Távozott a covid eredetét vizsgáló bizottságból a virológus, aki szerint konteó, hogy laborból származna a vírus

2021.06.23. 07:30

A brit Peter Daszak a legelsők között volt a tudósok közül, aki kizárta a laborszívárgás-elméletet. Daszak elismert virológus, részt vett a kínai koronavírus eredetét vizsgáló bizottságban is, azonban hétfőn váratlanul visszavonult a bizottsági munkájától.

Távozott a covid eredetét vizsgáló bizottságból a virológus, aki szerint konteó, hogy laborból származna a vírus

Ugyan hivatalosan 2019 decemberében jelent meg Kínában, Vuhan városában az új koronavírus egy piacon, azonban az utóbbi időben egyre több jel mutat arra, hogy nem biztos, hogy valóban egy vuhani piac denevére fertőzte meg az első beteget, és nem lehet kizárni, hogy akár emberi kéz alkotta vírusról beszélünk – főleg, mert Kína adatvédelemre és személyiségi jogokra hivatkozva nem hozza nyilvánosságra a betegek adatait, így a nulladik beteg kiléte is ismeretlen.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Vuhanban működik egy olyan laboratórium, ahol emberekre is fertőző koronavírusokat állítanak elő, hogy utána azokat vizsgálni tudják. A cél ezekkel a vizsgálatokkal az, hogy olyan vírusokat állítsanak elő, amelyek jóval fertőzőbbek a természetben találhatóknál, hogy megértsék, hogyan működnek, és hogy ezáltal is védekezni lehessen ellenük. Korábban úgy vélték a tudósok, hogy ugyan teljességgel nem lehet kizárni, hogy a laborból szökött volna ki a vírus, de valószínűbb, hogy természetes módon jött létre, és a laboratóriumos elméletet összeesküvés-elméletnek tartották.

E narratíva elterjesztésében nagy szerepe volt egy brit virológusnak, Peter Daszaknak, aki az első pillanattól kezdve kizárta a laboratóriumos elméletet, azt összeesküvés-elméletnek titulálta.

Azonban időközben kiderült: Daszak nem teljesen bontotta ki a valóság minden szeletét, amikor a WHO küldöttjeként megvizsgálta a laboratóriumot, hiszen Vuhanhoz több szálon is kötődik. (A WHO vizsgálatáról és Daszakról részletesen korábban itt írtunk.)

Hogy kiderítsék a vírus eredetét, az ENSZ támogatásával még 2020 novemberében alakult meg a Lancet Covid-19 Bizottság, aminek tagjai között volt Peter Daszak is, 

azonban Daszak június 21-én váratlanul otthagyta a bizottságot, ami a vírus eredetét kutatta

szúrta ki a Daily Mail nevű brit bulvárlap.

PETER DASZAK BEMUTATKOZÁSA A THE LANCET COVID-19 BIZOTTSÁGÁNAK OLDALÁN. ZÁRÓJELBEN MEGJEGYZIK, HOGY MÁR NEM DOLGOZIK A PANDÉMIÁT OKOZÓ VÍRUS EREDETÉNEK VIZSGÁLATÁN. FORRÁS: COVID19COMISSION.ORG

A menesztés okáról a bizottság nem adott tájékoztatást, hiszen az oldalon a tagok között csak zárójelben megjegyzik, hogy Daszak „visszavonult a Bizottság munkájától”. Ugyanakkor a Daily Mail információi szerint a hátterben az lehet, hogy Daszak nem tudott kielégítő választ adni a bizottságnak, amikor a vuhani laborhoz fűződő munkakapcsolatáról kérdezték.

Daszakról ugyanis már korábban is tudni lehetett, hogy 2014 óta szorosan együttműködik a laborral, és cége, az EcoHealth Alliance több kutatást is a vuhani laborban folytatott, miután az USA-ban ezt akkoriban konkrétan betiltották.

Emellett pedig személyesen is jó kapcsolatot ápol azzal a kínai virológussal, Dr. Shi Zhenglivel, aki még 2003-ban azonosította a SARS-járvány eredetét, és egyes hangok szerint Zhengli a kínai állampárt nyomására zárta ki a laboratórium-elméletet az új koronavírus kapcsán. Daszak a cégével Zhengli több kutatását is finanszírozta, sőt, a kutatásokban maga Daszak is részt vett.

Azt nem tudni, hogy a bizottságban való szerepvállalása kapcsán menesztették vagy valóban visszavonult, ahogyan az okokat is csak feltételezni tudjuk, hiszen sem Daszak, sem a bizottság nem kommentálta az esetet. Ugyanakkor a virológus kapcsán már korábban is felmerült, hogy elfogult lehet a koronavírus eredetét illetően a vuhani kapcsolatai miatt: Daszak az elsők között volt, aki 2020 februárjában már elvetette a laboratóriumi eredet elméletét, ami a Daily Mail szerint már akkor is inkább eltussolásnak tűnt, hiszen olyan tudósok állították ezt, akik kötődtek a vuhani laborhoz.

Azóta pedig már egyre többen állítják: a teljes vizsgálat lefolytatásáig nem lehet kizárni a laborszívárgás-elméletet sem – köztük Dr. Anthony Fauci, az amerikai járványkezelés kvázi vezetője, illetve a WHO is részletesebb vizsgálatokat vár.

Hogyan segített a WHO eltussolni Kínának a járványt? Utánajártunk! Tényleg ki lehet zárni a laborelméletet? A Neue Zürcher Zeitung oknyomozója szerint egyáltalán nem!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek