Nem létezik Svájc szerint a svájci tudós, aki a kínai média szerint bírálta a koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatokat

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.11. 17:59

Az állítólagos biológus a kínai állásponttal összahangban ostorozta a WHO-t és az USA-t, de egy Facebook- és egy Twitter-fiókon kívül semmit nem lehet róla találni.

Nem létezik Svájc szerint a svájci tudós, aki a kínai média szerint bírálta a koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatokat
„Keressük elmúlt napokban a kínai médiában és közösségi oldalakon idézett Wilson Edwards állítólagos svájci biológust. Ha létezel, szeretnénk találkozni veled! De valószínűbb, hogy ez egy fake news, és felszólítjuk a kínai sajtót és a netezőket, hogy távolítsák el a posztjaikat.”

Ezt tweetelte Kína svájci nagykövetsége kedden arra reagálva, hogy a kínai média felkapta egy Wilson Edwards nevű, magát svájci biológusnak nevező Facebook-felhasználó posztját, amiben az a WHO koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatát bírálja.

A július 24-i posztban az állítólagos berni biológus amiatt aggódik, hogy a WHO visszalépett a korábbi megállapításától, miszerint a laboratóriumi szivárgás „rendkívül valószínűtlen”, és szerinte a WHO új tervei a vírus eredetének vizsgálatára „politikai indíttatásúak”.

Edwards WHO-os forrásokra hivatkozva azt is írja, hogy

az Egyesült Államok annyira megszállottan támadja Kínát a vírus eredetének nyomonkövetése kérdésében, hogy nem hajlandó nyitott szemmel nézni az eddigi vizsgálat adatait és megállapításait,

valamint a Biden-adminisztráció nem kíméli az erőforrásokat, hogy helyreállítsa a tekintélyét a WHO-ban.

Az állítólagos biológus arról is értesült, hogy az USA le akarja járatni azokat a biológusokat, akik részt vettek abban a vizsgálatban, ami megállapította, hogy a vírus laboratóriumi eredete valószínűtlen.

Az állítólagos biológus Facebook-posztját a Politoco szerint több kínai sajtótermék is átvette és feldolgozta, mint a CGTN, a Shanghai Daily és a Global Times – viszont a svájci nagykövetség jelzése után leszedték a Wilson Edwardsra hivatkozó cikkeiket. Egy kínai nyelvű kanadai lap, a Sept Days oldalán azonban még elérhető és olvasható, hogyan tálalta a kínai sajtó az állítólagos svájci biológus posztját.

A cikkek megjelenését követően nézett utána Svájc kínai nagykövetsége Wilson Edwards svájci biológusnak, akiről

semmit nem találtak egy három ismerőssel rendelkező, nem sokkal korábban létrehozott Facebook-oldalon és egy Twitter-fiókon kívül,

azonban sem Wilson Edwards nevű svájci állampolgár nem létezik, illetve tudományos publikációk sincsenek ilyen néven.

Az a feltételezés, hogy a vírus a kínai Vuhan víruslaboratóriumából „szökött meg”, Kína számára érthető módon kellemetlen. Miközben még a koronavírus megjelenése után több mint egy évvel is az volt a tudományos konszenzus, hogy a vírus nem laboratóriumból származik – ez volt a WHO álláspontja is még februárban –, továbbra sem lehet kizárni a laboratóriumi eredetet. 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a svájci konzervatív Neue Zürcher Zeitung oknyomozása szerint a Sars-CoV-2 koronavírus génállománya jelentősen egyezik egy olyan vírussal, amit 2013 óta egy vuhani laborban őriztek, másrészt számos tudós szerint a vírus túlságosan „ügyesen” terjed az emberek között, egy közvetlenül állatról emberre „átugró” vírus nem tud ilyet.

NYITÓKÉP: Svájc pekingi nagykövetsége / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek