Karácsony Gergely nem fog visszalépni Márki-Zay Péter javára

2021.10.06. 14:15

Karácsony Gergely nem hajlandó visszalépni Márki-Zay Péter javára, így ha Márki-Zay nem lép vissza, mindketten megmérettetik magukat Dobrev Klárával szemben.

Karácsony Gergely nem fog visszalépni Márki-Zay Péter javára

Szerda délután 14-kor tett sajtónyilatkozatot Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje az MSZP V. kerületi pártirodájában.

Karácsony a sajtó munkatársainak az MSZP, a Párbeszéd és az LMP vezető politikusai előtt bejelentette,

nem fog visszalépni Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában, viszont továbbra is nyitott minden tárgyalásra,

így pedig ha Márki-Zay nem lép vissza, akkor Dobrev Klára ellen nem áll össze a Karácsony-Márki-Zay-koalíció.

Karácsony elmondta, erkölcsi célja, hogy béke legyen a választások után, amit szerinte Dobrev Klára „nem érez, és nem viszonyul kellően mélyen és megértően”, míg Márki-Zay Péterrel az elszámoltatás mellett szakpolitikai vitái is vannak, például Karácsony nem ért egyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjével abban, hogy a Fidesz családpolitikája maradjon – Karácsony ehelyett inkább saját programját szeretné megvalósítani, ha végül ő nyerné az előválasztást.

Ugyanakkor elmondta, továbbra is hajlandó szövetségeket kötni, viszont arra nem hajlandó garanciát adni, hogy ne az ő és az őt támogató pártok programja valósuljon meg, ha megválasztják, hiszen akik rá szavaztak, nem erre kérték fel, és nem hajlandó hatalomtechnikai játszmák során beáldozni azt, amit az elmúlt időszakban felépítettek.

Azaz Karácsony kvázi kijelentette: továbbra is hajlandó szövetségeket kötni, de ennek a feltétele az, hogy ő és az őt jelölő pártok programja valósuljon meg,

emellett szerinte eleve nem is ő kezdett el a visszalépésekről beszélni, ő már vasárnap is kijelentette: nem vissza, hanem előre szeretne lépni.

Így jelenleg úgy tűnik, az előválasztás október 10-én kezdődő második fordulójában mindhárom talpon maradt jelöltre lehet szavazni, ugyanis korábban hiába tárgyalt Karácsony és Márki-Zay,

a hódmezővásárhelyi polgármester kedden már kizárta, hogy ő visszalépne Karácsony javára, mivel szerinte a közvélemény-kutatások szerint neki nagyobb esélye van legyőzni Dobrev Klárát és Orbán Viktort is.

Karácsony bejelentésében megkérdőjelezte a Márki-Zay Péter által mondott számok valódiságát, bár azt nem fejtette ki bővebben, hogy módszertanilag az alacsony minta mellett milyen problémája van a Medián kutatásával, ahol Márki-Zayt már Karácsony elé mérték a három miniszterelnök-jelölt közül.

Karácsony úgy fogalmazott, nem a pillanatot kell uralni, hiszen az a Fidesz politikája, így pillanatnyi közvélemény-kutatások alapján nem lehet döntéseket hozni, mivel az a Fidesz szokása.

Ugyanakkor Karácsony elmondta,

ha az előválasztás után nem őt választják meg a közös miniszterelnök-jelöltnek, akkor is teljes erejével támogatni fogja a jelöltet,

mert „bármelyikünk is lesz a jelölt, mindenképpen jobb miniszterelnök-jelölt lesz, mint amilyen Orbán Viktor” – fogalmazott Karácsony.

A teljes nyilatkozatot az alább lehet visszanézni:

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek