Karácsony Gergely a visszalépésről: Ma sokkal közelebb vagyunk 2022 megnyeréséhez, mint bármikor

2021.10.08. 18:16

Közösen értékelte a Partizán műsorában az előválasztást a visszalépés után Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Karácsony Gergely a visszalépésről: Ma sokkal közelebb vagyunk 2022 megnyeréséhez, mint bármikor

„Három párt támogatott engem, akiknek a támogatására most is nagyon büszke vagyok, azonban azt kellett mérlegelnem, hogyan lehet megnyerni ezt a választást” – mondta visszalépése után, péntek este Karácsony Gergely volt miniszterelnök-jelölt és budapesti főpolgármester a Partizán videócsatorna élő műsorában, ahol Márki-Zay Péterrel együtt válaszolt Gulyás Márton kérdéseire.

Karácsony szerint csak Márki-Zay Péter győzheti le Orbánt

Karácsony tárgyalópartneréről elmondta, makacs ember, viszont civil politikusként „kitörte azt az üvegplafont”, ami a hozzá hasonló civileknél előtte még nem történt meg.

Ehhez hozzátette, véleménye szerint azért kell most jobboldali konszenzusos jelölt, mert az általa meghirdetett baloldali gondolatnak „Magyarországon ma nincs társadalmi többsége”. Egy, a Fideszhez kulturálisan közelebb álló jelölt, mint Márki-Zay a főpolgármester szerint a bizonytalanokhoz is szól, ráadásul egy becsületes ember, akin a főpolgármester látja, benne megvan az az erő, amire most szükség van, és ami belőle hiányzott.

Arról, hogy az első forduló eredményváróján már miért nem született meg valamiféle megállapodás Karácsony és Márki-Zay között Márki-Zay úgy válaszolt, szerinte nem lett volna egyenes az eredmények teljes ismerete nélkül megegyezést kötni, Karácsony viszont úgy válaszolt, a beszélgetések erről az együttműködésről már az első forduló alatt elindultak köztük, a megegyezés azonban végül nehezebbnek bizonyult.

A beszélgetés során Gulyás Márton azt is felvetette, komoly zajt keltett a Medián és a Závecz-Idea kutatása, és a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást is rábírta a hódmezővásárhelyi polgármester támogatására, Márki elmondta, szerinte a felmérések valós folyamatokat tükröztek, amik nem voltak meglepőek. Karácsony pedig hangsúlyozta, a felmérésnek és a Momentum döntésének nem volt szerepe.

Kiemelte, a főpolgármesteri kabinetülésen, csütörtökön délben döntötte el, hogy visszalép majd, tehát pár órával a Momentum döntése előtt hozta meg, Márki-Zay pedig elmondta, a rengeteg ezt követelő üzenet után ő csütörtök este „a zuhany alatt” döntötte el, hogy maga pedig nem lép vissza.

„Visszakerültem egy olyan forgatókönyvbe, ami nekem eleve is szimpatikus volt: polgármesterként és pártvezetőként akarok részt venni a kormányváltásban” – tette hozzá Karácsony, majd méltatta az előválasztást, ahol szerinte a szavazók nem kértek „egy csomó lókötőből”. Hozzátette, Márki-Zay óriási teljesítményt nyújtott a kampányban, ezért van valami „sorsszerű” abban, hogy így történt a visszalépés végül.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnökjelöltje a maga részéről megosztotta a nézőkkel, szerda éjjel döntötte el végül, hogy nem lép vissza, ezt követte a Momentum bejelentése. A momentumos győzelmek szerinte az első fordulóban az ellenzék „megtisztításának” fontos lépése volt.

A Karácsony mellett álló pártok még gondolkodnak arról, támogatják-e

Arról, hogy a Párbeszéd támogatni fogja-e Márki-Zay kampányát, Karácsony azt mondta, ezzel kapcsolatban a megbeszélések folyamatosak, de „a gyászmunkát el kell végezni” ebben az ügyben. Az pedig már ismert, hogy az MSZP és az LMP nem fogja támogatni Márki-Zayt. Karácsony hozzátette, személyes döntése magányos folyamat volt, most a pártszervezetben is döntésre kell majd jutni.

Karácsony a baloldali szavazóktól azt kérte, ha eddig bíztak benne, akkor ezek után is bízzanak meg Márki-Zayban, és higgyék el neki, hogy Dobrev Klára jelöltsége biztos vereség a Fidesszel szemben. Márki-Zay ezzel szemben nyerhet. Karácsony leszögezte, ha ő és Márki-Zay Németországban politizálnának, akkor ellenfelek lennének, ő zöld, a vásárhelyi városvezető pedig CDU-s lenne, de itt, a Fidesz „Európa-ellenes és borzalmas rezsimje ellen” mégis együtt fognak dolgozni.

A kampány következő napjaiban Márki-Zay szerint sok közös eseményük is lesz, mint ahogy lesznek olyan események is, ahol Karácspny fog Márki-Zay mellett korteskedni, Botka László pedig ugyancsak támogatni fogja Márkit, tehát a szegedi polgármester is aktívabb szerepet fog vállalni mellette az előválasztásban.

Azt is elmondta, ő maga még semmiféle pozíciót nem ajánlott még fel Karácsonynak, de szerinte a kampány alatti pozíció-osztogatás nem kenyere. Amúgy pedig közölte, Karácsony inkább budapesti főpolgármester lenne, mint tag a kormányában. Ugyanakkor tanácsaira akkor is számítana, ha megválasztanák az ellenzéket.

Márki-Zay elmondta, egy évvel ezelőtt még Jakab Péterrel is úgy tervezték, az ő miniszterelnök-jelöltségét támogassák, ebből azonban nem lett semmi, ahogyan a Momentum is inkább Fekete-Győr Andrást indította el.

Kampányfőnöke, Gál J. Zoltán felelősségével kapcsolatban Karácsony elárulta, az előválasztási vereségét elsősorban saját hibájának, gyengeségének tudja be, ezért Gál J-vel továbbra is együtt akar dolgozni a városházán, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd szövetségét pedig politikai erőként szeretné megszervezni is.

A teljes adást itt lehet visszanézni

NYITÓKÉP: Partizán, Youtube

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek