Rejtélyes módon tűntek el vuhani koronavírusos adatok, de egy amerikai kutató most megtalálta őket

Szerző: Techet Péter
2021.06.24. 18:55

Több, mint 200 kínai koronavírusos eset adatát törölték egy éve egy tudományos archívumból. Az eltávolítást azon vuhani kutatók kérték, akik az adatokat feltöltötték. Egy amerikai kutató azonban most a Google felhőjében rátalált az elveszettnek hitt adatokra. Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laboratóriumból indult a járvány. Mi következik ebből?

Rejtélyes módon tűntek el vuhani koronavírusos adatok, de egy amerikai kutató most megtalálta őket

Egy évvel ezelőtt eltűnt egy amerikai adatbázisból több, mint 200 kiértékelt koronavírus-eset, amit oda vuhani kutatók töltöttek fel, aztán pedig maguk kérték azok eltávolítását. A vírusban megfertőződött emberek kórképeiről és a vírusmintákról lehetett szó. De pontosan nem tudni, mit tartalmaztak az adatok, ahogy az eltüntetésük oka is eddig ismeretlen.

Amint a New York Times arról beszámolt: Jesse Bloom, amerikai virológus

a Google egyik adatfelhőjéből rábukkant az eltűnt adatok egy részére.

A megtalált 13 (azaz az eredeti több, mint 200-nak töredéke) víruselemzés alapján a seattlei-i kutató azt állítja, hogy pontosabb képet kaphatunk a járvány kirobbanásáról és terjedéséről. (Az egész elemzése itt olvasható el.) Szerinte

a koronavírus már azelőtt jelen volt Vuhanban, hogy a kínai hatóságok azt 2019 decemberének végén beismerték volna.

Nemcsak az adatok egy részére, de azok korábbi eltűnésére is Bloom bukkant rá, amikor egy elemzéséhez szüksége lett volna azon 241 vírusmintára, amit egy vuhani kutatócsoport készített (tudományos cikket is írtak a kutatásukról), és egy – az amerikai egészségügyi kormányzat által fenntartott – tudományos archívumba töltött fel. Amikor azonban ezen adatokat Bloom le akarta hívni, már nem voltak azok ott. A brit Telegraph napilapnak az amerikai archívum azt mondta:

a vuhani kutatók kérték az adatok eltávolítását, aminek ők eleget is tettek.

A vuhani kutatók azonban se a Telegraphnak, se Bloomnak nem válaszoltak meg, miért akarták eltüntetni az adatokat.

Bloom persze nem tudja (akarja) megválaszolni a megtalált adatok alapján, hogy valóban laboratóriumból indult-e a járvány, de gyanúsnak nevezi, hogy Kína megpróbálta a víruselemzéseket eltüntetni. Azt nyilatkozta, hogy valószínűleg eleve azért törölték a vírusadatokat, hogy elfedjék a vírus már korábbi jelenlétét. Bloom maga is azon tudósok közé tartozik, akik májusban közzétettek már egy nyílt levelet, amiben több adatot szorgalmaztak, és megfogalmazták a gyanújukat, hogy esetleg laboratóriumban keletkezett és onnan szabadult ki a vírus.

Laboratóriumból indult a járvány?

Amint arról az Azonnali többször is beszámolt: egyre több jel mutathat arra, hogy nem denevérről – és nem a vuhani állatpiacon – „ugrott át” a vírus az emberre. A svájci Neue Zürcher Zeitung oknyomozása jutott idén áprilisban arra a következtetésre, hogy számos részlet a természetes járványkialakulás elméletével nem stimmel.

Vuhanban több olyan laboratórium is van, ahol kutatási és megelőzési célokkal az emberre különösen veszélyes koronavírusokat fejlesztenek – ez még önmagában nem gond, a cél ugyanis az, hogy ezekre előbb találjanak ellenszert, minthogy a vírus maga a természetben kialakulna.

Az egyik helyi kutató, Shi Zengli, amikor 2019 decemberében értesítették az új fertőzési esetekről, rögtön arra gyanakodott: esetleg laboratóriumából szabadult el a vírus. Az NZZ megemlíti, hogy a természetes kialakulás ellen szól többek között, hogy

azon denevéreknek a lelőhelye, amelyek a koronavírust terjeszthetik, több, mint 1000 kilóméterre délre található Vuhantól

– egy másik esetben az említett kínai kutató meg is találta egy ottani barlangban a vélhető indulási helyet –, másrészről a vuhani állatpiacon valóban nem uralkodik óriási higiénia, de pont denevéreket nem árulnak ott. Maga Zhengli is elismerte:

ha lehetett is számítani egy új koronavírus megjelenésére, azt nem Vuhanba feltételezte.

Mint ismert: miközben a kínai koronavírus megjelenésekor csak Donald Trump, akkori amerikai elnök hangsúlyozta a kínai (és esetleges laboratóriumi) eredetet – amiért le lett rasszistázva, mondván: rasszizmus lenne a koronavírust kínainak nevezni –, most már utódja, Joe Biden elnök is elrendelte a laboratóriumi eredet kivizsgálását.

GRAFIKA: Papp Zsófia / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek