A DK tagadja, hogy megkeresték volna Karácsony Gergelyt azért, hogy Dobrev javára lépjen vissza

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.08. 11:53

Gyurcsány Ferenc pártja szerint Márki-Zay Péter hazudik, amikor azt állítja, hogy ez megtörtént volna, azért meg bocsánatkérésre szólítják fel, mert a hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta: aki Dobrevre szavaz, az Orbánra szavaz.

A DK tagadja, hogy megkeresték volna Karácsony Gergelyt azért, hogy Dobrev javára lépjen vissza

Éppen ezekben a percekben jelentette be Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy felfüggeszti a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra szólítja fel az őt támogató pártokat és szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában a Mindenki Magyarországa jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogassa, aki mögé egyébként csütörtök délután már a Momentum is besorolt.

Maga Márki-Zay is elmondta, hogy reméli, hogy hamarosan a Karácsonyt támogató pártok is biztosítják őt a támogatásukról – ezt azonban az LMP nem fogja megtenni, mert szerintük Karácsony visszalépésével nem maradt zöld miniszterelnök-jelölt, akit támogathatnának.

Márki-Zay a Karácsony visszalépését bejelentő sajtótájékoztatón méltatta a budapesti főpolgármestert, többek között azért, mert állítása szerint Karácsony Gergelyt a DK-ból is megkeresték, hogy az ő jelöltjük, Dobrev Klára javára lépjen vissza, a párbeszédes politikus ezt azonban elutasította.

A DK az Azonnalinak küldött sajtóközleményben ez utóbbit kategorikusan cáfolta. Mint írják:

„Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!”

FRISSÍTÉS, 13.30: Karácsony Gergely a visszalépéséről szóló sajtótájékoztatón újságírói kérdésre megerősítette, hogy történt ilyen megkeresés irányába a DK részéről.

A DK egyúttal Márki-Zay azon kijelentését is sérelmezi, hogy szerinte aki Dobrev Klárára szavaz, az – mivel Dobrev közös miniszterelnök-jelöltségével nem tud nyerni az ellenzéki összefogás 2022-ben – Orbán Viktorra szavaz. Ahogy az a DK sajtóközleményében áll: 

„Ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavaztak. Tisztelettel arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni.”

A végül talpon maradó két miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter október 10-16. között fognak megküzdeni a második fordulóban azért, hogy ki lehessen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választáson.

NYITÓKÉP: Demokratikus Koalíció / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek