Lemondta a Partizán-vitát a győri DK-s jelölt, újra egyszemélyes vita jön

Szerző: Pintér Bence
2021.09.21. 16:40

Jancsó Zita egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem megy el a győri Partizán-vitára, így a momentumos Rehó Tibor egyedül néz majd szembe Gulyás Márton kérdéseivel.

Lemondta a Partizán-vitát a győri DK-s jelölt, újra egyszemélyes vita jön

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy

lemondta a csütörtöki, Partizán által rendezett győri előválasztási vitát Jancsó Zita, a Demokratikus Koalíció jelöltje, akit a körzetben a Jobbik és a Liberálisok is támogat.

Az ügyben kerestük a helyi DK-t is, ahonnan megerősítették az információt, de nem akartak további kommentárt hozzáfűzni.

Értesülésünk szerint Jancsó arra hivatkozott, hogy a körzetben már volt egy vita – valóban, ezt az Ugytudjuk.hu szervezte –  és itt kiderült, hogy a főbb dolgokban egyetértenek a jelöltek. A DK-s jelölt ehhez már nem tud mást hozzáfűzni. Ezen felül azt is mondta, hogy a szavazás hetén már inkább a mozgósításra szeretné koncentrálni az energiáit. A győri egyes körzet vitán valóban a legtöbb dologban egyetértettek a felek, bár az egyetemek alapítványosítása, illetve az adórendszer ügyében alakultak ki kisebb viták.

A két héttel ezelőtti vita pikantériája, hogy a momentumos Rehó Tibortól és a DK-s Jancsó Zitától konkrét policy-kérdésekben leginkább eltérő MSZP-s jelöltet, Pollreisz Balázs önkormányzati képviselőt a vita másnapján egy nagyobb alku keretében központilag visszaléptették a momentumos jelölt javára.

Jancsó nélkül is megtartják a vitát

Megkérdeztük a Partizán szerkesztőit, hogy mit lépnek az új helyzetben: ők azt közölték, hogy

Jancsó nélkül, Rehó Tibor egyedüli részvételével is megtartják a vitát,

csakúgy, ahogy megtartották azt Zuglóban is, mikor az MSZP-s Tóth Csaba lépett vissza a vitától, amin így csak a Momentum által támogatott Hadházy Ákos vett részt. (Később vitáztak a felek egyébként a Zugló TV-ben.)

Rehó Tibort is kerestük, aki elmondta: sajnálja hogy így alakult a helyzet, de ő természetesen áll a vita elébe.

Az Ugytudjuk.hu Rehó Tiborral készült interjúját itt, a Jancsó Zitával készült interjút itt olvashatják.

Billegő, de nyerhető körzet Győr-Moson-Sopron 1-es választókerülete

A győri egyes körzetben tehát már csak két jelölt van talpon, és nem véletlen, hogy ebben– a Győr nagyobbik részét és három szigetközi települést tartalmazó – körzetben végül a legtöbb jelölt visszalépéséről háttéralkuk döntöttek. Ez a körzet ugyanis a másik győri körzethez képest – ahol négy jelöltre lehet szavazni– nyerhetőnek tűnik a durva matematika szerint,

hiszen 2018-ban Simon Róbert Balázs fideszes képviselő a szavazatok 49,55 százalékát kapta meg, így matematikailag esélye van a 2022-ben közösen induló hat ellenzéki pártnak.

Ha összeadjuk a 2018-ban külön induló jelöltek szavazatait, akkor elméletben le lehet győzni a jelenlegi képviselőt, hiszen 48,19 százalékos összeredményükkel csak egy hajszálnyival maradnak el Simon eredményétől, akinek nevéhez nem fűződnek kifejezetten nagy eredmények.

Így bármelyik jelölt is nyer az ellenzéki előválasztáson, vélhetően izgalmas harc várható a 2022-es parlamenti választásokon.

Az ellenzéki előválasztáson a választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-28. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP:

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek