay Péter: Ha a Jobbik jobbszélét elveszítjük, akkor Orbán Viktor marad

Hétfőn folytatják a tárgyalásokat Karácsony Gergellyel Hódmezővásárhelyen. Mennyi esélyt lát, hogy rövidesen meg is egyeznek? Szerdán már elkezdik nyomtatni a szavazólapokat a második fordulóra. 

Én nagyon nagy esélyt látok rá, mert mindketten nyitottak vagyunk a kompromisszumokra.

Ahhoz mit szól, hogy önkormányzati ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi pozíciót akar Karácsony önre osztani?

Múlt hét csütörtökön még az elszámoltatást ajánlotta fel – nagyon kedvesen egyébként, de én úgy gondolom, hogy ezt a pozíciót Hadházy Ákos töltse be, ezt javasoltam én is, mivel ő a szakértője a témának.

Szerintem a többi pozíció kapcsán is mindegyiknél szakértői alapon fogunk továbblépni.

Akkor pár napon belül már ki is állnak a nyilvánosság elé, hogy megállapodtak?

Igen, én reménykedem benne. Ezt még 3-4 napig lehet húzni, mert utána már kampány van. Én most is arra kértem az embereket a kampánygyűlésemen, hogy menjenek el szavazni és szavazzanak a nem Dobrev Klárára, ebben az esetben Orbán ellen.

Ha mégis Dobrev Klára nyerne, akkor hogyan lehetne ezt a háromosztatú közösséget egyesíteni?

Ugye mi ezt a háromosztatú közösséget szeretnénk egyesíteni kettőosztatúvá és valóban, az előválasztás lezárulta után ennek a közönségnek egyosztatúvá kell válnia.

Nyilvánvaló, hogy akármilyen reménytelen is lenne, de Dobrev Klárával is meg kell próbálni a kormányváltást.

Mennyi annak az esélye, hogy ez sikerülni is fog? És lát-e arra esélyt, hogyha a listára olyan személyek kerülnek fel, akiket kifogásolhatónak tartanak vagy akár teljesen elutasítják, akkor szakad az összefogás?

Az ellenzékben áruló az, aki ilyet bevállal. Ha valaki egy olyan embert akarna felcsempészni a közös listára, aki vállalhatatlan...

Kire gondol például? Tóth Csabára?

Én biztos vagyok abban, hogy Tóth Csaba nem fog megjelenni a listán, de ha megjelenne, az vállalhatatlan volna. Azok a pártok, amik kiállt mellette, nem a saját népszerűségét kockáztatná, ha odateszi.

Nem azért vonták meg a támogatásukat, mert az erkölcseik hirtelen változtak volna, hanem mert rájöttek, hogy a választók akkora tömege utasítja el, hogy számukra is vállalhatatlan lett Tóth Csaba.

Térjünk vissza az előválasztás második fordulójára! Az első fordulóban ön volt az anti-estabilishment jelölt, most pedig a Dobrev-támogatók részéről jön az a kritika, hogy hátsó szobákban köt megegyezéseket Karácsony Gergellyel. 

Ezt az a Jobbik és a DK mondja, akik hátsó szobákban kötöttek antidemokratikus egyezségeket az előválasztás során. Szó sincs erről!

De ha az övék antidemokratikus, akkor ez is az?

Nem, szerintem ez nem az. A kettő között az a különbség, hogy én nem kritizáltam őket azért, mert megegyeztek. A Jobbikot azért kritizáltam – és nem azért, mert egyezséget kötött a DK-val, hiszen ők mindegyik párttal kötöttek egyezséget –, mert ezzel a Jobbik-DK-alkuval elveszítjük a Jobbiknak a támogatóit, akik nagyon fognak hiányozni 2022 áprilisában.

Ha a Jobbik jobbszélét elveszítjük, akkor Orbán Viktor marad.

De milyen volt Márki-Zay Péter vasárnapi naggyűlése? Elmentünk és bemutattuk! És mit gondol Karácsony Gergely az egészről? Őt is megkérdeztük!

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor, Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek