Nacionalista rapperrel terjeszti Kína: a koronavírus egy amerikai laborból származik

2021.08.23. 12:00

A dezinformációs kampány egy Washington környéki katonai támaszponthoz kötné a vírus eredetét, miután a tudományos konszenzus nem zárta ki, hogy az egy vuhani laborból származik. A kínai külügyi szóvivő, az állami média és külföldi diplomaták is csatasorba álltak a narratíva építéséhez.

Nacionalista rapperrel terjeszti Kína: a koronavírus egy amerikai laborból származik

Miután az eredetileg őrült összesküvés-elméletként számon tartott, a koronavírus vuhani laborból való kiszabadulásának lehetőségét már olyannyira nem zárja ki a világ, hogy Joe Biden amerikai elnök is vizsgálatot rendelt el ennek kapcsán, Kína ennek farvizén ellenkampányba kezdett.

Ebben azt igyekszik nagy erőkkel elterjeszteni, hogy a kórokozó a Washingtontól 80 kilométerre levő Fort Detrick nevű amerikai katonai támaszpontról származik.

A BBC összesítése szerint Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője számos, az elméletet terjesztő bejegyzést osztott meg Twitter-oldalán, köztük egy nacionalista rapper egyik számát, mely az amerikai labor féltve őrzött titkáról szól.

A biológiai fegyverkezés egykori központja

Az amerikaiak többségének nem cseng ismerősen Fort Detrick neve, legalábbis azelőtt, hogy Kína elkezdte emlegetni, nem volt túl közismert. Valaha az Egyesült Államok biológiai fegyvereket fejlesztő programjának volt a központja.

Mára biomedikai laboratóriumok működnek a fővároshoz közeli intézményben, ahol vírusokat kutatnak, köztük a himlőt és az Ebolát is.

A külügyi szóvivő mellett számos ország kínai diplomatái terjesztették a teóriát, illetve a CCTV kínai állami televízió is sokat foglalkozik a laborral, egy egyórás riportjukban, melynek címe „A Fort Detrick mögötti sötét múlt”, például a labor nem megfelelő biztonsági óvintézkedéseit taglalták a kínai szervek és állami média narratívájához hasonlóan.

A Global Times nevű kínai lap pedig igyekszik a vírust a Fort Detrickben dolgozó dr. Ralph Baric koronavírus-szakértőhöz kötni. A lap idézi az észak-karolinai kutató tudományos publikációját a vírus denevérekről történő továbbterjedéséről, ez alapján azt sugallja, hogy létrehozott egy embereket megfertőző vírust.

Bár a folyóirat szerkesztősége jelezte: tisztában vannak vele, hogy hamis teória terjesztésére használják fel őket, a kínai nacionalista bulvárlap erről már nem írt.

Indítottak viszont egy petíciót, amelyben azt lehet egyetlen kattintással aláírni, hogy a WHO vizsgálja ki a vírus Fort Detrick-i eredetét, ezt állításuk szerint eddig 25 millióan támogatták.

Zavarkeltés több országban 

„Egy kitartó kampányt láthatunk, amely több és földrajzilag kiterjedt szereplő bevonásával terjeszt egy narratívát” – mondta a kampányról a brit hírcsatornának Ira Hubert, a Graphika közösségi elemzőcég vezető elemzője. A cikk szerint

Kína elsősorban zavart akar kelteni vírusügyben a dezinformációs kampányával.

Ilyen célokat szolgálhatott a nemrégiben lelepleződött, egy nemlétező svájci kutatóra hivatkozó híresztelésük is. A vélhetően fiktív személy Twitter-profilját egy nappal az idézett, a koronavírus eredetét firtató posztja előtt hozták létre, de a vele kapcsolatos sztori először egy homályos hátterű, fidzsi-szigeteki kínai-angol nyelvű kutatóközponton keresztül került elő. 

CÍMLAPKÉP: A Fort Detrick-i katonai támaszpont egy 2012-es kormányzói látogatás galériájából. Flickr / Maryland GovPics

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek