Karácsony Gergely: Nem visszalépek az előválasztáson, hanem előre

2021.10.03. 12:44

A főpolgármester és miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, sem Dobrev, sem Márki-Zay nem képes önmagában győzni Orbánék ellen, ezért kell neki vezetnie az ellenzéket.

Karácsony Gergely: Nem visszalépek az előválasztáson, hanem előre

„Az MSZP és a Párbeszéd voltak a pártok, amik nem vártak semmit, és így is sokat segítettek” – kezdte beszédét Vajda Zoltán, a Budapest-Kertvárosban győztes jelölt vasárnap délelőtt, az Európa hajón azon az eseményen, ahol Karácsony Gergely végül megszólalt, és értékelte a szeptember 28-ig zajló előválasztáson kapott 27 százalékos eredményét.

Karácsony Gergely egész pontosan 27,31 százalékot szerzett, míg előtte Dobrev Klára 34,76, utána Márki-Zay Péter végzett 20,43 százalékkal – így ők hárman fognak részt venni az előválasztás miniszterelnök-jelölti második fordulójában. A találgatások arról mennek napok óta, hogy vajon Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter lesz-e az, aki vissza fog lépni a másik javára, próbálva hozzásegíteni őt a Dobrev elleni győzelemhez.

Arról már megállapodtak a felek, hogy valamelyikük vissza fog lépni, és a visszalépett személy lesz a vissza nem lépő miniszterelnök-helyettese, ha 2022-ben nyer az egyesült ellenzék. 

Az Európa hajóra meghirdetett esemény tehát azért is volt fontos, mert Karácsony Gergely most először nyilatkozott arról, hogy mik a tervei a visszalépéssel kapcsolatban.

Egy mindenkiért, de mindenki Dobrev ellen

Az eseményen az MSZP-Párbeszéd által támogatott, összes győztes és vesztes jelölt is részt vett, néhányan beszéltek is az összegyűltekhez, mielőtt a miniszterelnök-jelölt is szólt.

„Az első forduló lehetett a szív választása, a második forduló az észé lesz” – folytatta beszédét Vajda, majd hozzátette, 

mindent el fog követni ez alatt a forduló alatt, hogy Dobrev Klára ne nyerjen, de ha nyer, mindent el fog követni azért is, hogy megnyerje a választást.

„Demokratikus koalíciót kell kötni!” – tért át Vajda Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely paktumára, dicsérve is a hódmezővásárhelyi polgármestert, aki 20 százalékkal lett harmadik, de a vasárnapi eseményen nem volt jelen.

Vajdát követően Márton Roland, a pártszövetség székesfehérvári győztes jelöltje is beszélt: szerinte „nagyon sokan vannak, akiknek elegük van ebben az országban, elegen is vannak”. Majd hozzátette, a „milliárdosok simogatása” helyett rendes szociál-, nyugdíj- és bérlakáspolitika kell.

Tordai Bence, aki a szövetség egyik legnagyobb arányú győzelmét aratta a DK-s Kálmán Olga fölött Budán, egyszerűen úgy fogalmazott, amikor a mostani DJ még „technokrata liberális módszerekkel” kormányzott, ő már akkor is a zöld fordulatot sürgette. Azt is hangsúlyozta, egyszerre kell szólnia egy zöld pártnak azokhoz akik „a hó végétől, és akik a világvégétől félnek”.

Később hozzátette, barátai attól félnek, hogy „gyurcsányozni fog” de nem teszi meg, majd később mégis a House of Cards antihőseihez, Claire és Frank Underwoodhoz hasonlította Dobrevet és Gyurcsányt.

Ezzel szemben szerinte, ha Karácsony lesz a miniszterelnök, a „first lady” Kiss Virág, Karácsony Gergely felesége lesz, és ő és Karácsony is „megmaradnak azoknak a jó fejeknek, akik most is”.

Tordaival szemben Bod Péter Ákos közgazdász, a Karácsonyék által gründolt 99 Mozgalom konzervatív tagja azonban azt hangsúlyozta, pont az érzékeny egyensúly, a kompromisszumok kormányának kell váltania Orbánékat. Igaz, ezek után menten elismerte, a magyar történelemben ilyesmire nem igen volt eddig példa, „talán 1905-öt kivéve, bár ez nem igen szerencsés példa”. (Fejérváry Géza 1905-ös, modernizátor kormánya 1906-ig bírta hivatalban.)

„Vannak gordiuszi görcsök, de mi nem vagyunk Nagy Sándorok. Viszont a világ figyel, és problémáink megoldásához lennének szövetségesek” – vélte még Bod Péter Ákos később.

Végül következett a nap embere, Karácsony Gergely is, aki beszéde előtt kiemelte: fontos, hogy a Jobbik jelöltje, Potocskáné Kőrösi Anita is ott van az összegyűltek között, szerinte ez azt jelzi, mennyi közös dolguk van.

Maga Karácsony nem említette, de Potocskáné jelenléte azért is jelzésértékű, mert a Jobbik pártelnöke, Jakab Péter szombaton elítélte Karácsony és Márki-Zay Péter tárgyalásait.

Márki-Zay az önkormányzatiság helyreállítását kapná, ha Karácsony győz

Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnökjelöltje értékelőjét úgy folytatta, a szavazók legfontosabb üzenete az volt a pártok számára:

„Maradjatok együtt!”

A második legfontosabb üzenet az volt, hogy a nem tiszta, korrupt múlttal rendelkező képviselőjelölteket a választók „megbüntették”, ezért tiszteletet érdemelnek.

Úgy folytatta, noha sok mindenben egyetértenek a DK-val, ők úgy vélik, nem csupán az elmúlt 12 évet, hanem az elmúlt 30 évet kell leváltani, ezért olyan ellenzéki alternatíva kell, amit azok is el tudnak fogadni, akik a rendszerváltást is kudarcnak tartják, és csalódtak benne. A célt úgy foglalta össze: „Kormányváltás, rendszerváltás és korszakváltás.”

Karácsony ezek után hozzátette, eddig ugyan nem beszélt élesen, mert volt benne egy „kis szemérmesség”, de

ő azért van itt, mert csak ő tudja leváltani Orbán Viktort, más erre nem képest. Ezért nem visszalép, hanem „előre”.

Ezek után azt mondta, míg Dobrev a saját pártja jelöltje csupán, addig Márki-Zay mintegy „az ellenzék ellenzékeként” futott be harmadiknak. Hozzá Márki-Zay azért állt közelebb, mert ő volt az egyetlen, aki kétes múltú jelöltjét, Tóth Csabát el tudta engedni.

A most őt támadó DK-nál szerinte mostanában „alacsonyan szállnak a stukkerek” ellene, de Gyurcsányék figyelmét is fölhívta arra, ő volt az a jelölt, aki mind 2014-ben, mint 2018-ban, amikor Botka László ki akarta zárni őket, ragaszkodott hozzá, hogy legyen közös listán a DK. (Botkát később saját pártja, az MSZP megpuccsolta a választások előtt pár hónappal).

Márki-Zay egyik legfőbb követelése a megegyezésükhöz az elszámoltatás terve, ami a Dobrev-kampány egyik fő üzenete. Erről szólva Karácsony kifejtette, az kicsit olyan, „mint a szex, ha valaki túl sokat beszél róla, akkor gyanús, hogy nem is igen csinálja.”

Szerinte Hadházy Ákost ennek éppen az ellentétje, akit ő is támogatni fog.

Amikor arról beszélt, hogy az önkormányzatiság helyreállításában Karácsonynak Márki-Zay lesz a „jobbkeze”, kisebb derültség fogadta szavait a hajón. Karácsony ezenkívül az alkotmányozás kérdésében egy „közjogi tanácsadó testületet” hozna létre, hogy ebben a feladatban segítsék a politikusokat.

Dobrev külügyminiszter lenne

Arról a vádról, hogy a koalíciós pártok helyett szakértői kormány építene, Karácsony elmondta, szerinte vannak választott, szakértő politikusok is. Így felhozta:

például miért ne lehetne a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára?

Szerinte erre már csak azért is szükség van, mert a legfontosabb feladat az ellenzék és az ország újraegyesítése. Ezek után a kampány során először feleségét, Kiss Virágot is a színpadra hívta.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek