Karácsony Gergely: Nem értek egyet azzal, hogy az egyik fél folyamatban lévő tárgyalásokról nyilatkozik

2021.10.04. 12:34

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap elmondta, nem lép vissza, sőt előrelép. De mi lesz így a Márki-Zay Péterrel folytatott megbeszéléseivel? Interjú!

Karácsony Gergely: Nem értek egyet azzal, hogy az egyik fél folyamatban lévő tárgyalásokról nyilatkozik

Említette a vasárnapi gyűlésén, hogy együttműködésetekben Márki-Zay most éppen önkormányzati megbízott lenne...

Miniszterelnök-helyettes lenne a kormányban.

Tehát akkor a tárgyalások tényleg komolyan folynak?

Hogyne!

És hétfőn Hódmezővásárhelyen folytatódnak is. Jól tudom?

Hát én ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánom. Szerintem a tárgyalások végeredményét kell bejelenteni, nem a folyamatát kommentálni. De ha ez már köztudott...

A másik oldal legalábbis erről beszélt.

Én nem tartom helyesnek egy tárgyalási folyamat kommentálását, ebben például véleménykülönbség van köztünk.

Nyilván én más mondatait nem tudom visszaszívni de a magam részéről nem szeretnék erről beszélni.

Arról sem, hogy több-e az egyetértés, vagy több-e a vitás kérdés?

Arról sem. Nagyon remélem, hogy a tárgyalásoknak lesz eredménye, és ha lesz, akkor azonnal tájékoztatjuk majd erről a közvéleményt.

A szakértői kormányos megjegyzésekkel szemben érte jó pár kritika. Erre érkezett a vasárnapi beszédében reakció, de akkor tisztázzuk: nem gondolkodik klasszikus értelemben vett szakértői kormányban?

Az én fejemben az van, hogy a kormányom tagjainak többsége pártpolitikus lesz,

de abszolút lesz benne a politika világán kívülről jövő szakember is.

Nem szeretnék neveket mondani, minden pártban és a sajátomban is vannak olyan politikusok, akik vitán felül egy-egy kérdés vagy terület szaktekintélyének számítanak. Attól, hogy valaki pártpolitikus, még nem elvárható, hogy ne értsen semmihez.

De a miniszterek delegálásáról a pártfrakciók döntenek a parlamentben, nem? Ahogy azt Molnár Csaba DK-s EP-képviselő is megírta Facebookon.

A miniszterelnök tesz a miniszterek személyére javaslatot...

A miniszterelnököt pedig végül a parlament választja meg...

Igen, én is ismerem a közjogi rendszerünket. Nyilván mindez politikai megállapodások kérdése. Én viszont azt az elvet szeretném követni, hogy olyan kormány kell majd, ami képes szembenézni azzal az elképesztő közpolitikai örökséggel, ami ránk fog szakadni.

Ez nem lehet önmagában csakis pártalkuk kérdése, miközben nyilván én pont abban érzem magamat erősnek, sok minden mellett  – szemben többi jelölttel,

hogy ezeket a pártközi megállapodásokat én meg tudom kötni, úgy, hogy a pártok is elégedettek lesznek a végén és a közjó sem sérül.

A Fővárosi Önkormányzat élén a cégvezetők kiválasztásánál például nulla kompromisszumot kötöttem a szakmaiság tekintetében.Vannak főpolgármester-helyetteseim, akik kiválóan viszik a maguk szakterületeit. Szerintem ez így van teljesen rendben.

A kampányát még a 99 Mozgalommal indították, most viszont a Dobrev-kampány azzal vádolja, hogy a kampánya a hátsó szobákban tárgyalgatós, megegyezős visszalépési tárgyalásalásaikról hangos. Nem fél attól, hogy ez az imidzs szembemegy azzal, ami eddig az ön kampányát jellemezte?

Azok, akik most ezeket a kritikákat megfogalmazzák, a legnagyobb háttérben egyeztetős és visszalépős pártok, úgyhogy csókoltatom őket!

De milyen volt Karácsony Gergely vasárnapi naggyűlése? Tudósítottunk róla! És milyen volt Márki-Zay Péteré? Elmentünk és bemutattuk! És mit gondol Márki-Zay Péter a visszalépésről? Őt is megkérdeztük!

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek